Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
bir makaradan geçirilmiş ipin bir ucunda 20 kiloluk ağırlık var, diğer ucunda 20 kiloluk maymun var

maymun ipe tırmanmaya başlarsa ne olur

makaranın ağırlık tarafına sabit 20kg.lık kuvvet uygulaır

maymun tarafına ise sabit 20kg.lık kuvvete ek olarak kol ve bacak kaslarının neden olduğu ayrı bir F kuvveti uygulanır.

dolayısıyla maymun ilk hareketinden sonra aşağı kaymaya başlar

bu kayma bir kez başladı mı da -sürtünme ihmal edilirse- durmaz ve ağırlık tepeye dayanıncaya kadar maymun aşağı kayar.

bence böyle ama doğrusunu mosyna bilir :unsure:

Gönderi tarihi:

ben sözelciyim arkadaşlar anlamam kimyadan :P..

ama şu şekilde olabilir:

maymun ve ağırlık 20 kg. ancak maymun tırmanmak için kendi ağırlığı kadar bir ağırlık daha yaratmak zorunda sanki.. yani 20 kg yi çekmek için gereken kol gücü bence yine bi 20 kg vardır :D..

bu durumda maymunun olduu taraf her şekilde ağırlığın olduğu taraf yükün olduğu taraftan daha ağır olacaktır. sonuç olarak maymun tırmanırken yük yukarı çıkacak maymun yerinde sayıyomuş gibi görünecek ve yük makaraya dayandığında maymun da makaraya kadar tırmanma işlemine devam edebilecektir..

die düşünüoum..

Gönderi tarihi:

bu sorunun cevabı bende yok ama benim kendi yorumum şu:

her iki taraftaki ağırlık eşit olduğundan (maymun+ip=ağırlık+ip) maymunun tırmanması birşey değiştirmez. fakat tırmandığı sırada ipe uyguladığı kuvvet (ki bu da tırmanma şiddetine yani çekiş hızına göre değişir) geçici bir dengesizlik yaratabilir ama bu dengesizlik de maymun durduktan bir süre sonra ortadan kalkar.

Gönderi tarihi:

pardon açıklamamı tekrar okudum da çok kötü yazmışım kendim de anlamadım ne yazdığımı )

bişey farketmez dediğim maymun tırmandıkça maymunla ağırlık aynı seviyede kalır. altına çıkıp üstüne inemez. bir de şunu eklemek istiyorum, maymunla ağırlık yükseldikçe maymunun tarafında daha fazla ip birikir, sonunda maymun aşağı inmeye başlar, bu da ağırlık makaraya sıkışana kadar ya da maymun yere değene kadar devam eder.

Gönderi tarihi:
pardon açıklamamı tekrar okudum da çok kötü yazmışım kendim de anlamadım ne yazdığımı )

bişey farketmez dediğim maymun tırmandıkça maymunla ağırlık aynı seviyede kalır. altına çıkıp üstüne inemez. bir de şunu eklemek istiyorum, maymunla ağırlık yükseldikçe maymunun tarafında daha fazla ip birikir, sonunda maymun aşağı inmeye başlar, bu da ağırlık makaraya sıkışana kadar ya da maymun yere değene kadar devam eder.

ipin ağırlığı ihmal edilmeyecekse

kesinlikle maymun dibe iner

ama

ihmal edilirse

bence yine de dibe iner

açıklamasını yapmıştım

(sürtünme ihmal edilirse)

• 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
ipin ağırlığı ihmal edilmeyecekse

kesinlikle maymun dibe iner

ama

ihmal edilirse

bence yine de dibe iner

açıklamasını yapmıştım

(sürtünme ihmal edilirse)

eğer ip makaradan başka bir yere temas etmiyorsa fizikteki denge kuralına göre maymun ne kadar yukarı çıkarsa çıksın ya da ne kadar aşşağı inerse insin denge bozulmaz. taa ki maymun ip harici bir yere dokunana kadar... ipin ağırlığının bir etkisi olmayacağını düşünüyorum. fakat havanın sürtünmesi nedeniyle maymunun karşısındaki ağırlık aşşağı inebilir. fakat havanın sürtünmesi yoksayılırsa kesinlikle herhangi bir denge bozulması olmaz...

