Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

yaz geldiğinde bazı medya kuruluşları yaz kurslarını kötülemek ve karşı çıkmak adına yapmadıklarını bırakmıyorlar

Bence bunlarda hiçbir sakınca yok bu kurslarda olmasa çocuklar dini öğretileri nereden öğrenecekler. İnsanların dinlerini öğrenmeleri kadar doğal ne olabilir ki... Son derece doğru bir uyğulama...

Aileler sabah işe çıkıyor akşam geliyorlar zamanları olmadıkları için dini konuda çocuklarına bir şeyler öğretemiyorlar. Bir yıl boyunca haftada bir ders okullarda dinkültürü derseleri veriliyor. Ama bu yeterli değil onun için yazları bir ay da olsa çocukların gönderilmesinde sakınca yok..

Gönderi tarihi:

Selam,

Ben bu 'Kuran kurslarında' dinin gerçekten öğretildiğinden kuşkuluyum. Sanıyorum buralarda çocuklara Arap alfabesi ve dinin hurafe ve bidatlarla bozulmuş versiyonu öğretiliyor. Malum Kuran-ı Kerim Atatürk'ün buyruğuyla türkçeleştirildi. Şu anki çeviriler dahi hata ve tahriflerle dolu. Ben Kuran'ı Internet'teki yabancı dillerdeki çevirilerinden okuyorum. Çocuklara bu kurslarda namaz, oruç gibi şekil ibadetlerin ötesinde İslam'ın felsefesi, Kuran'ın mesajı, Allah ve peygamberler, İslam-toplum, İslam-kadın ilişkileri, İslam'ın diğer dinlerin devamı oluşu, Kuran'daki mucizeler, ahiret gibi kavramlar yeterince anlatılıp öğretiliyor mu, bilemiyorum ve kuşkum var.

TRT4'teki diyanet programlarına ve Cuma hutbelerinde hocaların anlattıklarına bakarsak dinimiz Hazret-i Peygamber ve sahabenin yaşam öykülerinden ibaret. Resmi ideoloji dini maalesef peygamber menkıbelerine ve abdest-namaz nasıl alınır'a indirmiş vaziyette....Oysa Rab'bimiz Kuran'da 'deni,zler mürekkep, ağaçlar kalem olsa söyleyeceklerinin bitmeyeceğini' bildiriyor. Kuran'da hemen her konuya değiniliyor.

Gönül ister ki, salt çocuklar değil, fakat özellikle yetişkinler de dinlerini gerçek anlamda öğrenip kavrayıp her soruya yanıt verecek hale gelsinler.

Gönderi tarihi:
Çocuklara bu kurslarda namaz, oruç gibi şekil ibadetlerin ötesinde İslam'ın felsefesi, Kuran'ın mesajı, Allah ve peygamberler, İslam-toplum, İslam-kadın ilişkileri, İslam'ın diğer dinlerin devamı oluşu, Kuran'daki mucizeler, ahiret gibi kavramlar yeterince anlatılıp öğretiliyor mu, bilemiyorum ve kuşkum var.

yapmayın sevgili kardeşim.

her şeyin makbul bir zamanı vardır. söz konusu olanlar çocuk.

günde bir saat ve bir aylık egitimi mi sorguluyorsunuz siz.

kaldı ki herhangi bir disiplin içinde cereyan etmeyen bir egitimden bahsediyorsunuz.gidip gitmemek bile fazla baglayıcı degilken

galiba bu işleri fazla yakından bilmiyorsunuz.

bana öyle geldi

Gönderi tarihi:
yapmayın sevgili kardeşim.

her şeyin makbul bir zamanı vardır. söz konusu olanlar çocuk.

günde bir saat ve bir aylık egitimi mi sorguluyorsunuz siz.

kaldı ki herhangi bir disiplin içinde cereyan etmeyen bir egitimden bahsediyorsunuz.gidip gitmemek bile fazla baglayıcı degilken

galiba bu işleri fazla yakından bilmiyorsunuz.

bana öyle geldi

Gönderi tarihi:

