Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    188.243

Gen ve Etik Bağı-Ilişkisi / Çelişkisi


evrensel-insan

1.025 görüntü

Antropoloji, insanoglunun kendi turu ve birini tarihler boyu birbiri ile her turlu yasam ve iliskisini bilimsel inceleyen bilim dalidir.

 

Sadece sosyaloji, psikoloji gibi dallari degil; ayni zamanda geneloji, etoloji, ve de bunlarin bilimi (budun bilim) ni de isler.

 

Genelojinin ana dallarindan biri de; ethogeni dir. Yani gen ile etik arasindaki her turlu insanoglunun iliskisi ve gecmisidir.

 

Simdi bu temelde cografyamiza ve toplumumuza bir goz atalim.

 

T.C. ( Etik/siyasi) ve ANADOLU (cografi/genetik) sorunu/celiskisi ve bir turlu iliski olarak uzlasilamamasinin nedeni; ETHOLOJIK ve onun dali olan ETHOGENIK tir.

 

Kisaca sorun cografyaya cografi uygun olan genetik yapi ile, cografyadan uzak olan etnik deger veri ve tabularin biribirine olan uyumsuzlugunun TARIHLER BOYU, FENOTIP OLARAK, ILISKI YERINE CELISKIYE DONUSTURULMESI ve bunca tarihi donemde bunca etik fark yasamis cografya toplumunun ETIK TEKLESTIRMEYE ZORLANMASI VE MARUZ BIRAKILMASIDIR.

 

Buradaki etik genelde, toplumun farkli sosyal, siyasal, ahlaki, dini, mezhepsel, milli kokensel gelenlerin yonlendirmesi ve yaptirimi ile almaya zorlandigi ve bilincalti olarak otomatik dusunce ve davranis getirdigi deger veri ve tabulardir.

 

Ne yazikki ayni etik; uzlasma yerine iliski yerine; celiski teklestirme, otekilestirme catisma distalama tek bir etige zorlama ya da tek bir etigi digerlerinden ayirma v.s. temelinde bir TEK ETIK HAKIM VE USTUNLUGU SORUNUDUR.

 

En basta Anadolu toplumunun yapisi tarihsel olarak etik temelde teklestirilemez. Cunku Anadolu cografyasi tarihte herzaman cok sesli ve cok kulturlu farklari olan etige sahiptir.

 

Bu sorun algilanmadikca da sadece HAKIM VE USTUN ALGISI VE BUNUN OTEKILESTIRMESI DISTALAMASI ve catisma, atisma, distalama, kendine zorlama baski v.s. kulturu devam edecektir.

 

Tarihte bu o kadar insanlikdisi ve vicdandisi etik deger veri tabu temelli dusunce ve davranislar getirmistir ki; toplumu iskence, linc, taslama, katliam, kavga/dogus, saldirgan, sovenist, ataerkil, efe, kabadayi, kotuluk kahramani, kulhanbeyi v.s. ve buna paralel olarak; yalan, dolan, hile, uckagit, rusvet, yolsuzluk, hirsizlik, namus katili, kan davasi katili, mahpus sevileni/ozenileni,v.s. canavari yapmistir.

 

Bu canavarlik kimilerinin cikarina da her daim koruklenmekte, toplum normalligi sosyalligi ve de sivilligi (cunku askeri/baskici zihniyet) bir turlu saglayamamistir.

 

Gen ile etik arasinda FENOTIP CELISKISI CIKARCILAR ICIN EN UYGUN KULLANIM VE KORUKLEME ARACIDIR.

 

Burada onemli olan bir algi da; genetik her turlu ozelligin, zaman dilimi icin de; KENDI COGRAFYASINA AIT OLMAYAN bir etige adapte ya da asimiliye olabilecegi olgusudur.

 

Yani toplum, genetik olarak cografyasinin ozelliklerini fenotip olarak korusa da; tum tarihi etik farki cografi isgallerinin etkisinde kalarak zaman icinde degisime ugrar.

 

Boylece, insanoglunun dogumu ile gelen genetik her turlu ozelligin, yasam ve iliskiden ogrendigi her turlu etik ile FENOTIP OLARAK DEGISIME UGRADIGI BIR BILIMSEL OLGUDUR.

 

Buradaki bir durumda, yasam ve iliskiden ogrenilen, etigin CESITLILIGI VE DEGISKENLIGINE MARUZ KALAN GENETIK YAPININ GENETIK OZELLIGINI KOLAY KOLAY YITIRMEDIGI VE ETIK OLARAK OGRENDIKLERININ DE BASKAVE FARKLI BIR ETIK ILE DEGISEBILECEGIDIR.

 

Iste bu nedenden, ayni genetik ozelligi tasiyanlar bile, etik ile elde ettikleri acisindan ayni FENOTIP OZELLIK TASIMAYABILIRLER.

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.