Φ kaan_bebeto Gönderi tarihi: 12 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 12 Kasım , 2006 Dünya Markası Bir Isim: Prof. Dr. Mehmet Öz ABD dogumlu dunyaca unlu Turk Doktoru Mehmet Oz`un dunyanin en saygin ve en ciddi bilimsel yayinlarini gerceklestiren Discovery Channel`daki programi Amerikalilar tarafindan ilgiyle izleniyor. Kameralar esliginde gerceklestirdigi "bypass" ameliyatlarinin, basinda cikan tanitimlarinda "Dr .Oz gectigimiz yil yuzlerce hayat kurtardi " ibaresi bulunuyor.Ihtas sahibi oldugu "kalp sagligi"nda dunyanin en iyi doktorlari arasinda gosterilen Mehmet Oz, gecen yil da benzer program yapmisti. Ne zaman ve nerede doğdunuz? MÖ: 1960 yılında New York, Delaware’de doğdum. Aileden ya da çevrenizden kendinize örnek aldığınız, size model olan biri var mı? MÖ: Evet, babam Dr. Mustafa Öz. Anne ve babanızın mesleklerini öğrenebilir miyiz? MÖ: Babam Dr. Mustafa Öz, Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahı’dır. Annem Suna hanım ise, Atabay ilaç fabrikasının kurucusunun kızıdır. Ev hanımıdır annem, hayatını çocuklarının eğitimine adamıştır. Size 21.nci yüzyılın Dr. Bernard’ı desem abartmış olmam, ne dersiniz? MÖ: Bunu söylemeniz çok doğru olmaz sanıyorum. Ileride böylesine anılabilmek çok onur verici olurdu herhalde ve daha çok çalışmak gerekiyor. Sizi genç yaşta bu kadar başarılı kılmaya motive eden şeylerin neler? MÖ: Tutku diyebilirsiniz. Insanlara ve mesleğime duyduğum tutku. Sizi diğer kalp cerrahlarından birkaç adım öne çıkaran başarılarınız nelerdir? MÖ: Takım çalışmasının önemini çok iyi biliyorum. Bir takım kurarken, doğru kişileri bulmak gerekir. Bu kişilerin emeğinin karşışığını vermek ve onları motive etmek çok emek gerektirir; ancak doğru yapıldığında karşılığını fazlasıyla verir. Sporla da çok ilgili bir kişi olarak, tüm yönleriyle iyi bir takıma sahip olmanın işleri ne kadar kolaylaştırdığını çok iyi biliyorum. Amerika’nın yemek kültürü “fast food”a dayalı, sebze ve meyve tüketimi çok az. Siz bu konuda bir devinim yaratabilir misiniz? MÖ: Zaten amacım da bu. Eğer Amerikan halkı geleneksel Türk yemeklerini yeseler, hem damak zevkleri hem de sağlıkları düzelir. Bu Türk yemek kültürünün yaygınlaşması için hiç de fena olmaz. Türkiye’deki tıbbi gelişmeleri ve Türk doktorlarını nasıl değerlendirebilirsiniz? MÖ: Türkiye’de muhteşem doktor ve cerrahlara sahibiz, ancak Türk meslektaşlarımın yüksek verimle hizmet vermesini sağlayacak altyapı desteğinin yetersiz olduğunu düşünmekteyim. Türkiye’ye yönelik tıp alanında projeleriniz var mı? MÖ: Şimdilik hayır. Şu anda, Türk tıbbına hizmetimi, akademik kurumumda Türk öğrenci ya da doktorlarına çalışma imkanı sağlayarak vermeye çalışıyorum. Türk tıp öğrencilerine yardım ettiğinizi duyuyoruz. MÖ: Evet ve onları elimden geldiğince desteklemeye çalışıyorum. Her yıl 400’ün üzerinde hasta tedavi ediyorsunuz. Bunun yanı sıra 350’den fazla makaleniz ve birçok ödüllü kitaplarınız var. Yoğun yaşam temponuzu nasıl ayarlıyorsunuz? MÖ: Öncelikle vücuduma çok iyi bakıyorum, sürekli egzersiz yaparım. Her zaman daha verimli olmaya çabalarım, zaman kaybetmemeye çabalarım. Bir iş yaparken, hiçbir şeyin sürencemede kalmamasına dikkat ederim. “Healing from the Heart” adlı kitabınızda, yoga yapılmasını üstüne basa basa öneriyorsunuz: Peki siz yoga yapıyor musunuz? MÖ: Hergün yoga yaparım. Hafta içi on dakika, hafta sonları ise 45 dakika. Tıp