Evet, ben kişisel olarak Kuran kursuna katılmadım hiç. Fakat bana, çocuklara, dünyadaki varlık nedenimiz, Allah'ın bizden neler istediği, emir ve yasakları komprime biçimde verilebilir/verilmelidir diye düşünüyorum. Yapılan bir kötülüğe iyiylikle yanıt verilmesinin Rab'bimizden ödül getireceğini küçük yaşta öğrenen bireylerin büyüyünce güzel ahlaklı olacaklarını düşünüyorum. Peygamberin kaç kızı vardı, ya da kısa kolla namaz kılınır mı gibi detay bilgilerdense güzel dinimizin güzel temelleri öğretilse çok daha iyi olur diye düşünüyorum.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Evet, ben kişisel olarak Kuran kursuna katılmadım hiç. Fakat bana, çocuklara, dünyadaki varlık nedenimiz, Allah'ın bizden neler istediği, emir ve yasakları komprime biçimde verilebilir/verilmelidir diye düşünüyorum. Yapılan bir kötülüğe iyiylikle yanıt verilmesinin Rab'bimizden ödül getireceğini küçük yaşta öğrenen bireylerin büyüyünce güzel ahlaklı olacaklarını düşünüyorum. Peygamberin kaç kızı vardı, ya da kısa kolla namaz kılınır mı gibi detay bilgilerdense güzel dinimizin güzel temelleri öğretilse çok daha iyi olur diye düşünüyorum.

Saygılar.

dileklerinize katılmamak elde degil.

lakin;

bende herhangi bir Kursa ya da imam hatip okuluna vb. gitmedim ama en azından nasıl bir işleyişleri oldugunu biliyorum.

çocukları da biliyorum.

yani bir şey istenirse, buna hiç bir şey engel olamaz.

kendi tecrübemden bunu çok iyi biliyorum.

kursların veya buna benzer ögretici yerlerin yeterli olmadıgını ve geleneksel kalıplardan kurtulamadıklarını biliyorum. tabi bu herkes için geçerli degil.

ama dedigim gibi her yaşın makulleri vardır ve bu kurslardan bu yapı içinde çokda fazla şey beklemek hayalcilik olur ve yaş itibarıyla gerekde yokdur.

kimse kalkıpda 'ben hurafe ögretiyorum' ya da 'biz Allah'ın kullarından ne istedigini ögretmeyiz' diyerek yola çıkmayacagını sizde bilirsiniz.

bunu iddia etmek çok absürt olurdu zaten.

din bir bütündür ve hayatın bütün safhalarında ögrenilebilir(yaşanabilir), lakin her yaşda alınacak olanlar farklıdır ve bu kişilere görede farklıdır.

biz 'anormal' bir sistemde uzun yıllar yaşamımızı sürdürdügümüz için, ortaya sundugumuz çözümlerde hep uçlarda geziniyor.

ben biraz size geleneksel medrese egitimini araştırmanızı tavsiye ederim.

kendi zamanında degerlendirmek şartıyla, yoksa eskiyi bugüne taşıyıp yargılamaya kalkmak; işi baştan sonlandırmak demekdir.

selametler.

Gönderi tarihi:

Saygılar.

Bunların yer almadığını nerden biliyorsunuz ki???

Sonuçta bu işlerin başında çeşit çeşit insan olacak;sizin aksinize hareket eden;sizin dediklerinizi yapan da vardır belki ha...

Saygılar...

:zorro:

Gönderi tarihi:
Bunların yer almadığını nerden biliyorsunuz ki???

Sonuçta bu işlerin başında çeşit çeşit insan olacak;sizin aksinize hareket eden;sizin dediklerinizi yapan da vardır belki ha...

Saygılar...

Sayın kardeşim,

Eğer benim dediğim gibi Kuran kurslarında dinimizin temel kavramları öğretilmiş olsaydı bence biz çok farklı bir toplum olurduk. Kendine müslümanım diyenler acaba Kuran'ı anlayarak okuyorlar mı? Namazda ettikleri duaların anlamlarını biliyorlar mı? Kuran 'bilenle bilmeyen eşit değildir' buyuruyor. Kaçımız kitap okuyor? Allah 'aklını kullanmayanın üzerine rezillik yağdırırım' diyor. Kaçımız aklını hakkıyla kullanıyor? Kuran 'insanlar yaptıklarına göre farklı farklı derecelendirilir' buyuruyor. Hangimiz Allah'a ulaşacak işleri başarmakta yarışıyoruz. Kuran 'bu dünya oyun ve oyalanmacadır' buyuruyor. Kaçımız gerçekten ahireti düşünüp ona göre eylemde bulunuyor?

