Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Arkadaşlar;Amma boşlamışsınız burayı ya.. Buyrun size bir soru: Kurufasulyenin ıslatıldığı su,fasulyeyi pişirmeye almadan önce süzülür.Sebebi nedir,doğruluğu var mıdır..? Alıntı
Φ LilaC Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Miğdeye rahatsızlık vermesin diyeymiş Alıntı
Φ LeylaM Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Oyle yapinca gaz yapma etkisinin kalmadigi soyleniyor.Bir rivayete gore de bu yilin fasulyesinin zaten her halukarda oyle bir etkisi yok,yapan fasulyeler eski,gecmis yillarin fasulyeleri.. Alıntı
Φ yumote Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 yemek hoş koksun diye olabilir gazı da gidiyor lilac ve leylanın dediği gibi haşlanınca çıkan kokuyu bilenler bilir yani kısaca iyi pişmesi ve gaza neden olmaması için Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 6 Şubat , 2007 Geleneksel cevaplar Ailenin güzelleri.. Biraz daha düşünün.. Alıntı
Φ erzaim Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 ben süzdüğüm suyla gümüşleri parlatıyorum.İşe de yarıyor. Bununla ilgisi olabilirmi ? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 herhalde esprili bir cevabı var ama ben bulamadım onun yerine aşağıdaki bilgiyi paylaşmak istedim: diabservis.com sitesinde Prof. Dr. M. Emel ALPHAN 'ın yazısından alıntı: Genellikle, kurubaklagillerin ıslatıldığı su atılır. Hatta kurubaklagiller, gaz yapacağı düşüncesiyle, haşlanarak suyu dökülür. Bu suyun atılması yanlıştır. Kurubaklagillerde gaz oluşturan, dış kabuklarıdır. Kabuklar da, ne ıslatılarak, ne de haşlanıp suyu dökülmekle ayrılmaz. Dolayısıyla kurubaklagillerin haşlanarak suyun dökülmesi, gaz oluşmasını önleyemez. Bu suyun atılması ile, kurubaklagillerin suda eriyen vitaminlerinde kayıplar olur. Bu nedenle, kurubaklagiller yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve ıslatma suyunda pişirilmelidir. ancak ben buna pek katılmıyorum gaz yapan kabuksa sarı leblebinin gaz yapmaması gerekir çünkü kabuğu alınmıştır ama bildiğiniz gibi gaz yapıyor??? Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 Gönderi tarihi: 7 Şubat , 2007 herhalde esprili bir cevabı var ama ben bulamadım onun yerine aşağıdaki bilgiyi paylaşmak istedim: diabservis.com sitesinde Prof. Dr. M. Emel ALPHAN 'ın yazısından alıntı: Genellikle, kurubaklagillerin ıslatıldığı su atılır. Hatta kurubaklagiller, gaz yapacağı düşüncesiyle, haşlanarak suyu dökülür. Bu suyun atılması yanlıştır. Kurubaklagillerde gaz oluşturan, dış kabuklarıdır. Kabuklar da, ne ıslatılarak, ne de haşlanıp suyu dökülmekle ayrılmaz. Dolayısıyla kurubaklagillerin haşlanarak suyun dökülmesi, gaz oluşmasını önleyemez. Bu suyun atılması ile, kurubaklagillerin suda eriyen vitaminlerinde kayıplar olur. Bu nedenle, kurubaklagiller yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve ıslatma suyunda pişirilmelidir. ancak ben buna pek katılmıyorum gaz yapan kabuksa sarı leblebinin gaz yapmaması gerekir çünkü kabuğu alınmıştır ama bildiğiniz gibi gaz yapıyor??? Ve tozutmasın diye yedikten sonra su içiliyor demi.. :D Hayır arkadaşım,gaz yapmasının nedeni bu da değil..;)Yani gerçekte içinde bekletildiği su gaz yapıcı özelliktedir,ama süzülsede gaz yapar.Bunun sebebine gelince: Çoğunuzun bildiği gibi;Besinler ağızda parçalanıp,midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta besin içersindeki maddeler kılsı yapılar tarafından emilerek,kana karışır.İşte problem burda başlar,zira kurufasulye içersinde ''Oliga sakarin'' denen büyük şeker molekülleri ulunur ve ince bağırsağa gelene kadar yeterince küçültülemediği için ince bağırsakta emilemez.Kalın bağırsağa gönderilen bu moleküller,oradaki bakteriler tarafından öğütülüyor.Öğütülmesine öğütülüyor ama bu bakteriler bu işlem sonucunda oldukça fazla gaz çıkartıyor ve sonuç.. Suyuna geçen bu moleküller,fasulyenin lezzet bütünleyicisi olarak görülmelidir.Gaz yapmasını engellemek içinse söz konusu moleküllerin parçalanmasını sağlayan enzimden 2-3 damla damlatılması yeterli olacaktır.Sanırım aktarınızdan bulabilirsiniz,ama adını bilimiyorum üzgünüm. Bir yöntemde fasulyeyi ağızda iyice çiğnemek olabilir.. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.