alanında yazdığınız kitaplar, her kesimi okuyucuya hitap eden eserler mi yoksa tıp doktorlarına ve öğrencilerine referans olacak nitelikte mi? MÖ: Tıp konusunda yazdığım kitaplar temel olarak doktorlar için yazılmıştır. Ancak, tıp dışından olmasına karşın, eğitimli ve ilgili kişiler de bu kitaplardan faydalanabilir. Kitaplarınızı edinmek isteyen okurlarımıza önerebileceğiniz bir adres var mı? MÖ: Bu kitapları elde etmenin pekçok yolu var. Pekçok kitapçıda kitaplarımı bulabilirsiniz. Internet üzerinden de kitapları sipariş edebilirsiniz. Amazon.com ve barnesandnoble.com bunlar içinde ençok kullanılan ve bilineni. Oprah Winfrey’in “Angel Network”ünde New Orleans’ta gönüllü doktor olarak görev aldınız. Bu doğa felaketi hakkında ki yorumunuz nedir? Kaç gün orada kaldınız? MÖ: Üç gün New Orleans’da kaldım. Orada ağırbaşlılık ve asaletin hayat için ne kadar önemli olduğunu fark ettim. . Prof. Dr. Mehmet C. Oz (MD, FACS) Kimdir? Harvard Universitesi’nden mezun olan Mehmet Öz, 1960 New York, Delaware doğumlu. Kliniksel Uzmanlık Alanları; Minimally invasive heart surgery, Cardiothoracic surgery, Mitral and aortic valve surgery, Adult cardiac transplantation, Mechanical heart assistance ve Coronary by bass and aneurysm surgery şeklinde tanımlanan Mehmet Öz, Minimally invasive cardiac surgery, Complementary Medicine, Healthcare outcomes analysis ve Heart replacement araştırma alanlarında araştırmalarda bulundu. Aldığı Şeref ve Ödüllerin listesi ise şöyle; Hippocrates Magazin Dergisi tarafından “ Yılın Doktoru, Halthy Living Magazin Dergisi tarafından “Milenyum’un Iyileştiricisi”, New York Magazin Dergisi tarafından “Yılın En Iyi Doktoru”, World Economic Forum tarafından“Yarının Küresel Lideri” seçildi. Aynı zamanda 1996 yılında “Yılın Türk-Amerikalısı” şerefine layık görüldü. Adı “Castle Connolly Almanağı”na da geçen Mehmet Öz, birçok ödülün de sahibi. “For Healing from the Heart” kitabı ile “Books for a Better America Award”’a değer görüldü. Robert E. Gross Araştırma Bursuna hak kazandı.( AATS, 1994-96) “ American Society of Laser Medicine and Surgery” Araştırma Ödülü’nün de sahibi olan Mehmet Öz, Columbia Universite Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi’nin “ Blake more Research” Ödülü’nü de aldı.Birçok profesyonel dernek ve kuruluşa üye olan Dr. Mehmet Öz, American Board of Thoracic Surgery,(2004) ve American Board of Surgery (1992)’nin Yönetim Kurulu’ndadır. Kendisi gibi doktor olan Lisa Öz ile evli olan Mehmet Öz, dört çocuk babasıdır. Dr. Mehmet Öz, halen Columbia Universitesi Tıp Merkezi Kardiyoloji Direktörlüğü’nün yanı sıra Columbia Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi’nde, cerrah olarak mesleğine devam ettirmektedir Dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, yeni bir buluşa imza attı. Keşfettiği kliple kalp kapağı tedavilerini ameliyatsız, kasıktan girerek yapıyor. Hastalara bir müjdesi daha var; kalbi durdurmadan köprücük kemiğinin alt tarafından girerek yerleştirilecek yeni yapay kalp üzerinde çalışıyor Geliştirdiği tedavi yöntemleriyle adını tüm dünyada duyuran ABD'deki Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kalp Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mehmet Öz, yeni bir tedavi yöntemine daha imza attı. AKŞAM Gazetesi ile ALEM ve PLATiN dergilerinin düzenlediği konferans için Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Mehmet