Bu örnekleri çoğaltmak olası...Bence bizim müslümanlığımızın durumu hiç de iç açıcı değil. Mezhepler bölünme, peygamber putlaştırması, ve diğer uydurmacalara burada değinmiyorum.

Saygılarımla.

Gönderi tarihi:
Sayın kardeşim,

Eğer benim dediğim gibi Kuran kurslarında dinimizin temel kavramları öğretilmiş olsaydı bence biz çok farklı bir toplum olurduk. Kendine müslümanım diyenler acaba Kuran'ı anlayarak okuyorlar mı? Namazda ettikleri duaların anlamlarını biliyorlar mı? Kuran 'bilenle bilmeyen eşit değildir' buyuruyor. Kaçımız kitap okuyor? Allah 'aklını kullanmayanın üzerine rezillik yağdırırım' diyor. Kaçımız aklını hakkıyla kullanıyor? Kuran 'insanlar yaptıklarına göre farklı farklı derecelendirilir' buyuruyor. Hangimiz Allah'a ulaşacak işleri başarmakta yarışıyoruz. Kuran 'bu dünya oyun ve oyalanmacadır' buyuruyor. Kaçımız gerçekten ahireti düşünüp ona göre eylemde bulunuyor?

Bu örnekleri çoğaltmak olası...Bence bizim müslümanlığımızın durumu hiç de iç açıcı değil. Mezhepler bölünme, peygamber putlaştırması, ve diğer uydurmacalara burada değinmiyorum.

Saygılarımla.

Bu şekilde "tümel" bir yargı bildirmeniz ne kadar doğrudur???

O zaman siz de bir Müslüman olarak(aksini söylemediniz) bu saydığınız topluluk içinde misiniz ve öyleyseniz nasıl yargılayabiliyorsunuz???

Yani bence fazla genelliyorsunuz...

Gönderi tarihi:

Arkadaşlar ben Kur-an kurslarına bir yaz katıldım. 8 yaşındaydim neler yapıldığını anlatayım.

1Temizlik hakkında detaylı bilgi veriyorları

2 abdest almayı öğretiyorlar.

3 sureleri öğretiyorlar, dua etmeyi öğretiyorlar.

4 nasıl namaz kılınır onu öğretiyorlar uygulamalı olarak

Bunların dışında islam dininin felsefesi sayılabilecek olan

ilmahalden bilgiler öğretiyorlar

HZ. Peygamberimizden bilgiler.

Ailemize ve arkadaşlarımıza karşı nasıl davranmamız gerektiği

İnsan sevgisi

HZ.Peygamberimizin hayatı

Bence bu kadarı yeterli çünkü, 8 yaşındaki bir çocuğun kapasitesi vardır. Daha fazla zorlayamazsın. (dondurmam kaymak filmmini izlediyseniz oradaki yaz kursuna biraz benziyor. Ama o kadar selbest değil. Yani hocayla dalga geçecek kadar değil) Bu kurslarda inanın bana hiçbir zorlama yoktur. Eğer bu kurslara bu yaşlarda göndermezsek çocuk artık genç olduğunda 15 yaşlarında öğretmek imkansızlaşır. Dinden kopar. İnanınn bana hiçbir baskı hiçbir sakınca yok.

Ben bunları genel anlamda söylüyorum binde bir çıkabilecek bir baskı olabilir. Sonuçta okullarda da aynı olay söz konusu her öğretmen aynı değil.

Gönderi tarihi:
Arkadaşlar ben Kur-an kurslarına bir yaz katıldım. 8 yaşındaydim neler yapıldığını anlatayım.

1Temizlik hakkında detaylı bilgi veriyorları

2 abdest almayı öğretiyorlar.

3 sureleri öğretiyorlar, dua etmeyi öğretiyorlar.