Gönderi tarihi:

Heee bi de şöyle bir durum var. cevabı gönderdikten sonra aklıma geldi.

aslında dengenin bozulmaması söylediğim şekilde en akla yatkını... Fakat 1 ihtimal daha var. ve bu ihtimalin oluşması için de 2 farklı seçenek var.

bu ihtimal ağırlığın aşşağı düşmesidir.

1. seçenek: maymun yukarı tırmanırken eğer ip sallanırsa ip yere (makaraya) 90 derecelik açı yapmayacaktır. bu da maymunun uyguladığı kuvvetin (dolayısıyla ağırlığın) azalmasına neden olacaktır. ve karşıdaki ağırlık aşşağı inecektir.

2. seçenek: eğer ip sallanmazsa fakat maymun yukarı çıkarken en az bir el/ayağıyla ipi tutmazsa (zıplaya zıplaya çıkarsa)bu seferde kısa süreli olarak ağırlığının ipte olmaması durumu olacaktır. bu durumda da karşıdaki ağırlık aşşağı düşecektir.

Gönderi tarihi:
MouSTaPHa Jan, 10 2007

1. seçenek: maymun yukarı tırmanırken eğer ip sallanırsa ip yere (makaraya) 90 derecelik açı yapmayacaktır. bu da maymunun uyguladığı kuvvetin (dolayısıyla ağırlığın) azalmasına neden olacaktır. ve karşıdaki ağırlık aşşağı inecektir.

Ama maymun sallanırsa (hiç tırmanmıyor olsa bile), ip maymunu tam yukarıdan desteklemeyeceğinden, aşağı doğru olan 20 kg'lık ağırlığı dengelemek için, ipin üzerine daha büyük bir kuvvet uygulanır. Öyle ki bu uygulanan kuvveti bileşenlerine ayırırsak dikey olan 20 kg, yatay olan da, artık maymun ne kadar hızlı sallanıyorsa o kadar büyük olur; bunların birleşimi de 20 kg'dan fazladır. Sonuçta karşıdaki ağırlık yukarı çıkar. Benim tahminim böyle.

Eğer sallanmadan yukarı tırmanıyorsa, -pek emin olmamakla birlikte- ağırlığın yine yukarı doğru bir hareket yapacağını düşünüyorum. Çünkü maymunun bir yere tutunması, ve kendini yukarı doğru çekmesi arasında, uyguladığı çekme kuvveti bakımından bir fark var. Eğer sürtünme yoksa, ağırlık, maymunun bu ilk hareketinden dolayı bir hız kazanır, maymun tırmanmayı kesse bile, hareket sürer gibi.

Gönderi tarihi:
denge bozulmaz. taa ki maymun ip harici bir yere dokunana kadar..

bir terazi üzerinde (baskül)

hiçbir yere dokunmadan durunca

göstergenin aynı kalması beklenir.

Ama bacaklarımızla yaylanınca (oturup kalkınca)

gösterge değişiyor.

bu da dengenin bozulması için

maymunun başka bir yere dokunması

gerekmediğini gösteriyor bana.

ancak;

eğer tırmanma kol gücüyle değil de

çok düzgün hareket eden bir şekilde

(asansör gibi) olsaydı

denge bozulmazdı.

Gönderi tarihi:
Ama maymun sallanırsa (hiç tırmanmıyor olsa bile), ip maymunu tam yukarıdan desteklemeyeceğinden, aşağı doğru olan 20 kg'lık ağırlığı dengelemek için, ipin üzerine daha büyük bir kuvvet uygulanır. Öyle ki bu uygulanan kuvveti bileşenlerine ayırırsak dikey olan 20 kg, yatay olan da, artık maymun ne kadar hızlı sallanıyorsa o kadar büyük olur; bunların birleşimi de 20 kg'dan fazladır. Sonuçta karşıdaki ağırlık yukarı çıkar. Benim tahminim böyle.