Öz, kalp kapağı tedavisinde kullandığı ameliyata gerek kalmadan hastaların iyileşmesini sağlayan buluşunu anlattı. Öz, yeni keşfi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. GÖĞÜS AÇILMAYACAK Yeni tedavi yöntemini bulurken nereden esinlendiniz? Mitral kalp kapağının bir ön kısmı bir de alt kısmı var. Kadınların yüzde15'inde bu kapağı yerinde tutan lifler biraz gevşek. Bu kapakları tedavi etmek için yaptığımız ameliyatlarda gevşek olanı sağlam olana yapıştırıyoruz. Bu ameliyatı yapmak için göğsü açmak gerekiyor. Bunu yaparken bile canımız sıkılıyor. Çünkü yaptığımız ameliyat basit bir ameliyat. Ancak bunu yapmak için kalbi durdurmak şart. 1995 yılında İtalya'da meslektaşımla bir araya gelmiştim. Kapakta yırtık olan kısmın tek bir dikişle tedavi edilebileceğini söyledi. Normalde yırtık olan kısmı çıkartıyorduk. Uçakta Amerika'ya geri dönerken 'Aslında tek bir dikişi atmak için göğsü açmak da şart değil. Bir klip yapsam olur mu' diye düşündüm. YEDİ YILDIR ARAŞTIRIYORUM Çalışmalara ne zaman başladınız? 1997'de bu klibi yapacak teknik ekibi bir araya getirdim. Bunu yapmak iki yılı aldı. Tekniği önce hayvanlarda ispatladım. Bu klibin uzun bir katedrali var. Kasıktan kalbin içine giriyorsunuz. Hastanın kalbi bu sırada çalışıyor. Her şey normal devam ediyor. Mitral kapağın yaprakları arasına yaklaşıyorum sorunlu yaprağı yakaladıktan sonra bu kliple yavaş yavaş sıkıştırıyorum. Gevşek olan yaprağı sağlam olana bağlıyoruz. Bağlandıktan sonra fermuar gibi kapanıyor. Klibi kalbin içinde bırakıyoruz. Hasta ertesi sabah taburcu oluyor. Hastalarda ne kadar süredir uyguluyorsunuz? FDA'e (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) başvurduk. 20 hastaya uygulamamıza izin verildi. Ameliyat gerekli insanlarda araştırmaya başladık. Son 1 yıldır 19 hastaya uyguladık. 19'uncu hastaya Türkiye'ye gelmeden önce uyguladım. 20'nci hastaya uyguladıktan sonra FDA'e tekrar başvuracağız. Hastaların tamamının 6 ay izlenmesi istendi. Bu süre geçtikten sonra tekrar başvuracağız. Önümüzdeki sene yüzlerce hastaya uygulayacağız. Bu yeni yöntemin ameliyata oranla faydaları neler? Açık kalp ameliyatları böyle kapak ameliyatlarını yapmak için keşfedildi. 50 sene aynı şekilde takip ettik.Bunu daha kolay şekilde yapmak için robotlar kullanmaya başladık. Ama biz bunu da atlattık. Robotla ameliyat yapıyorum ama bu bizim için kolay değil. Hasta 3-4 gün hastanede kalıyor. Daha az ağrı hissediyor, daha çabuk işe dönüyor ama daha kolayını yapabiliriz diye düşünmenin sonucu bu yeni yöntem ortaya çıktı. Eğer bunun daha kolay yolu varsa kliple bunu yapmak mümkünse bunu atlatırız. Daha önce ameliyat geçirmiş , 80 yaşına gelmiş hastalarda da uygulayabiliriz. Sıfır ameliyatla yapılıyor. Yani ameliyatsız tedavi gerçekleşiyor. Ortalama 3-4 saat sürüyor. Bu klibin bir adı var mı? Nasıl bir malzemeden yapıldı? Adı, E-Valve.clip (E: Endoskopik, Valve: Kapak, Clip: Klip) Üzeri polyester bir madde ile kaplı. İç kısmı metal. Ben keşfettiğim için tıp dünyasında kendi keşfettiğini konuşmak normal değil. Çünkü ben keşfettiğim şeyler hakkında daha sert konuşuyorum. Bu uyguladığımız 19 hastadan 15'inde başarılı olduk. Ben bunu daha sert dille sadece 15'inde başarılı olduk derim. Bir başka meslektaşım bu durumu; 19 hastada uyguladık hepsinin sağlık durumları şu an iyi diyebilir. Bu keşif kalp kapağı ameliyatlarını basit hale getirdi. Başarı