4 nasıl namaz kılınır onu öğretiyorlar uygulamalı olarak

Bunların dışında islam dininin felsefesi sayılabilecek olan

ilmahalden bilgiler öğretiyorlar

HZ. Peygamberimizden bilgiler.

Ailemize ve arkadaşlarımıza karşı nasıl davranmamız gerektiği

İnsan sevgisi

HZ.Peygamberimizin hayatı

Bence bu kadarı yeterli çünkü, 8 yaşındaki bir çocuğun kapasitesi vardır. Daha fazla zorlayamazsın. (dondurmam kaymak filmmini izlediyseniz oradaki yaz kursuna biraz benziyor. Ama o kadar selbest değil. Yani hocayla dalga geçecek kadar değil) Bu kurslarda inanın bana hiçbir zorlama yoktur. Eğer bu kurslara bu yaşlarda göndermezsek çocuk artık genç olduğunda 15 yaşlarında öğretmek imkansızlaşır. Dinden kopar. İnanınn bana hiçbir baskı hiçbir sakınca yok.

Ben bunları genel anlamda söylüyorum binde bir çıkabilecek bir baskı olabilir. Sonuçta okullarda da aynı olay söz konusu her öğretmen aynı değil.

Selamlar,

Ben yüce Yaratıcımızın her şeyi mükemmel yarattığını, bizim de bu mükemmelliğe aynı mükemmellikle yanıt vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla din konularında sıfır toleranstan yanayım. Yani çocuklara -televizyonlarda gördüğümüz gibi Arap alfabesi ve arapça Kuran öğretilecekse bence bu kurslar bir işe yaramamaktadır. Yüzyıllar boyu bu ülkede Kuran-ı Kerim Arap dilinde ve anlaşılmadan okundu....Düşünebiliyor musunuz ki, Allah'ın söyledikleri, kullarına hitabı hiç yerine ulaşmadı...Hala da bazı çevreler Kuran öğreniyoruz diyip anlamadan arapça Kuran öğretiyorlar....

Kuran kursları hiç olmazsa temel kavramları öğretiyorsa ne mutlu bizlere...

Yoksa dinimizin hali içler acısı...Camide dua eden müslümanlara bakıyorum..Allah 'namazda sesini yükseltme, tamamen de sessiz kalma, alçak sesle dua et' diyor. Bizim müslümanlar tamamen sessiz, içinden dua ediyor....Bu sadece bir örnek...

Tekrar ediyorum, mükemmel olmamız gereken tek konu dindir. Dinde sıfır taviz...

Doğruyu Allah bilir...

Gönderi tarihi:
Selamlar,

Ben yüce Yaratıcımızın her şeyi mükemmel yarattığını, bizim de bu mükemmelliğe aynı mükemmellikle yanıt vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla din konularında sıfır toleranstan yanayım. Yani çocuklara -televizyonlarda gördüğümüz gibi Arap alfabesi ve arapça Kuran öğretilecekse bence bu kurslar bir işe yaramamaktadır. Yüzyıllar boyu bu ülkede Kuran-ı Kerim Arap dilinde ve anlaşılmadan okundu....Düşünebiliyor musunuz ki, Allah'ın söyledikleri, kullarına hitabı hiç yerine ulaşmadı...Hala da bazı çevreler Kuran öğreniyoruz diyip anlamadan arapça Kuran öğretiyorlar....

Kuran kursları hiç olmazsa temel kavramları öğretiyorsa ne mutlu bizlere...

Yoksa dinimizin hali içler acısı...Camide dua eden müslümanlara bakıyorum..Allah 'namazda sesini yükseltme, tamamen de sessiz kalma, alçak sesle dua et' diyor. Bizim müslümanlar tamamen sessiz, içinden dua ediyor....Bu sadece bir örnek...

Tekrar ediyorum, mükemmel olmamız gereken tek konu dindir. Dinde sıfır taviz...

Doğruyu Allah bilir...

