Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Arkadaşlar;Amma boşlamışsınız burayı ya..:(

 

Buyrun size bir soru:

 

Kurufasulyenin ıslatıldığı su,fasulyeyi pişirmeye almadan önce süzülür.Sebebi nedir,doğruluğu var mıdır..?

Gönderi tarihi:

Miğdeye rahatsızlık vermesin diyeymiş :stuart:

Gönderi tarihi:

Oyle yapinca gaz yapma etkisinin kalmadigi soyleniyor.Bir rivayete gore de bu yilin fasulyesinin zaten her halukarda oyle bir etkisi yok,yapan fasulyeler eski,gecmis yillarin fasulyeleri.. :)

Gönderi tarihi:

yemek hoş koksun diye olabilir gazı da gidiyor lilac ve leylanın dediği gibi haşlanınca çıkan kokuyu bilenler bilir :lol:

 

yani kısaca iyi pişmesi ve gaza neden olmaması için

Gönderi tarihi:

Geleneksel cevaplar Ailenin güzelleri..:) Biraz daha düşünün..;)

Gönderi tarihi:

ben süzdüğüm suyla gümüşleri parlatıyorum.İşe de yarıyor. Bununla ilgisi olabilirmi ? :)

Gönderi tarihi:

herhalde esprili bir cevabı var

ama ben bulamadım

onun yerine aşağıdaki bilgiyi

paylaşmak istedim:

 

diabservis.com sitesinde

Prof. Dr. M. Emel ALPHAN 'ın yazısından alıntı:

Genellikle, kurubaklagillerin ıslatıldığı su atılır. Hatta kurubaklagiller, gaz yapacağı düşüncesiyle, haşlanarak suyu dökülür. Bu suyun atılması yanlıştır. Kurubaklagillerde gaz oluşturan, dış kabuklarıdır. Kabuklar da, ne ıslatılarak, ne de haşlanıp suyu dökülmekle ayrılmaz. Dolayısıyla kurubaklagillerin haşlanarak suyun dökülmesi, gaz oluşmasını önleyemez. Bu suyun atılması ile, kurubaklagillerin suda eriyen vitaminlerinde kayıplar olur. Bu nedenle, kurubaklagiller yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve ıslatma suyunda pişirilmelidir.

ancak ben buna pek katılmıyorum

gaz yapan kabuksa

sarı leblebinin gaz yapmaması gerekir

çünkü kabuğu alınmıştır

ama bildiğiniz gibi gaz yapıyor???

Gönderi tarihi:
herhalde esprili bir cevabı var

ama ben bulamadım

onun yerine aşağıdaki bilgiyi

paylaşmak istedim:

 

diabservis.com sitesinde

Prof. Dr. M. Emel ALPHAN 'ın yazısından alıntı:

Genellikle, kurubaklagillerin ıslatıldığı su atılır. Hatta kurubaklagiller, gaz yapacağı düşüncesiyle, haşlanarak suyu dökülür. Bu suyun atılması yanlıştır. Kurubaklagillerde gaz oluşturan, dış kabuklarıdır. Kabuklar da, ne ıslatılarak, ne de haşlanıp suyu dökülmekle ayrılmaz. Dolayısıyla kurubaklagillerin haşlanarak suyun dökülmesi, gaz oluşmasını önleyemez. Bu suyun atılması ile, kurubaklagillerin suda eriyen vitaminlerinde kayıplar olur. Bu nedenle, kurubaklagiller yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve ıslatma suyunda pişirilmelidir.

ancak ben buna pek katılmıyorum

gaz yapan kabuksa

sarı leblebinin gaz yapmaması gerekir

çünkü kabuğu alınmıştır

ama bildiğiniz gibi gaz yapıyor???

 

Ve tozutmasın diye yedikten sonra su içiliyor demi..:w00t::D :D

 

Hayır arkadaşım,gaz yapmasının nedeni bu da değil..;)Yani gerçekte içinde bekletildiği su gaz yapıcı özelliktedir,ama süzülsede gaz yapar.Bunun sebebine gelince:

 

Çoğunuzun bildiği gibi;Besinler ağızda parçalanıp,midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta besin içersindeki maddeler kılsı yapılar tarafından emilerek,kana karışır.İşte problem burda başlar,zira kurufasulye içersinde ''Oliga sakarin'' denen büyük şeker molekülleri ulunur ve ince bağırsağa gelene kadar yeterince küçültülemediği için ince bağırsakta emilemez.Kalın bağırsağa gönderilen bu moleküller,oradaki bakteriler tarafından öğütülüyor.Öğütülmesine öğütülüyor ama bu bakteriler bu işlem sonucunda oldukça fazla gaz çıkartıyor ve sonuç..:blushing::w00t::D

 

Suyuna geçen bu moleküller,fasulyenin lezzet bütünleyicisi olarak görülmelidir.Gaz yapmasını engellemek içinse söz konusu moleküllerin parçalanmasını sağlayan enzimden 2-3 damla damlatılması yeterli olacaktır.Sanırım aktarınızdan bulabilirsiniz,ama adını bilimiyorum üzgünüm.

 

Bir yöntemde fasulyeyi ağızda iyice çiğnemek olabilir..;)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.