Φ dogalay Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var. 1. kart iki tarafı da siyah 2. kart iki tarafı da beyaz 3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 1/2 diyeceğim ama bu kadar kolay olmayabilir Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var. 1. kart iki tarafı da siyah 2. kart iki tarafı da beyaz 3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ? bir yüzü siyahsa ya 1. kartı ya da 3.yü çekmişimdir. bunların kendi aralarındaki olasılıkları eşit olduğuna göre cevap 1/2 olmalı. ben de şöyle sorayım: kartın bana bakan yüzü siyahsa alttaki yüzün beyaz olma olasılığı nedir? Unutma! senin sorunun cevabıyla benimkinin toplamı 1 olmalı. siyah beyaz dışında başka renk yok çünkü Alıntı
Φ kimsekim Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Toplam olarak, siyah bir yüz görme olasılığımız, (kartın çekilme olasılığı*belli bir yüzünün üstte olma olasılığı) diye yazarsak: (1/3)*(1/2) (birinci kartın bir yüzü) + (1/3)*(1/2) (birinci kartın diğer yüzü) + (1/3)*(1/2) (üçüncü kartın siyah yüzü) = 3/6 = 1/2 Kartı çevirdiğimiz zaman siyah bir yüz görüyorsak da, ilk olarak üstte olmuş olan yüz, birinci kartın birinci ya da ikinci yüzü olabilir, yani: (1/3)*(1/2) + (1/3)*(1/2) = 1/3 Sonuç: (1/3)/(1/2) = 2/3 Yani gördüğümüz bu siyah yüzün, birinci kartın yüzlerinden biri olma olasılığıdır bu. Nobody'nin sorusunun cevabı da, bu gördüğümüz siyah yüzün üçüncü kartın siyah yüzü olma olasılığıdır. O da: ((1/3)*(1/2)) / (1/2) = 1/3 Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 Sonuç: (1/3)/(1/2) = 2/3 katılıyorum ben acele etmişim Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.