Eğer sallanmadan yukarı tırmanıyorsa, -pek emin olmamakla birlikte- ağırlığın yine yukarı doğru bir hareket yapacağını düşünüyorum. Çünkü maymunun bir yere tutunması, ve kendini yukarı doğru çekmesi arasında, uyguladığı çekme kuvveti bakımından bir fark var. Eğer sürtünme yoksa, ağırlık, maymunun bu ilk hareketinden dolayı bir hız kazanır, maymun tırmanmayı kesse bile, hareket sürer gibi.

şimdi bi hayalinde canlandır. bir salıncakta sallanıyorsun. ileri , geri , ileri , geri

şu anda ileri gidiyorsun. dediğin gibi ileri gitmek için bir kuvvet uyguladın ve dikeydeki kuvveti 20'ye dengeledin. fakat ileri gitme hareketinin bittiği anı düşün. o anda kısa bir süreliğine ipe uygulanan kuvvet azalıyor. bunu daha hızlı sallanınca daha iyi anlayabilirsin. ileri gitme eyleminin bittiği anda ip boşalıyormuş gibi gelir. aynı şey geri gitme eyleminden sonra da olur.

(benim düşüncem tabiki bu.)

Gönderi tarihi:
bir terazi üzerinde (baskül)

hiçbir yere dokunmadan durunca

göstergenin aynı kalması beklenir.

Ama bacaklarımızla yaylanınca (oturup kalkınca)

gösterge değişiyor.

bu da dengenin bozulması için

maymunun başka bir yere dokunması

gerekmediğini gösteriyor bana.

ancak;

eğer tırmanma kol gücüyle değil de

çok düzgün hareket eden bir şekilde

(asansör gibi) olsaydı

denge bozulmazdı.

aslında benim de kastetmeye çalıştığım şey maymunun çok düzgün bir şekilde tırmanırsa dengenin bozulmayacağıydı.

Ayrıca basküldeki ağırlık değişiminin sebebi hatırladığım kadarıyla eylemsizlik prensibiyle ilgiliydi. ve bu konuyu pek etkilemiyor. çünkü basküle salınım hareketi uyguladığınızda ağırlık isizn apırlığınızın üstüne çıkacağı gibi sizin ağırlığınızın altına da inecektir. ve yine hava sürtünmesini saymazsak bu çıkış ve inişler birbirine dengeleyecektir.

(Yanlışım varsa düzeltin) Şu anda hatırlamıyorum fakat bir maddenin ağırlığı yer çekimi ve enerji ile bağlantılıydı. (sanırım ağırlık = yer çekimi x enerji şeklinde birşeydi) formülleri hiçbir zaman ezberimde tutamamışımdır zaten. :D

Neyse şöyle bir düşünelim. hem maymun hem de cisim aynı ipin üzerinde olduğuna göre ve her ikisi de dünya gezegeninde ya da başka herhangi bir gezegende olduğuna göre onlara etki edecek yer çekimi kuvveti aynı olacaktır.

demekki onlardan birisinin aşşağı birisinin yukarı gitmesini belirleyecek olan tek şey enerjileri olacaktır.

Fizikten de bildiğimiz kadarıyla Enerji = Kinetik Enerji + Potansiyel Enerji idi. Ve Potansiyel enerji ile Kinetik Enerji birbirlerine çevrildiğinde toplam enerjide herhangi bir kayıp yaşanmıyordu (tabii yine sürtünmeyi saymazsak) Hem Enerjide Hem de yer çekimi kuvvetinde bir azalma ya da artma olmayacağı için maymun ne kadar çabalarsa çabalasın ağırlığı değişmeyecek ve karşıdaki ağırlığın yeri değişmeyecektir...

Eğer hatırladıklarım doğruysa sanırım bu sorunun ispatı bu oluyor :D

Gönderi tarihi:
şimdi bi hayalinde canlandır. bir salıncakta sallanıyorsun. ileri , geri , ileri , geri

şu anda ileri gidiyorsun. dediğin gibi ileri gitmek için bir kuvvet uyguladın ve dikeydeki kuvveti 20'ye dengeledin. fakat ileri gitme hareketinin bittiği anı düşün. o anda kısa bir süreliğine ipe uygulanan kuvvet azalıyor. bunu daha hızlı sallanınca daha iyi anlayabilirsin. ileri gitme eyleminin bittiği anda ip boşalıyormuş gibi gelir. aynı şey geri gitme eyleminden sonra da olur.

