Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    189.944

Serbest Düşünürlüğün Bireysel Tarihçesi


evrensel-insan

789 görüntü

Benim din konusundaki tehlikeli ve toplumdan her turlu zarar gormeye acik donemim; 14 yaslarindadir. Yasimin kucuklugunden dolayidir ki, ben bu donemi belkide toplumdan gelecek herhangibir zarari gormeden atlatmis oluyorum.

 

Bu konudaki serbest dusunurlugun gelismesi de; ailemden aldigim, o saygi yuklu ve her konudaki anti ayrimci ve baski ve de empozeden yoksun musluman anlayisidir.

 

Ideolojik/inancsal/dogrusal konusunda, yasadigim tehlike donemi ise; 1970 ler sonrasidir. Bu konuda da ailem, tehlikeyi sezmis olacak ki" Anlasildi, Sen, Turkiye'de kalirsan, yarin birgun olum (olmek) haberin gelecek. Biz en iyisi seni, agabeyin'in yanina yollayalim" Kararidir. Tarih 1976 dir.

 

Bu tehlikeli donem, tehlikelerinde bizzat yasandigi ve de tek basima yasanan 1976-1980 donemidir.

 

Cesitli badirelerlen bu donemin atlatilasi ise; 1980 lerde, beni; ideolojik inancsal/dogrusal konularda, serbestlige yonlendirmistir.

 

Milliyetcilik konusu da ilginctir. Turkiye de iken, bu konuda ne duzeyde oldugum kendi acimdan bilinmemekle birlikte, bu konuda tehlike yasamadan, serbestlige erisim ise; buradaki universite maceramdir.

 

Konuya detayli girmeden, onu da soyle izah edeyim. Universite'de yatili olarak kaldigim donemde, ayni odayi paylasmak zorunda kaldigim bir Yunanli ogrenci vardi. Her nekadar, bir Yunan dusmanligi tasimasam da; kisisel olarak bu konuda aldigim veriler ve yasanan Kibris olaylari, ister istemez bir tedirginlik ve korku veriyordu.

 

Yunanli talebenin de ayni tedirginligi ve korkuyu yasadigi belliydi. Sabaha kadar konusmaktan ve korkudan (bana zarar verebilir korkusu) sabahi etmistik.

 

O geceki yapilan sohbet icerikli, dikkatli, saygili ama her turlu milliyetciligin pervasizca ortaya kondugu tartisma, ertesi sabah hem her ikimizide olgunlastirmis; hem de biribirimizi sanki bu ulkede en guvenilir arkadas yapmisti. Iste o tarih te benim milliyetcilik konusundaki serbeste erme tarihimdir.

 

Diger konular, derinligi, koken ve temel, insanligin sorunlari v.s. uzerine olan kendimi yetistirme donemim ise; 1994 lere tekabul eder. Ogun bu gundur de; birey olarak; insansal/evrensel butunlugu her konuda saglamis oldugum dusuncemden, yani evrensel-insan'dan davranis, sorgulama, nedenleme, curutme, cikarsama, yanlislama metodlariyla, hem kendime hemde cevreme yansitmaya calisiyorum.

 

Bu konuda da; cok ilginctir, topluma acilim; formlarla basladi ve tarihi ise, daha cok yenidir. Onceki calismalar, yazilmis notlar halinde evde bir kosede bulunmaktadir. Bir araya getirildiginde, bir kac cilt kitapolabilecegi de; benim calismamin duzeyi ve icerigi hakkinda size bir fikir versin.

 

Su an itibariyle; din, tanri, milliyet, ideoloji, inanc konularinda bir serbest dusunurum. Kendim ile olan tabu yikma mucadelem, tabulu rasayi hedeflemekte ve evrensel/insansal/kavramsal bir icerik tasimasina yoneliktir.

 

Amac; insanoglunun; dusunce ve davranista; tum tabulari yikarak; insansal/evrensel tur ve mekan butunlugunu, beraberligini, birlikteligini; tum farklariyla birlikte saglamaktir.

__________________

Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.