Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

evrensel-insan'in Blogu

  • başlık
    201
  • yorum
    22
  • görüntü
    188.222

Bilgi Çağı ve Bilgi Toplumu


evrensel-insan

879 görüntü

blog-0831119001383248405.jpg

Insanoglu yasam ve iliski tarihi boyunca cesitli toplumlar olusturmustur.

 

Bunlar kisaca;

 

Dogal zihniyetin olusturdugu;

 

Avcilik toplumu

 

Tarim toplumu

 

ve, Fenomenal zihniyetin olusturdugu;

 

Sanayi toplumudur.

 

20. yuzyildan baslayarak insanoglu tarihinde yeni bir doneme adim atmistir. Bu donemin ozellikleri;

 

Numenal Zihniyet

 

Bilgi Cagi ve

 

Bilgi toplumudur.

 

20. Yuzyilin baslarindan ortalarinas kadar, insanoglu; fenomenal zihniyetin, mal/meta/mulk/maddesinin esiri olmus ve tarihinde yasamadigi en kanli donemi kendine yasatmistir. Bu donem 1. ve 2. Dunya savaslarini kapsar.

 

Bilgicagi tam da bu yuzyilin temelinde OZGUR BIREYLERIN bilim mantik etik felsefe ve insanoglu bilgisinin butun branslarinsa, BILGI CAGINA GIRMIS ve ozgur bireyler, bilgi temelinde bugune kadar insanoglunun ortaya attigi her turlu degeri veriyi tabuyu, hilafsiz bir sekilde; sorgulamaya, irdelemeye, incelemeye ve elestirmeye baslamistir.

 

Boylece insanoglu bu bilgi caginda, OZGUR BIREY'DEN KENDI DALI KONUSU VE KAVRAMINDA, SERBEST DUSUNCEYE yonelmistir.

 

Artik sadece ozgur bireyler degil, bu bireylerin beyinlerindeki her seyi sorgulayan ve sorgulatan, konusuna ve kavramina gore cagin SERBEST DUSUNURLERI ortaya cikmistir.

 

Serbest dusunurlerin ortaya cikisi ile de BILGI TOPLUMLARI OLUSMAYA VE YESERMEYE BASLAMISTIR.

 

Bunun farkina varan emperyalizm ve zihniyeti, bilincsizce; fenomenal zihniyet cikarina ters dusen bu gelismeyi kendince onleme saptirma carpitma yoluna gitmistir.

 

Kisaca tekrardan, insanoglunu teslim etme, teslim almaya gucu otoritesi ve iktidari ile yonelmistir.

 

Bu durum bilgi toplumu olusmakta olan ulkelerde bir kac sekilde gelismistir.

 

Ozgur bireyin zihinsel/davranissal insanlasmasini onleme adina, ego ve akil temelinde; bireyciligi, bencilligi, bananeciligi ve her seyi mubah ve mesru kilan bireyi one cikarmistir.

 

Her turlu egitim ve ogretimi her yonu ile zorlastirmis, toplumun zihninden egitimin ve ogretimin onemini silmeye baslamistir.

 

Ozgur bireylerin de serbest dusunebilmesini onleme adina, onlari teknige ve sanal aleme bogmus ve "Biz sizi yonetir/yonlendiririz, sizin bunlari dusunmenize gerek yok. Denileni yapin yeter" seklinde bir robotlastirma politikasina baslamistir.

 

Boylece emperyalist zihniyet, numenal zihniyetin farkindaliginda ama bilincinde lolmayarak; insanligi her turlu gelisimde GERI CEKMEYE YONELMISTIR.

 

Amac itaat, teslim olma/alma, caresizlik ve sahte guven yaratmaktir.

 

Evet bugun ozgur bireyin serbest dusunurlugunun caga gore tarihi sadece ve sadece yarim yuzyildir. Hem emperyalizme teslim olmakta, hem emperyalizme karsi olmakta hem de emperyalizme direnme asamasinda, bilginin getirdigi insanlik evrensellik bilimsellik ve bilissellik temelinde mucadele vermekte ve tecrube kazanmaktadir.

 

Bugunku bilgi caginda bilgi toplumunda ozgur bir bireyin insanlik, bilimsellik, bilissellik ve evrensellik gorevi; hem hendi beyninde her bir yer etmisi sorgulamak, hem de etrafina sorgulatmak adina verecegi SERBEST DUSUNCE UFKUNUN BILGI MUCADELESIDIR.

 

Ulke ve toplumumuzda ise, henuz sanayi toplumunun alt asamasinin fenomenal zihniyetlesmemis, dogal zihniyeti hakimdir.

 

Bu topraklarda yasayan her bir vatandasin ilk gorevi; bir yerde gezi parki bilincini algilamak ve farkina varmak, OZGUR BIREY OLMAK ICIN VE OZGUR BIREY DEVLETINI INSA ETMEK ICIN MUCADELE ETMEK.

 

Mesajin konusu ve icerigi, cagimizin ferdinin konu ve icerigidir. Cok detayli ve genis konudur. Onemle uzerinde durulmasi gerekir.

 

Bu temelde gelecek herhangibir yanit soru ya da oneri konunun daha bir detaylanmasini ve algilanmasini saglayacaktir.

 

Unutmayalim, cagimiz bilgi cagidir ve bu bilgiyi serbest dusunce ile ulasma olani sorgulama ve eskiyi her turlu yenileme ve bunu da zihinsel/davranissal insanlasmabilim ve bilissellik adina numenal zihniyetin farkindaligi ve bilisselligi ile birlikte pratigetasima ve uygulama cagidir.

 

Bu cagi yakalama adina atilmayan her bir adim, emperyalist zihniyetin insanligi insanlastirmamadi ve bunyesinde her turlu cikar icin savastirmasi fenomenal zihniyetinin sadeceinsanogluna daha fazla aci cektirmek, zarar vermek ve rahatsizlik vermek temelinde uzayacak, buna ek olarak ta sosyo psikolojik her turlu beyin sorununun da tetikcisi olacaktir.

 

Cunku insanogluna yakisan ve cagdas beyin; insan beynidir. Bu da ancak her bir ozgur bireyin beynini beyninde yer etmis bilgiyi serbeste erdirmek ve insanlastirmak evrensellestirmek ve bilimsel bilissel temelde yenilemek ile mumkundur.

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.