olunmadığında hastanın pek bir kaybı olmuyor. Ameliyatla tedavi edilebiliyor. Bu yöntem hastaların üçte birinde uygulanabilecek gibi görünüyor. YENİ YAPAY KALP MÜJDESİ Rutin tedavi yöntemi olarak ne zaman uygulanmaya başlayacak? Şu anda 3 merkezde uygulanıyor. Türkiye için şu anda daha erken. Tahmin ediyorum 18 ay içinde her yerde kullanılabilecek. Şu anda tedavide önemli bir adım olacak yeni çalışmanız nedir? En büyük hedef kalbi durdurmadan takılacak yardımcı kalp. Bunun için şu anda teknik ekibi bir araya getirmeye çalışıyorum. Öncelikle cihazı yapmak gerekiyor. Bu cihazı, kalbin ıslak havlu sıkıldığında nasıl su çıkıyorsa kalbin kanı böyle sıktığı dikkate alınarak yapılması gerekiyor. En güzel geçici kalp göğsü açmadan yerleştirilecek kalptir. Bu gösterdiğim geçici kalbin biraz daha ufağını yapacağım. Bu geçici kalbi, köprücük kemiğinin altından girip oradaki arterden devam ederek kalbi durdurmadan yerleştirmeyi hedefliyorum. Şu anki hayalim bunu yapabilmek. Kullanılan yapay kalplerle ilgili gelişmeler neler? Eski jenerasyon pompalar, çok daha dayanıklı. Yeniler bozulabiliyor. Önümüzdeki senelerde eski jenerasyon pompalar kalkacak, yenileri kullanılacak. Yeni jenerasyon 250 hastaya kullandık. Bugüne dek eski pompaların ömürleri 1.5 yıl arasında yeni pompaların ömürlerini 3-4 yıl olacağını tahmin ediyoruz. Pompaların ömrünün 7-8 yıla uzayacağını tahmin ediyoruz. Şu anda yapay pompaların maliyeti 100 bin dolar civarında. Amerikan hükümeti yaşlı hastalar için bu tedavi masrafını ödüyor. Yaşlanmayı geciktirmekle ile ilgili kitap yazan Mehmet Öz, beslenmesine çok özen gösteriyor. Amerika'dayken çok özlediği Maraş Dondurması'ndan babası Prof. Dr. Mustafa Öz'ün ısrarına rağmen sadece bir kaşık yemekle yetindi. Yılda 200 kez seks yapın Prof. Dr. Mehmet Öz, kalp sağlığını korumak için reçete gibi etkili önerilerini sıraladı: l Hareketsizlik en büyük düşman. Şişmanlık tahmin ettiğiniz kadar kötü değil. Şişman ve sporcu olanlar, zayıf ve spor yapmayan insanlardan daha sağlıklıdır. l Günde yarım saat spor yapmalı. Merdiven çıkma, yürüme, seks olabilir. Kalbinizin atışlarını artıracak kadar hareket yapılmalı. l Yatağınızın başucunda 5-10 kg ağırlığında halter olsun. Hem kemik hem de kalp sağlığı için etkili. Yatmadan önce bunları kaldırın. l Yaşamı paylaşın. Yalnız insanlarda ölüm riski daha yüksek. l Yaşama isteği ve sevincini yakalayın. (Bu hissi dini inançta, yogada, meditasyonda bulabilirsiniz) l Kalp krizi geçirmiş stent takılacak 750 kişi üzerinde araştırma yaptık. Dua edenler daha hızlı iyileşiyor. l Genetik bir hastalık varsa, yakın bir akrabası 60 yaşından genç kalpten ölmüşse erkekler 35 kadınlar ise 45 yaşından sonra kontrol yaptırmalı Kolesterol, kan testleri yapılmalı, erkekler madde kalbin resmini çeken EFOR testini, kadınlar ise hareket sırasında kalbin resmini çeken EKO çektirmeli. l Yılda 200 kere seks yapılmalı. Seks yapanlar fizyolojik olarak daha genç kalıyor. Yaşlanmayı geciktiriyor. Seksi spor olarak düşünebilirsiniz. l Her gün şekerli içecekler yerine 8 bardak su içiniz. Bu sizi şişmanlatan ve doğal hormon sistemlerinizi bozan gereksiz şekerlerin vücudunuza girmesini önlediği gibi kabızlığı da engeller. l Meyve yemenin ölçüsünü günde bir avuç olarak hesaplayın, kavun karpuzu da ince birer dilim. Üzüm ve muzda çok yüksek dozda şeker var, uzak duralım. Kayısı ve incir ise çok yararlı. l