Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 18 yıl arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var. 1. kart iki tarafı da siyah 2. kart iki tarafı da beyaz 3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ?
Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 18 yıl arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var. 1. kart iki tarafı da siyah 2. kart iki tarafı da beyaz 3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ? bir yüzü siyahsa ya 1. kartı ya da 3.yü çekmişimdir. bunların kendi aralarındaki olasılıkları eşit olduğuna göre cevap 1/2 olmalı. ben de şöyle sorayım: kartın bana bakan yüzü siyahsa alttaki yüzün beyaz olma olasılığı nedir? Unutma! senin sorunun cevabıyla benimkinin toplamı 1 olmalı. siyah beyaz dışında başka renk yok çünkü
Gönderi tarihi: 9 Ocak , 2007 18 yıl Toplam olarak, siyah bir yüz görme olasılığımız, (kartın çekilme olasılığı*belli bir yüzünün üstte olma olasılığı) diye yazarsak: (1/3)*(1/2) (birinci kartın bir yüzü) + (1/3)*(1/2) (birinci kartın diğer yüzü) + (1/3)*(1/2) (üçüncü kartın siyah yüzü) = 3/6 = 1/2 Kartı çevirdiğimiz zaman siyah bir yüz görüyorsak da, ilk olarak üstte olmuş olan yüz, birinci kartın birinci ya da ikinci yüzü olabilir, yani: (1/3)*(1/2) + (1/3)*(1/2) = 1/3 Sonuç: (1/3)/(1/2) = 2/3 Yani gördüğümüz bu siyah yüzün, birinci kartın yüzlerinden biri olma olasılığıdır bu. Nobody'nin sorusunun cevabı da, bu gördüğümüz siyah yüzün üçüncü kartın siyah yüzü olma olasılığıdır. O da: ((1/3)*(1/2)) / (1/2) = 1/3
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.