Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Rusya Hangi Kıtada Yer Alıyor?


buseter

Önerilen İletiler

Resmi olarak Rusya Federasyonu olarak adlandırılan Rusya, toplamda 17.098.242 kilometrekare büyüklüğünde dünyanın  en büyük yüzölçümüne  sahip ülkesidir. Dünyada 144 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık dokuz ülkesidir. Moskova, Rusya’nın başkentidir ve dünyanın en büyük şehirleri arasındadır. Rusya’daki diğer büyük şehirler arasında Novosibirsk, Nizhny Novgorod, Saint Petersburg ve Yekaterinburg yer almaktadır.  Ülkenin güneyinde kuzeyine toplam uzaklık 4.000 km iken, doğudan batıya yaklaşık 10,000 km’lik bir uzaklık vardır.  Rusya’da bir başbakan  hükümetine liderlik ederken, cumhurbaşkanıda devlete başkanlık ediyor.

Rusya’nın iki ulusal sembolü vardır; bayrak ve amblem. Resmi dil Rusçadır ve para birimi Rus rublesidir. Öte yandan, ana dini gruplar Hıristiyanlık (Ortodoks) ve İslam’dır. Rusya’da yaşayan Ukraynalı, Tatar, Çuvaş ve Başkurt gibi birçok etnik grup vardır. Erkeklerin ortalama yaşam süresi 63, kadınlarda 75 yıldır. Rusya yüzölçümü oranıyla gezegen olan Pluton’dan daha büyüktür.

Rusya Hangi Kıtada Yer Alıyor?

Rusya Avrupa kıtasında mı yoksa Asya kıtasındamı sorusu sıklıkla akıllara geliyor. Rusya’nın yüzölçümünün büyük olması bu sorulara neden oluyor. Rusya yüzölçümünden dolayı 9 farklı saat dilimini kullanıyor. Rusya ayrıca  Pasifik, Atlantik ve Arktik okyanuslarında kıyı bölgelerine sahiptir. Toprak büyüklüğü yaklaşık dünyanın toplam kara kütlesinin onda birine kadardır.  Ülke, uluslararası sınırlarını dünyanın on altı bağımsız cumhuriyeti ile paylaşıyor. Rusyanın kara kütlesinin toplam %77’si Asya bölgesinde, geri kalan kısmı ise Avrupa bölgesindedir. Ancak Rus nüfusunun büyük bir bölümü Avrupa tarafında kalan topraklarda yaşamaktadır.

Rusya’nın nüfus yoğunluğu Avrupa kesiminde kilometrekare başına düşen sayısı 27 kişidir. Asya bölgesinde ise kilometre başına  2.5 kişi düşmektedir. 18. ve 19. yüzyıllarda  Rusya’nın Avrupa ya da Asya’da bulunup bulunmadığı sorusu daha karmaşıktı. O yıllarda Rusya Kuzey Amerika’da başka bölgelere sahipti. Rusya’nın hangi bölgede yer aldığını cevaplamak çok zordu, çünkü Rusya farklı bölgeleri işgal etmişti. Rusya 1867 yılına kadar Amerika topraklarını işgal ediyordu ancak daha sonra işgal ettiği toprakları 7,2 milyona Amerika’ya satmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.