Emin olabilirsiniz ki bu konuda sizle aynı düşüncedeyiz. Ama bir takım gerçekler da ki inkar edilemez. Şöyle ki bir dilden başka bir dile çeviri yaptığımızda aynı karşılığı vermeyebilir. Bunun sebebi kültürel farklılıklar. Örneyin teyemmüm etmek (ellerimizi toprağa sürülerek abbest almak anlamına geliyor. Bunu Türkçe olarak benimsemişiz ve herkez anlamını biliyor. Şimdi biz teyemmümün ingilizce karşılığına bakalım (toz abdestti) yani demek istediğim arapcadan Türkçeye çevrilen bazı kelimeler aynı anlamı taşımıyor. Üstelikde bu Kur-an gibi çevirisi zor bir kitap olunca. Kur-an meallerine baktığımızda bir çok kelimenin Türkçe olmadığını görürsünüz çünkü o kelimeler çevrildiklerinde anlamları dışında farklı anlamlara gelebilir. Buda Kur-an'da bir takıp yanlış anlamalara yol açabilir.

Gönderi tarihi:

Evet, Arapça'da bir sözcüğün bir çok anlamı olabiliyor. Allah Teala bize yorum yapma özgürlüğü tanıyor sanıyorum.

Örneğin el-kol kesimiyle ilgili sözcük 'kat'. Bu sözcüğü aynen kesmek sözcüğündeki gibi yotumlayabilirsiniz, yani eli kesip atmak da anlaşılabilir, bir kesik yapıp işaret koymak şeklinde de anlaşılabilir. Araplar bunu eli kesip atmak şeklinde yorumluyorlar. Kendi bilecekleri iş...

Aynı şey 'kadını dövmek şeklinde çevrilen ayet için de geçerli. Buradaki fiil de 'darp' ve hem vurmak hem de evden uzaklaştırmak anlamlarına geliyor. Bizim Kuran çevirmenlerimiz de burada tercihlerini kadını dövmekten yana yapmışlar maalesef!!....

Bir de örneğin 7/179'daki '...cin ve insanlardan birçoğunu cehenneme yolladık...' ayeti var. Bu ayet de birçok mealde '...bir çok cin ve insanı cehennem için yarattık....' şeklinde çevrilmiş, ki bu bana pek düzgün bir çeviri gibi gelmiyor. Allah neden cehennem için insan ve cin yaratsın ki??

Ayrıca Prof. Muhammed Hamidullah çevirisi, İsra Suresi 13.cü ayet 'Ve her insanın boynuna kuşunu bağladık...' diye çevrilip dip notta (Talih) kuşu = kaderi. diye açıklanmış. Sanki herkesin kaderi önceden belirlenmiş gibi.

Yine ünlü Nur Suresi 31. ayette '...kadınlar bbaşörtüslerini göğüslerinin üzerine indirsinler...' şeklind Muhammed Hamidullah ve diğer çevirilerde yer alıyor. Oysa burada söz konusu olan 'hımar', yani örtü sözcüğüdür. İndirsinler diye çevrilen de 'feyledribne', yani koysunlar sözcüğüdür, 'feylüdnine', yani indirsinler değildir.

Bunlar benim şimdilik bulabildiğim hatalar. Sanıyorum Türkçe mealler başka hataları da içeriyor.

Ben, bulduğum bir yabancı sitede alt alta üç yorumcudan İngilizce çeviriyi okuyorum. Böylece karşılaştırma yapma olanağım oluyor.

Gönderi tarihi:
Evet, Arapça'da bir sözcüğün bir çok anlamı olabiliyor. Allah Teala bize yorum yapma özgürlüğü tanıyor sanıyorum.

Örneğin el-kol kesimiyle ilgili sözcük 'kat'. Bu sözcüğü aynen kesmek sözcüğündeki gibi yotumlayabilirsiniz, yani eli kesip atmak da anlaşılabilir, bir kesik yapıp işaret koymak şeklinde de anlaşılabilir. Araplar bunu eli kesip atmak şeklinde yorumluyorlar. Kendi bilecekleri iş...

Aynı şey 'kadını dövmek şeklinde çevrilen ayet için de geçerli. Buradaki fiil de 'darp' ve hem vurmak hem de evden uzaklaştırmak anlamlarına geliyor. Bizim Kuran çevirmenlerimiz de burada tercihlerini kadını dövmekten yana yapmışlar maalesef!!....