Sarmısak: Vücudun koruyucu hücrelerini destekliyor ve tansiyonu düşürüyor. Kalp sağlığı için günde bin adım atılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Öz, 'podometer' adlı cihazın kemere takıldığını, atılan adamları saydığını söyledi. Öz, sekreterlerine bu cihazdan dağıttığını, her gün attıkları adımları kontrol ettiğini anlattı. New York'ta ünlü bir restoranda şeflik deneyimi olan Mehmet Öz'ü mutfağa soktuk. Kalbin dostu domates l B vitamini ve balıkyağı kalp hastalıklarından korunmada çok etkili. Balıkyağı depresyon riskini de azaltıyor. Kan sulandırıcı ilaçlar alanların dışında herkes balıkyağı kullanabilir. l Kızartılmış yemeklerden uzak durun. l Domates: Çok yararlı. Etin yanında çiğ domates yenildiği zaman, domatesin içindeki Lycopin adlı antioksidan etteki zararlı Omega 6'lıları zararsız hale dönüştürüyor l Semizotu faydalı sebzelerden biri. Ben sarımsaklı yoğurtla yiyorum. l Ben ofisimde badem, ceviz ve fındık bulunduruyorum. Fındıkta bulunan yağlar çok faydalı. Buzdolabında saklanabilir. Güneşten uzak dursun ki kızartılmış yağ gibi okside olmasın. l Pirinçe dikkat! Beyaz pirinç ve un her ikisi de anında şekere dönüşüyor. ................................................................................................................................................... Ünlü kalp uzmanı Prof. Dr Mehmet Öz, Türk insanında genetik olarak iyi kolesterol düşüklüğü olduğunu söyledi. Mehmet Öz, olduğunuzdan daha genç yaşamanın yollarını anlattı.. Olduğunuzdan daha genç yaşamanın yolları 1. Adım: Kalbinizi pompalayın; bol hareket edip kalori yakın Aslında vücudunuz doğal bir yağ yakıcısıdır. Her zaman kalori yakarsınız... Bahçenizle ilgilenirken, kitap okurken ya da banyo yaparken bile kalori yakarsınız. Fakat sağlıklı olmak için fiziksel egzersiz yapmanız şarttır. Haftada 3500-6500 kalori arasında yakmanız gerekir. Kalorilerin çoğu günlük aktivitelerimizi gerçekleştirirken yakılır. Fakat araştırmalar gösteriyor ki, günlük aktivitelerle yakılan kaloriler sağlıklı olabilmek için yeterli değildir. Haftada en az 60 dakika kalp ritminizi yüzde 80 artıran kardiyovasküler egzersizleri yapmanız gerekir. Sadece düzenli yürüyüş yapmak bile, LDL (iyi huylu) kolesterol seviyenizi düşürür, sağlıklı HDL (kötü huylu) kolesterol seviyenizi artırır, vücuttaki iltihabı azaltır. Egzersiz aynı zamanda kan damarlarınızı da güçlendirir. Günde sadece 20 dakika egzersiz yapmak bile kalbinizde, arterlerinizde, eklemlerinizde, davranışlarınızda ve sağlığınızda olumlu değişikliklere neden olacaktır. 2. Adım: Gerekli ölçümleri düzenli olarak yaptırın Ölçüm yaptırdığınızda çıkacak sonuçlardan korkuyorsanız bile, yine de gerekli testleri yaptırmayı ihmal etmeyin. Bu testlerin sizin sağlığınızın değişmez bir parçası olduğunu kabul edin. * Kan basıncı (tansiyon) testi: Kan basıncı testi sizin arterlerinizin duvarlarından geçen kanın kullandığı gücün miktarıdır. Eğer kan basıncınız yüksek ise, bu arterlerde küçük deliklerin oluşmasına neden olur. Fakat yüksek kan basıncının hiçbir belirtisi yoktur. Bu da bu rahatsızlığı görmezden gelmemizi kolaylaştırır. Fakat tansiyon bazı ilaçlarla ve düzgün yaşam koşullarıyla kontrol altına alınabilir. 