Kendi cevabımı tekrar düzeltiyorum (salıncak örneğini verdiğimde zincirin yukardan demire bağlı olduğunu hesaba katmamıştım)

dediğin gibi. maymun sağa sola sallanırken bir kuvvet uygular ve eylemsizlik nedeniyle bu kuvvet maymunun karşıdaki ağırlığı aşşağı çekmesine neden olur. fakat sallanmanın son noktasında yine eylemsizlikten dolayı maymunun dikeyde uygulayabileceği kuvvet minimuma düşer ve bu sefer de karşıdaki ağırlık aşşağıya doğru harekete geçer. ve maymunun bulunduğu ip yere 90 derecelik açı yaptığında dengeler yeniden eşitlenir.

Fakat maymun sallanırken 90 dereceden fazla bir açı yakalarsa ne olur onu düşünmeyi şu anda beceremedim :D Fakat 90 dereceye kadar sorun olmaması gerekiyor...

Gönderi tarihi:

salıncakta küçük açıyla sallanırsan boşalmayı hissedemezsin

ancak büyük açıda ipin gerilmesi (cosa * vücut ağırlığı) azalacağı için boşalma olur.

ama maymunun hareketi hep aynı yönde (cos0=1)

o nedenle boşalma olmaz

yukarı çıkış hareketinin bittiği anda bile

gerilme 20 kg.dir

diye düşünüyorum????

Gönderi tarihi:
MouSTaPHa Jan, 11 2007

(Yanlışım varsa düzeltin) Şu anda hatırlamıyorum fakat bir maddenin ağırlığı yer çekimi ve enerji ile bağlantılıydı. (sanırım ağırlık = yer çekimi x enerji şeklinde birşeydi) formülleri hiçbir zaman ezberimde tutamamışımdır zaten.

Formül şöyle olacak bildiğim: ağırlık = yerçekimi (g) * kütle (m)

Buradaki ağırlık dediğimiz şey aslında dünya tarafından maymuna uygulanan çekim kuvveti. Yerçekimi de bir tür ivme (yani dünyanın çekim alanına girmiş bir kütlenin saniyede kazanacağı hız miktarı = 9.8 m/s^2 )

Yani bu formül aslında F = m * a

Maymun ilk başta hareketsiz, sonra tırmanmaya başlıyor. Yani bir hıza sahip oluyor, bu da ivmelenmesi demek. Yani ilk başta 20 kg = m*g kadar bir kuvvet uygularken ipe, tırmanmaya başladığı zaman m*g + m*a (ne kadar kadar hızlı başladıysa tırmanmaya, o kadar büyük) bir kuvvet uyguluyor. Bu da her halükarda fazladan bir kuvvet demek.

• 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
bir makaradan geçirilmiş ipin bir ucunda 20 kiloluk ağırlık var, diğer ucunda 20 kiloluk maymun var

maymun ipe tırmanmaya başlarsa ne olur

Normalde maymun haraketsiz kalabilse tabiki dengeden dolayı sabit kalacaktır fakat maymunun hareketlenmesi kuvvet dalgalanmaları yaratacağından dolayı her iki denge uçlarında da iniş ve çıkışlar olur. ilk hareket tesadüfüdir ve ne tarafa doğru başlarsa ağırlık o tarafa doğru yönelerek devam eder ve sonuç o tarafın lehine olur. fakat mesafe uzun değilse maymun denge henüz bozulmadan tırmanışı tamamlar.

Gönderi tarihi:

maymun ve ağırlık dengededir.maymun tırmanmaya başlarsa aşağıda düşebilir yukarıda çıkabilir.bu maymunun ivmesine bağlı.

İVME:birim zamandaki hız değişimi.yani maymun 1 snlik aralarda hızını ne kadar çok arttırırsa yukarı çıkma olasılığı artar.maymun yukarı çıkarsa,çıkarken de ipi aşapıya çekeceği için ağırlık ta yukarı çıkar...öss hazırlık kitaplarına bakın buna benzer bir çok örnek soru var...veya etrafınızda fizikçi varsa sorun ...aynı şeyi söylicektir..

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.