Bir de örneğin 7/179'daki '...cin ve insanlardan birçoğunu cehenneme yolladık...' ayeti var. Bu ayet de birçok mealde '...bir çok cin ve insanı cehennem için yarattık....' şeklinde çevrilmiş, ki bu bana pek düzgün bir çeviri gibi gelmiyor. Allah neden cehennem için insan ve cin yaratsın ki??

Ayrıca Prof. Muhammed Hamidullah çevirisi, İsra Suresi 13.cü ayet 'Ve her insanın boynuna kuşunu bağladık...' diye çevrilip dip notta (Talih) kuşu = kaderi. diye açıklanmış. Sanki herkesin kaderi önceden belirlenmiş gibi.

Yine ünlü Nur Suresi 31. ayette '...kadınlar bbaşörtüslerini göğüslerinin üzerine indirsinler...' şeklind Muhammed Hamidullah ve diğer çevirilerde yer alıyor. Oysa burada söz konusu olan 'hımar', yani örtü sözcüğüdür. İndirsinler diye çevrilen de 'feyledribne', yani koysunlar sözcüğüdür, 'feylüdnine', yani indirsinler değildir.

Bunlar benim şimdilik bulabildiğim hatalar. Sanıyorum Türkçe mealler başka hataları da içeriyor.

Ben, bulduğum bir yabancı sitede alt alta üç yorumcudan İngilizce çeviriyi okuyorum. Böylece karşılaştırma yapma olanağım oluyor.

seninde dediğin gibi bak ne kadar farklı anlamlar içeriyor. Aynı ayeti farklı yorumlayanlar var onun için ben de diyorumki orijinalinden okumak daha faydalı...Biz Kur-an'ın Arapcadan Türkçeye çevrilmiş yorumunu okuyoruz ve bunun üzerine yorum yapıyoruz. Yapılmış yorum üzerine yorum. Onun için orijinalinden okumak daha faydalıdır diye düşünüyorum. Ama bunun içinde Kur-an okumayı bilmek gerekiyor. Okuduktan sonra anlamına bakılabilir. Ama ben Türkçe çevirileri okuyorum...

Gönderi tarihi:
Selam,

Ben bu 'Kuran kurslarında' dinin gerçekten öğretildiğinden kuşkuluyum. Sanıyorum buralarda çocuklara Arap alfabesi ve dinin hurafe ve bidatlarla bozulmuş versiyonu öğretiliyor. Malum Kuran-ı Kerim Atatürk'ün buyruğuyla türkçeleştirildi. Şu anki çeviriler dahi hata ve tahriflerle dolu. Ben Kuran'ı Internet'teki yabancı dillerdeki çevirilerinden okuyorum. Çocuklara bu kurslarda namaz, oruç gibi şekil ibadetlerin ötesinde İslam'ın felsefesi, Kuran'ın mesajı, Allah ve peygamberler, İslam-toplum, İslam-kadın ilişkileri, İslam'ın diğer dinlerin devamı oluşu, Kuran'daki mucizeler, ahiret gibi kavramlar yeterince anlatılıp öğretiliyor mu, bilemiyorum ve kuşkum var.

TRT4'teki diyanet programlarına ve Cuma hutbelerinde hocaların anlattıklarına bakarsak dinimiz Hazret-i Peygamber ve sahabenin yaşam öykülerinden ibaret. Resmi ideoloji dini maalesef peygamber menkıbelerine ve abdest-namaz nasıl alınır'a indirmiş vaziyette....Oysa Rab'bimiz Kuran'da 'deni,zler mürekkep, ağaçlar kalem olsa söyleyeceklerinin bitmeyeceğini' bildiriyor. Kuran'da hemen her konuya değiniliyor.

Gönül ister ki, salt çocuklar değil, fakat özellikle yetişkinler de dinlerini gerçek anlamda öğrenip kavrayıp her soruya yanıt verecek hale gelsinler.

sevgili arkadaşlaraım gününüzün 1 saatini bu kurslara ayırın o zaman göreceksinizki bu endişelerinizin

çoğu yersiz.İnanıyorum ki düşüncelrinizde çok büyük değişikliklre olacaktır.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.