55 yaşındaki birinin tansiyonu ideal değerlerde ise, beden yaşı takvim yaşından ortalama olarak dokuz yıl daha genç olur. * Kan testi: Yaptıracağınız kan testi ile genel sağlığınız hakkında verilere ulaşırsınız. İşte kan testinde baktırmanız gereken değerler: * Kolesterol: İyi huylu ve kötü huylu kolesterol değerlerinize dikkat edin. Kötü huylu kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışırken, iyi huylu kolesterol seviyenizi yükseltmeye çalışın. İyi huylu kolesterol seviyenizi yükseltmek için; günde birkaç kaşık zeytinyağı için veya 100 gram balık ya da bir avuç fındık, fıstık ya da ceviz yiyin. Günde ortalama en az 30 dakika yürüyüş yapın. Niasin (nikotinik asit) alın. Her gece bir kadeh içki içebilirsiniz ama bir gecede içmeniz gereken sınırı sakın aşmayın. Homosistein: Alınan proteinlerin sindirilmesini sağlayan bu maddenin fazlası damar duvarlarında tahribata neden olabilir. Kan testinizde bu değerin 9 mg/dl veya daha az olmasına dikkat edin. C reaktif protein: Kan testlerinde bu değerin yüksek olması, kalp hastalıkları riskinin de yüksek olması anlamına gelir. Bu değeri günde bir tane Aspirin içerek ya da düzenli egzersiz yaparak kontrol altına alabilirsiniz. Kan şekeri: Her zaman 100 mg/dl'nin altında olmasına dikkat edin. Şeker hastası olmasanız bile, çok şekerli yiyeceklerden ve doymuş yağdan uzak durun. * Fiziksel testler: * Maksimum kalp hızı: Üç dakika vücudunuzu zorlayacak bir egzersiz yaptıktan sonra, kalp ritminizin hızını ölçün. Yaşınız için öngörülen maksimum değere, yüzde 80 - 90 oranında ulaşabiliyor musunuz? Maksimum kalp hızı değerini, yaşınızı 220'den çıkararak bulabilirsiniz. * Toparlanma süresi: En ağır egzersizi yaptıktan sonra kalp hızınızı not edin. Sonra vücudunuzun soğumasına izin vermeden egzersizi bırakın. İki dakika sonra kalp hızınızı tekrar ölçün. Yaşınıza göre maksimum değerin en az yüzde 80'ine ulaşıyorsa ya da iki dakika içinde 66 veya daha fazla değer düşüş göstermeye başladıysa, takvim yaşınızdan en az beş yıl daha gençsiniz demektir. 3.Adım: Çevrenizde iyi ve güvenilir dostlarınız olsun Strese ve depresyona karşı kendinizi koruyun, olumsuz düşüncelerden uzak durun, kronik stres kalbin en önemli düşmanıdır. 4. Adım: Kalbinizi doğru besleyin; haftada bir kez balık yiyin Günde en az bir avuç fındık, fıstık ya da ceviz yiyin. Zeytinyağı ve balık yağı damarlarınızı temizlemek ve iyi huylu kolesterolü yükseltmek için bire birdir. Haftada en az bir kere balık yiyin. Günde 32 mg flavonoid alın. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu madde çay, üzüm, kızılcık, soğan, domates ve portakalda bolca bulunur. Düşmanlarınızı tanıyın, yağlı etten, fındık yağından, tam yağlı süt ürünlerinden ve fast food türü gıdalardan uzak durun. 5. Adım: Akrabalarınızla görüşmeyi ihmal etmeyin Böylelikle, hem akrabalarınızla vakit geçirir hem de onların da şikayetçi olduğu genetik rahatsızlıkları öğrenebilirsiniz. 6. Adım: Ecza dolabınıza özen gösterin Erkekler 35, kadınlarsa 40 yaşından itibaren kalp rahatsızlarından korunmak için her gün bir tane Aspirin alabilir. Bedeninizin ihtiyacına uygun bir multivitamin de takvim yaşınızdan altı yıl daha genç kalmanızı sağlar. Magnezyum, kalsiyum, C, E vitaminleri ve potasyum açısından zengin multivitaminleri tercih edin. 7. Adım: Düzenli olarak ihtiyacınız kadar uyuyun Düzenli uyumaya özen gösterin. Araştırmalar kadınların günde yedi - sekiz, erkeklerin sekiz - dokuz saat uykuya ihtiyaç duyduklarını ortaya koyuyor ..........tüm yazılar alıntıdır.............. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.