Misafir Ferfecir Gönderi tarihi: 1 Eylül , 2004 Gönderi tarihi: 1 Eylül , 2004 Türkiye'de doğan ve Kanada'da yaşamakta olan "world beat" müzisyen, prodüktör Mercan Dede, kutsal ile dünyevinin, Doğu ile Batının , eski ile yeninin kendine özgü bileşimini yaratmak için, Doğu Sufi müziğinin gelenekleri ile günümüzün ambient melodilerini incelikle birleştirmekte olan bir müzisyen. Ney üfleyen, bendir, def, zarp ve tabla çalan Dede, bugüne kadar üç solo albüm çıkardı; San Fransisco Golden Horn Records'dan Sufi Dreams (1997), Journey of a Dervish (1999) ve son olarak da yeni plak şirketi Doublemoon'dan Seyahatname (2001). Yine Golden Horn Records için çeşitli world-beat albümlerde prodüktör olarak görev alan Dede, Türkiye'de Kani Karaca, Kanada'da İhsan Özgen gibi müzisyenlerle canlı performanslar sergiledi. 23 yaşında Arkın Allen adı altında dj'liğe başlayan ve Poundmaker adı altında da müzik yapan Dede, çok özel perküsyonistler, vokaller ve müzisyenlerle çalıştı. Arkın Allen olarak Interchill Records (UK)'dan çıkan Interior Horizons adlı karma albüme parça verdi ve yine aynı şirketten çıkan Omniscience adlı karma albümün SugarMonk/Interchill ile birlikte miksajını ve prodüksiyonunu üstlendi. Arkın Allen ve Mercan Dede olarak Black & Blue 98'den Kanada Medeniyetler Müzesindeki Emprovize Klasik Türk Müziği konserine kadar çok çeşitli müzik organizasyonunda performans sergiledi. Arkın Ilıcalı, Arkın Allen ya da Mercan Dede halen bir müzik firmasının dünya müziklerinin direktörlüğünü yapıyor, fotoğraf çekiyor, ney üflüyor, ebru dersleri veriyor ve underground mekanlarda DJ'lik yapıyor. Kaynak: insankaynaklari.com "Sufi düşüncesi başlı başına bir derya, ben onun kıyısında deniz kabuklarıyla oynayan bir çocuk gibiyim. O yüzden benim sufi düşüncesini anlatmam akvaryumdaki balığın okyanusu anlatması gibi bir durum olur. Kendi dar anlayışım içinde benim için sufizm hayatın başının sonunun ve herşeyinin aşk ile anlam kazandığı bir süreç, yani aşk var ve başka hiçbir şey yok. Hayat dediğimiz bu süreçte etrafımızdaki etiket ve yaşam dediğimiz sahte rüyadan kurtulup kendi gönlümüze dokunabilirsek orada bizi sabır ve sevgiyle bekleyen gerçek bir sevgili olduğunu hepimizin er ya da geç farkedeceğimiz gerçeği. Mevlana "Şaşı göz düzelip baktı mı aslında iki olan herşey tekrar tek olarak görünür" diyor, herşeyin özü birdir ve tektir, onu çoğaltan yani parçalara bölüp ayıran biziz, oysa aşk ve sevgi ayırmaya değil birleştirmeye yönelik bir eylemdir. Ben müziğin özündeki insanı uyandıran, kendine yaklaştıran ve plastik dünyanın dertlerinden kısacık bir süre için dahi olsa temizleyen, arındıran sihirli gücüyle ilgileniyorum, müzik türleri bu anlamda önemli değil Gerek elektronik müzik ve gerekse sufi müziğindeki trans hali sözünü ettiğim bu kendinden geçişi ve kendini buluş sürecini ortak olarak yaşatan birer anahtar işlevi görürler, tekno müziğinin bir alt kolu olan trans müziğine trans isminin verilmesi bir tesadüfü değil, bizim tasavvuftakine benzer bir trans halini yansıttığı içindir. Nihayetinde önemli olan mesajdır, ister tekno olsun ister ney sesi olsun eğer her ikisi de aşktan, sevgiden bahsediyorsa aynı kaynaktan akan iki ayrı suyu ifade eder, biri çeşmeden akar diğeri pınardan, her ikisi de cömerttir." "Genel olarak amacımız geleceğin müziği olan elektronik müziğin her anlamda anlaşılması ve özellikle Türkiye gibi çok önemli bir geleneksel müzik kültürüne sahip bir ülkede elektronik-etnik birleşimi çalışmaları gerçekleştirecek ve dünya genelinde başarılara imza atacak bir jenerasyona öncülük etmek." Alıntı
Φ recete Gönderi tarihi: 27 Mayıs , 2005 Gönderi tarihi: 27 Mayıs , 2005 Bir kaç kez dinlemek istedim ama albumunu bulamadım. Burada vermis olduğunuz bilgiler beni dinlemeye daha çok tesvik etti. Çook teşekkür ederim. Alıntı
Φ casrooo Gönderi tarihi: 3 Temmuz , 2005 Gönderi tarihi: 3 Temmuz , 2005 dunya klasıklerın hepsı guzel,guzel olmasına guzelde bunlar tanınmış vede populerdır ler.ne bıleyım şoyle loreana mckennıtt yada oliver olsa daha da guzel olurdu degıl mı? Alıntı
Φ Taylan Abi Gönderi tarihi: 3 Temmuz , 2005 Gönderi tarihi: 3 Temmuz , 2005 2000 yılında Ankara Saklıkent'teki konserine gitmiştim. Bizim tanıdığımız, albümlerini dinlediğimiz Mercan Dede ile çok farklıydı. Underground-Techno müzikte Ney çalınır mı? Dinlemeyenler için çok tuhaf gelir sanırım. Ve vurmalı çalgılarda Scott Russell da vardı o konserde. Dinleyenler bilir, Eye Of The Tiger 20dk'lık bir parça olmuştu 9 Temmuz 2005'de Aspendos Açıkhava Tiyatrosunda. Gelecek olanları misafir edebiliriz. Alıntı
Φ içimdeki deniz Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2005 Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2005 Konserlerine gidemedim henüz ama albümlerini dinledim ve tvde konserini seyrettim.çok başarılı kesinlikle.yorumlarını insan keyifle dinliyor. Alıntı
Φ kaosistiyorum Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2005 Gönderi tarihi: 28 Kasım , 2005 mercan dede adıyla cıkardigi muziklere etnik-elektronik diyebiliriz ama bide arkın alen adı altında album cıkarıyor onlarda elektronik ogeler cok fazla malum bir suru ismi var Alıntı
Φ efehan Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2006 Gönderi tarihi: 13 Ocak , 2006 Ne kadar Güzel Müzikleri olduğunu bahsetmeye gerek yok: mükemmell mercan dede nin resmi sitesinden son albümünü dinleyebilirsiniz ilk defa dinleyecek olanlar hayran kalacaktır EMİNİM Alıntı
Φ crazy mom Gönderi tarihi: 20 Şubat , 2008 Gönderi tarihi: 20 Şubat , 2008 inanilmaz buyuleyici bir muzik gercekten... Gerci zevk konusunda ferfecir=restpektife sonuna kadar guvenirim Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.