Dini Uygulamalardan Serbestlik mi?, Özgürlük mü?

Daha once bir cok konu ve kavram bazinda serbestlik ile ozgurluk kavramlari arasindaki algi ve anlam icerik farkini, dini uygulamalar, yonlendirimler ve yaptirimlar uzerinden aciklayacagim.
Ozgurluk kavrami genelde sosyo-politik bir kavram olup; getirilen her turlu yonlendirim ve yaptirimlara zorlama mudahele ve yasaklara karsi verilen bir mucadeledir.
Serbestlik kavrami ise, beyinde yer etmis her turlu ideolojik inancsal ve izm iceren etik ve metafizik her turlu dogmatik ve sabit, kisinin icinde bulundugu ulke ve toplumun temelinde dogumdan itibaren verilen ve kisinin kimlik kisilik degeri yaptigi her turlu veri ve tabulardan ve ONLARIN ZIHNI SINIRLADIGI corefaith denilen bilincaltina yerlesmis ve uygulamasi kabulu otomatiklesmis sadece karsi cikisa olanak taniyan DUVARLARDAN KURTULMAK ARINMAK demektir.
Iste bu temelde bir uygulama yonlendirim ve yaptirim araci olan dinden ozgurluk demek, iste bu ozgurlugu engelleyen yasaklara baskilara zorlamalara karsi verilen sosyo-etik mucadele ve savasim demektir. Kisaca ozgur olmak adina insan haklari evrensel hukuk temelinde din ile ilgili ve de dini icermeyen yasam ve iliskiyi talep etme ve uygulama hakkini kullanmaktir.
Iste yine bu temelde bir uygulama yonlendirim yaptirim araci olan dinden serbestlik demek; KISININ KENDI SERBEST IRADESI ILE FARKINDA VE BILINCINDE OLARAK BU DINI UYGULAMALARA YASAM VE ILISKISINDE YER VERMEMESI ve her turlu dini yonlendirim ve yaptirimun ne oldugunun farkinda ve bilincinde olarak bu yonlendirim ve yaptirimlardan zihin olarak arinmis kurtulmus olmasi ve ihtiyac duymamasidir.
Bir yerde ozgurluk din ile mucadele iken, serbestlik dini olmayan din icermeyen dusunce ve davranisin getirdigi yasam ve iliskidir.
Gen elde serbestlik birey temelli bir farkindalik ve bilinc gerektirir. O yuzden "gelismemis" toplumlarda dinden ozgurluk mucadelesi gundem de iken, "gelismis" toplumlarda dini olmama dine gerek duymama dinsiz bir dusunce ve davranisin getirdigi yasam ve iliski gundemdedir.
Ulke ve toplumumuz acisindan bakildiginda, gundem de olan diinlerden uygulamalarindan yonlendirim ve yaptirimlarindan ozgurluk mucadelesidir.
Bu mucadeleyi verenler farkindalik ve bilinc olarak dinlerden serbest olup olmadiklari ise gozlem olarak bir degerlendirme konusudur. Sonucta bu farkindalik ve bilinci verecek ne bir yetistirim ne bir egitim/ogretim soz konusu olmadigi gibi, ustelik dinlerden ozgur olmas mucadelesi verebilmek toplumsal algi ve baski temelinde de bir cesit "cesaret" isidir. Iste bu "cesaret" kisinin birey bilincinin duzeyi ile paraleldir.
__________________
Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
0 Yorum
Önerilen Yorumlar
Gösterilecek hiç bir yorum yok