Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var.

1. kart iki tarafı da siyah

2. kart iki tarafı da beyaz

3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz

kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ?

Gönderi tarihi:
arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var.

1. kart iki tarafı da siyah

2. kart iki tarafı da beyaz

3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz

kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ?

bir yüzü siyahsa

ya 1. kartı ya da 3.yü çekmişimdir.

bunların kendi aralarındaki olasılıkları eşit olduğuna göre

cevap 1/2 olmalı.

ben de şöyle sorayım:

kartın bana bakan yüzü siyahsa

alttaki yüzün beyaz olma olasılığı nedir?

Unutma!

senin sorunun cevabıyla benimkinin toplamı 1 olmalı.

siyah beyaz dışında başka renk yok çünkü

Gönderi tarihi:

Toplam olarak, siyah bir yüz görme olasılığımız, (kartın çekilme olasılığı*belli bir yüzünün üstte olma olasılığı) diye yazarsak: (1/3)*(1/2) (birinci kartın bir yüzü) + (1/3)*(1/2) (birinci kartın diğer yüzü) + (1/3)*(1/2) (üçüncü kartın siyah yüzü) = 3/6 = 1/2

Kartı çevirdiğimiz zaman siyah bir yüz görüyorsak da, ilk olarak üstte olmuş olan yüz, birinci kartın birinci ya da ikinci yüzü olabilir, yani: (1/3)*(1/2) + (1/3)*(1/2) = 1/3

Sonuç: (1/3)/(1/2) = 2/3

Yani gördüğümüz bu siyah yüzün, birinci kartın yüzlerinden biri olma olasılığıdır bu.

Nobody'nin sorusunun cevabı da, bu gördüğümüz siyah yüzün üçüncü kartın siyah yüzü olma olasılığıdır. O da: ((1/3)*(1/2)) / (1/2) = 1/3

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.