Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

HAYATI UZATMAK (Ölümü Ertelemek)


editor

Önerilen İletiler

HAYATI UZATMAK (Ölümü Ertelemek)

 

Birkaç hafta önce 12 yıllık bitkisel bir yaşamdan sonra, beslenme tüpünün çekilmesi sonucunda, Terri Schiavo öldü. Terri Schiavo son üç dört yıldır Amerikan dincilerinin bilime ve onlara göre yaşamı önemsemeyen liberallere karşı verdikleri mücadelenin bir sembolü olduğundan, bayan Schiavo’un iki haftalık yaşam savaşı Amerika gündeminde birinci sıraya oturmuştu.

 

Dünyada açlıktan hergün ölen 40.000 çocuk, ya da Schiavo gibi ölen binlerce kişi Amerikan sağı ve dincileri için önemli değildi. Arkalarına Amerikan başkanı Georg Bush’u, Florida eyalet (Schiavo’nun yaşadığı yer) valisi ve Bush’un kardeşi Jeb Bush’u ve hatta Cumhuriyetçi millet vekilleriyle senatörleri alan dinciler, devamlı protesto halindeydiler. Bazı televizyon kanalları (CNN ve FOX gibi) nerdeyse günlük yayınlarının tümünü Schiavo’ya vermişlerdi. Böylece politikacılar dinci kesime yaltaklık, televizyonlar da para yapacak bir neden yakalamışlardı.

 

Konu, dincilerin, polıtikacıların ve medyanın baktığı kadar basit değildir. On iki yıl önce bitkisel bir hayata girdi diye teşhis edilen Schiavo’ya bir besi tüpü takılmış ve on iki yıl hayatta tutulmuştur. Onu muayene eden her doktor, Schiavo’nun hiç bir ümidi olmadığını söylmişse de, dinlerinde büyük mucizelere yer veren Hiristiyan Amerikalılar, tüpün geri alınmasını bir bakıma Allaha’a (Hiristiyanlığa) inanmamak olarak algılamışlardır. Esasında tek tanrılı her dinde, tüpün alınması, Allah’ın artık hiç birşey yapmayacağına inanmak olarak algılanır ki, o da kişinin Allah’ın ne yapacağını önceden bilmesi olur.

 

Bilimin hayatı uzattığı, ya da New York Times’lı bir yazarın dediği gibi, ölümü ertelediği bir gerçektir. Dolayısıyla, her toplum, özellikle tek tanrıya inanan toplumlar, inançlarıyla bilimi uzlaştırmak zorundadır. Hem Avrupa, hem de Amerika uzun yıllardır bu soruyla karşı karşıya kalmış olmalarına rağmen, henüz, özellikle Amerika’da, toplumca benimseneck bir uzlaşma ortaya çıkmamıştır. (Örneğin, Hollanda ve Belçika ve başka Avrupa ülkelerinde ötenazi kanunen serbest olmasına karşın, Amerika’da sadece bir eyalette, Oregon’da ötenazinin kanunca bir sakıncası yoktur.)

 

Türkiye gibi batılılaşmakta olan bir çok ülkede de bu sorular yakında daha sık sorulmaya başlanacaktır. Amerika’da ölüm “beynin ölümü” diye tarif edilmesine rağmn, on iki yıldır beyni ölü olan Schiavo’nun gördüğü ilgi, yalnızca aşırı sağcıların cahilliği veya saflığı olarak algılanmamalıdır. Kendini Müslüman veya Hiristiyan olarak bilen veya Allah’ın herşeyi yapabileceğine inanan biri için, beyni ölü olana Allah’ın yeni bir beyin verebileceği inancı doğal değil midir? Ya da, teknolojinin bütün hastalıkları eninde sonunda çözeceğine inanların, kendi ölümlerinin yakın olduklarını inandıklarında, kendilerini Batı’da cryogenic denilen (çok soğuk anlamına gelir) bir sıvıda dondurmaları doğal değil midir? (Böylece kendilerini öldürecek hastalığın çaresi bulunduğunda, bu kişiler “ısıtılıp” canlandıralacak ve hastalıkları tedavi edlectir.)

