Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araba almak artık çok zor


Önerilen İletiler

2023 yılının gelmesiyle artan döviz kuru ve enflasyonun etkisiyle hem sıfır hem de ikinci el fiyatlarında bir ciddi bir artış meydana geldi. Araba fiyatlarındaki zam oranları marka ve modeline bağlı olarak %50 ile 90 arasında değişiyor. Öte yandan araba firmalarının bayilerinde sıfır araç bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. 2023 model araçlar henüz tam olarak piyasaya girmemiş olmasına rağmen fiyatların daha da yukarı çıkacağı belirtiliyor. Bazı markalar sembolik artışlar yaparken, gelen zamlarla birlikte vergi dilimi değişen modellerde 30 ila 50 bin TL'yi geçen artışlar gözlendi.

Fiyatların Artma Nedenleri

Dünyada ve Türkiye’de devam eden çip sorunu, enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’da yarattığı enerji krizi, hammadde tedarik sorunları ve küresel ekonomideki belirsizlik, otomobil üretiminde de ciddi sorun yaratıyor. Bayiler sıfır araç temin edemiyor, satın almak için sıraya girenler ise aylarca beklemek zorunda kalıyor.
Sıfır araç bulunamaması tüketicileri ikinci el piyasasına yönelttiğinden, ikinci el pazarında da kontrolsüz bir fiyat artışı oluşturuyor. Yılın ilk çeyreğine baktığımızda ikinci el fiyatlarında geçtiğimiz yılın Kasım-Aralık aylarına göre %22’lik bir artış gözleniyor. Araba satın almak isteyenler bu çıkmazdan nasıl çıkacaklarını düşünüyor.

Son günlerde aylık abonelik ile araba kiralamak daha cazip hale gelmiş görünüyor. Bu yöntemle sürücüler arabanın kaskosu, sigortası, bakımı vb birçok masraflarına karışmadan araba ihtiyacını karşılamış oluyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.