Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkler uzayda...


Kilfarlioglu

Önerilen İletiler

Merhaba arkadaslar, belki bilim ve teknoloji bölümüne daha iyi uyardi konu ama, buraya da uyar. Bu agir politik secim ortaminda kücük bir degisiklik olsun diye buraya asiyorum:

 

Ucuk fikir:

 

Ister sicak basina vurmus garibin deyin, akp ile ugrasa ugrasa ucmus gitmis sonunda. Aklima en azindan bana ilginc gelen bir fikir geldi. Neden Ay a gitmiyoruz?

 

Simdi biz daha demiryolu kuramadik, o is nasil olacak demeyin. Demiryolu bize göre bir is degil, disiplin istiyor ve sonunda hic te cafcafli olmayan trenlere binip efendi gibi bir yere gidiliyor, o bize uymaz, ama Ay a gitmek?..

 

Yapilabilirlik:

 

Önce isin teknik yönüne bakalim kisaca:

 

- En son ne zaman gidildi: Apollo 17, 1972. Satürn V roketi alman Werner von Braun tarafindan gelistirilmisti (2. Dünya savasi teknolojisi...)

- Ne kadar sürüyordu tek gidis(o zaman): sadece (!!!) 3-4 gün (Dünya - ay 385.000 km)

- Hayat sürdürme teknolojileri o zaman cok yeni idi, oysa simdi MIR ve ISS uzay istasyonlarinda insanlar aylarca yasayabiliyor, yillardir konu ile ilgili bilgi toplandi.

 

Sanirim 2. dünya savasindan 60 yil sonra, malzeme (titan, karbon, plastik), elektronik (bilgisayar, mikrocip, komünikasyon) ve informatik (software, simulasyon programlari) bilimindeki gelismeler sayesinde o zamankinden cok daha ucuza ve cok daha inanilir bir sekilde (abd nin bu isi hollywood stüdyolarinda gerceklestirdigine inanan milyonlarca insan var...) bu teknik sorun cözülebilir.

 

NASA nin bütcesinin kisitlanmasindan ve sovyetlerin dagilmasindan sonra acikta kalan muzdarip olan pekcok bilim insani da parasi verilerek transfer edilebilir.

 

Finansman: NASA nin bütcesi birkac milyar dolarlarda geziyor, bizim her sene batik bankalara, cari aciklara verdigimiz para düsünülürse hic te o kadar olmaz degil, 4 hafta uzayda calisabilecek bir gemiyi finanse etmek...

 

Faydasi:

 

Nemize lazim aya gitmek denecek. Bir düsünün;

 

Gizlilik icinde yürütülen calismalar sonunda ilk test roketlerini firlatma asamasina gelmis olan Türkiye nin cumhurbaskani insanligi baymayacak bir zaman dahilinde (mesela 10 yil) cikip Türkiye nin aya gitmek istedigini acikliyor. NASA nin seferlerinden farkli olarak bunun bir soguk savas yarisinda öne gecmek amacli olmadigini, amacin insanliga yeni bir ufuk acmak oldugu, edinilen bilgilerin insanlik ile paylasilacagi söyleniyor.

 

Herhalde böyle bir haberin bomba gibi düsecegini tahmin etmek zor olmaz. Bu programin sayesinde yillarca Türkiye bilim cevrelerinde konusulur olacaktir. Bunun getirecegi prestij su anda patagonya nin bile vize uyguladigi ülkemizin görünümünü cok degistirecektir. Dünyada türklerin uzay macerasi haberleri ile yetismis bir nesil olacak. Cocuklarin duvarlarinda türk roketlerinin posterleri asilacak, kendi aralarinda "uzaycilik" oynarken kendilerine "Volkan", "Murat", "Zeynep" gibi isimler takacaklar...

 

Bize yukaridan bakan ab ve abd ye Sultan Süleyman dan sonra en büyük darbeyi vururuz, askeri olarak degil ama prestij olarak. Bizi ilkel barbarlar olarak gören ve yok ermeni soykirimi, yok kürt sorunu diye ezmeye calisan, hakkimizda sürekli negatif propoganda yapanlarin agzi birkac yüzyil tikanmis olur.

 

Ayrica bunun ülkeye saglayacagi bilgi (know how) patlamasi son derece yüksek teknolojilerin ülkemizde üretimini saglayacak ve bize müthis bir ufuk acacaktir.

 

barzani ve talabani gibi tiplerin bile artik bizim ile ugrasabilecegini düsündükleri, yunanlilarin ege filan diye basimizi agrittiklari ortamda bütün bunlara ufuklarimizin, bu proje karsisinda kücülmüs rakiplerimize, ne kadar genis oldugunu gösterilebilecektir. Bu isi basarmis bir ülkeye meydan okurken herkes iki kere düsünmek zorunda kalacaktir.

 

Kendi icimizdeki kenetlenme (asiret devletine yamanmak mi istersin, yoksa böyle büyük bir is yapan bir ülkenin gururlu bir vatandasi mi olmak??) bircok sorunumuzun kendiliginden ortadan kalkmasina yok acacaktir.

 

Sonuc:

 

Olur mu olur, bir demiryolu yapamayiz, ama bunu yapariz. Üzerinde "istikbal göklerdedir, Kemal Atatürk" yazili "Sahin" isimli roketimizin firlatildigini düsünsenize. Daha büyük gurur olur mu, horlanmis milletimize?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.