 

Eskiden Schiavo ve gibilerini hayatta tutabilecek teknoloji yoktu. Bunlar kısa zamanda ölürlerdi ve dolayısıyla böyle sorular sormanın gereği yoktu. Fakat değişen teknoloji beraberinde bir çok soru da getirmiştir. Örneğin: Allah’ın mucizesini beklemekten başka ümitleri olmayan bitkisel bir hayat süren kişilerin yaşamlarını uzatmaktansa (ölümlerini ertelemektense), hergün açlıktan ölen binlerce çocuğa bakmak daha doğru değil midir? Hayatımızın sonunun gelip gelmediği kararını, teknolojiyi kullanarak hayatımızı uzatanlara bırakmak doğru olmaz mı? Vücüdumuzun diğer yerlerinden aldıkları damarlarla kalbimizi tamir edenlere, “sen Allah’mısın” sorusunu sormazken, “yapacağımız birşey yoktur” dediklerinde neden “sen Allah mısın” sorusunu sorarız?

 

Bence Müslüman toplumlar içinde bu soruları sormanın zamanı gelmiştir. İslam dünyası, yüzyıllarca bu inancın en iyi inanç olduğunu savunmuş, fakat cemaatını, son elli yıldır, ibadete bile inançları değişik olanların aletlerini kullanarak çağırmaktadır. Teknolojik gelişmelerin çoğunun kutsal kitabıında yazıldığını söylemiş, fakat bu gelişmerin hiç olmazsa bazılarının neden bu inancı taşıyanlardan çıkmadığını pek sorgulamamıştır. Artık sorgulamadan yaşamak mümkün değildir. Hayatın uzatılması, ölümün tarifi, teknolojinin insanlığı nasıl değiştirdiği (dğiştireceği) çok tartışılan konular olmuştur. İslam, ya bu tartışmalara katılacak, ya da diğer toplumların arkasından yürümek zorunda kalacaktır.

 

Terri Schiavo, bu konudaki tartışmalara Amerika’da ivme kazandırmıştır. İslam’ın bu konuları tartışması için Schiavo gibi birine gereksinimi yoktur. Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyoruz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Tüm dinler, icerikleri geregi asla sözünü ettiginiz tartisma ve sorgulamalara girmeyerek, yer yüzünden silineceklertir. mahkumdurlar cünkü

Denilebilir ki bunca taraftari olan dinler nasil silinebilir.?

inancli insnlari ne yapacaksiniz, nereye atip satacaksiniz :D

 

Hayir, kimse atilip satilmaz; CÜNKÜ ONLAR BU ISI KENDI KENDILERINE ZATEN YAPIYORLAR.

insan yasami uzun degildir. Buna karsin daha görecegimiz cok sey var; zira dünya felaketlere omuzlamis, umursamadan hizla ilerliyor.

 

Bilim ve teknoloji, her gün ölen 40 bin cocugun ölümüne ramen son hiziyla ilelemektedir. Yüzyillardir dinlerin bu ölümler karsisinda yalnizca vaftizler ve dualarla ayakta kalma cabalarini, tapinak duvarlarinda gezen kurbagalar bile ögrendiler.

Dünyanin düzensiz bir geometri grafigi gösteren ilerleyisi ise artik, deyim yerindeyse gemi aziya almistir.

Kimse belli etmemeye calissa da toplumlarda icten ice ciddi cökmeler ve degisiklikler yasanmakta. kimse de yeni gelenin ne olacagi hakkinda tam bir fikir sahibi degil. Bu hiza filozoflarin teorileri bile yetisemez oldu.

Sürec, dünyayi artik bir degisimin esigine getirmistir. Nasil bir toplumsal degisim olacagi adeta kestirilemiyor. (ben cok iyi olacagini sahsen umuyorum)

Iste bu noktaya hizla yol alirken, degil mistik düsüncelerle devlet yönetmeye kalkmak, demokratik ülkeler dahi büyük sarsintilarin kiyilarinda gezinirken

dincilerin avazlari ise sinek viziltisi. Bitmekte olduklarini cok iyi fark ettikleri icin de giderek hircinlsiyorlar. Biz variz daha, bakin ölmedik gibilerden...

Bitislerini serseri kursun misali davranarak ortaya koydular bile.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.