Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

bu Gün ayın biri

  • başlık
    2
  • yorum
    4
  • görüntü
    2.596

Rusalka (2007)


olric-

777 görüntü

Rusalka (2007)

Yön:Anna Melikyan

Rus kadın yönetmen Anna Malikyan tarafından ortaya konan farklı ve kaydadeğer bir yapım olmuş. Türkçesi ‘deniz kızı’ olan film adından anlaşılacağı gibi bir deniz mahsulü olan küçük Alisa’nın yer yer fantastik öyküsünü anlatıyor.Deniz kıyısında küçük bir barakada annesi ve büyükannesi ile yaşayan Alisa, babasızlıktan ve yalnızlıktan olsa gerek problemli çocuklar kategorisindedir. En büyük hayali balerin olmaktır ve annesinin erkeklere olan düşkünlüğü onun çok rahatsız etmektedir. Başkalarının isteklerini yerine getirmek gibi özel bir güce de sahip olmasına rağmen oldukça mutsuzdur,bir güneş tutulmasının ardından sessizlik yemini eder, bu yemini sonrası özürlüler okuluna gönderilir. Sessiz bir çocukluk geçirdikten sonra kendisinin neden olduğu bir felaket sonucu yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalırlar. Filmde de belirttiği üzre gidebilecekleri tek yer olan büyük şehre yani Moskova ya giderler. Buraya kadar fantastik masal tadında geçen film bir anda kabuk değiştirir.Alisa büyümüştür,o da ister istemez hormonlarına yenik düşer ve aşık olur. Aşk yemini de unutturur tabi..

 

Film, görsel açıdan Fransız yönetmen Jean Pierre Jeunet’i fazlası ile andırıyor özellikle Amelie filmini çağrıştırıyor. Alisa, Amelie gibi pozitif bir karakter değil ,yeri gelince acımasız ve gaddar olabiliyor.biraz daha sert ve hüzünlü bir Amelie hikayesi diyebiliriz aslında. Fransız yönetmeni sevenler,benim gibi bu Rus filmini de çok seveceklerdir.

Filmde gözden kaçmayan daha doğrusu göze sokulan bir kapitalizm eleştirisi var. Şehrin dört bir yanı reklamlarla kuşatılmış ve her ürün insanlara öğütlemelerde bulunuyor. Bir nevi kişisel gelişim görevine soyunuyor reklamlar, biz farkında olmadan yaşam koçluğumuzu yapıyor. ‘hep daha fazlasını iste’ , ‘tutkularının peşini bırakma’ gibi safsatalarla bizi biz olmaktan çıkartıyorlar,kariyer peşinde koşan, kendi gibi vahşi insanlar yaratıyorlar..

Sırf görselliği için bile izlenebilecek bir film Rusalka, bunun yanında harika bir hikaye de sizi bekliyor. Alternatif ve bağımsız sinemayı sevenler tarafından zamanla özel bir yeri olan filmler arasına girecektir diye düşünüyorum..

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.