Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Saraybosna’nın Kalbi’ni kazanan ‘Fraulein’


marti_name

Önerilen İletiler

2445241hx3.jpg

 

Saraybosna’nın Kalbi’ni kazanan ‘Fraulein’

 

Andrea Staka’nın ‘Das Fraulein’ (The Waitress) filmi, Locarno’dan sonra, Saraybosna Film Festivali’nde de En İyi Film seçilerek ‘Saraybosna’nın Kalbi Ödülü’nü kazandı.

 

SARAYBOSNA - 18-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Saraybosna 12. Uluslararası Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Uzun metraj film yarışmasında, başkanlığını yönetmen Jasmila Zbanic’in yaptığı jüri, geçtiğimiz günlerde Locarno’da Altın Leopar Ödülü kazanan Andrea Štaka’nın ‘Das Fraulein’ filmini En İyi Film dalında ‘Saraybosna’nın Kalbi Ödülü’ne değer buldu.

 

Jüri Özel Ödülü’nü Bosna Hersek’ten Faruk Loncarevic’in “Mum’n’dad” filmi kazanırken; En İyi Kadın Oyuncu dalında “Das Fraulein” filmindeki rolüyle Marija Skaricic ve “All for Free” filmindeki rolüyle Rakan Rushaidat En İyi Erkek Oyuncu dalında ‘Saraybosna’nın Kalbi Ödülleri’ni kazandılar.

 

2445291ql6.jpg

 

Dağılan Yugoslavya’dan içsavaş sırasında kaçarak İsviçre’ye geçen üç mülteci kadının öyküsünü dile getiren “Das Fraulein”, geçmişleri ile gelecekleri arasında gidip gelen bir sorgulamayı ve karakterlerin kültürler arası geçiş sancılarını yansıtıyor.

 

Üç karakterin her birinin yalnızlıklarını yansıtmak istediğini belirten Andrea Staka, İsviçre’de 1973 yılında doğmuş.

 

2445281hr2.jpg

 

İlk uzun metrajlı filmi olan “Das Fraulein” daha önce de eleştirmenlerin dikkatini çekmişti. Yönetmenin Yugoslavya kökenli olmasına karşın, nostalji duygusuna kaçmadan ve teknik zorlukları aşarak, kadınların yanızlığını aktarmayı başardığı vurgulanmıştı.

 

Andrea Staka, yalnızlık anlatımında dağılan ülkeyi metafor olarak kullandığını belirtiyor. Staka, “Das Fraulein” filmini çekmeden önce, yine dağılan Yugoslavya sonrası ülke insanlarının sancılarını işleyen “Hotel Belgrade” (1999) adlı bir kısa film ve “Yugodivas” (2000) adlı belgesel filmini üretmişti.

 

2445331yn3.jpg

 

Romanya’dan Radu Muntean’ın “Paper will be blue” filmine Özel Mansiyon verilen festivalde, Kısa Film programında yarışan Sloven yönetmen Marko Santic’in filmi “Good Luck Nedim” ve Belgesel Film dalında Hırvatistan’dan Ivona Juka’nın “Facing the Day” filmleri ‘Saraybosna’nın Kalbi Ödülleri’ne değer bulundular.

 

2445341kd1.jpg

 

Sırbistan’dan Janko Baljak’ın “Vukovar-Final Cut” adlı filmi İnsan Hakları Özel Ödülü’nü kazanırken, ünlü İngiliz yönetmen Mike Leigh ‘Saraybosna’nın Kalbi Onur Ödülü’ne değer bulundu.

 

Bosna Hersek yönetiminde Kültür ve Spor Bakanı olan Gavrilo Grahovac’a da festivalin gelişimine ve film endüstrisine katkılarından dolayı Onur Ödülü sunuldu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.