Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KUSURSUZ YARATILIŞIN TAKLİDİ YAPAY ORGANLAR


monark88

Önerilen İletiler

Vücudumuzdaki organların üstün yaratılışını örnek alan bilim adamları, hasar gören organlar yerine çözümü bu organların taklidini yapmakta buldu.

 

ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen "2006 Deneysel Biyoloji Konferansı"nda, geliştirilen yapay organlar bilim adamları tarafından tanıtıldı. Konferansta varılan ortak sonuç; geliştirilen biyonik kol, bacak, göz ve kulak gibi organlarla, vücudu ağır hasar gören kişilerin orjinali gibi olmasa da- eski hallerine getirilebileceği oldu.

Son yıllarda asıllarının işlevlerini görmek üzere üretilen yapay organlardan bazıları şunlardır:

 

Biyonuk Bacak

ABD'nin California Üniversitesi'nde geliştirilen bilgisayar kontrollü robot bacaklar, 90 kilo ağırlığındaki bir kişiyi bile rahatlıkla taşıyabilmektedir. Bacaklarını kaybeden hastalar ve yaşlılar için tasarlanan robot bacaklar, askeri alanda da kullanılacak.

 

Biyoni El, Kol

ABD'nin Rutgers Üniversitesi'nde geliştirilen biyonik el ile, el ya da kollarını kaybeden kullanıcıların, piyano bile çalabileceği belirtilmektedir. Diğer bir biyonik el projesiyle de, ellerini kaybeden hastalar dokunma hislerini yeniden kazanabilmekteler.

 

Biyonik Kulak

Almanya'daki Saarland Üniversitesi'nde geliştirilen yeni teknikte, sesleri algılayan bir çip, kulağın arka kısmına yerleştiriliyor. Bu çip, radyo sinyallerine çevirdiği sesleri kulağın içine aktarılan bir alıcıya iletiliyor.

 

Biyonik Göz

ABD'li bilim adamlarının geliştirdiği yapay göz, % 55 oranında görme imkanı sağlıyor. Bilgisayar çipi ve mini kamerayla çalışan cihaz, gözlerin kullanıldığı izlenimini vererek beyni aldatıyor. Bu sayede görme özürlü kişiler, % 55'lik bir oran ile görebilmekteler. Henüz çok yeni bir buluş olan bu yapay gözün denemeleri halen sürüyor.

 

YAPAY ORGANLARIN ÇIKMAZLARI

 

Biyonik ya da yapay organlar, birçok hasta için bir umut olurken, kusursuz birer yaratılış harikası olan asıllarının elbette birebir aynısı değildirler. Orijinallerinden gerek teknoloji gerekse verim açısından oldukça geride olan yapay organların açmazları şöyle örneklendirilebilir:

 

Organlarımız Bir Ömür Boyu Kesintisiz Çalışır, Performansları Çok Değişmez:

 

İnsanoğlunun yaptığı hiçbir keşif vücudumuzdaki düzenekleri aynen taklit etmeyi başaramamıştır. Örneğin yapay olarak geliştirilen kalp ve akciğer makinesi, akciğerlerin işlevini yalnızca kısa süreli ameliyatlar sırasında üstlenebilir. Eğer solunum kasları çalışmıyorsa, bir makine kullanılabilir. Bu makine, akciğer loblarına hava pompalayıp kanın gaz alışverişini gerçekleştirir. Ancak bu, kısa bir süre için geçerlidir.

Aynı zamanda yapay kalp üreten bilim adamları kalbin yıllarca başarıyla sergilediği kesintisiz fonksiyonu taklit edemeyeceklerini ifade etmektedirler.

 

Ek Bir Enerji Kaynağına İhtiyaçları Yoktur, Ekonomiktirler:

 

Yapay organlarda örneğin kalpte enerji kaynağı olarak pil kullanılmaktadır. Bu pil, hastanın üzerinde taşıdığı şarj olabilen daha büyük bir pil paketinden radyo dalgaları ile sürekli şarj edilmek zorundadır. Gerçek bir kalbin ise enerji için bir pile ihtiyacı yoktur. Çünkü kalbimiz kendi enerjisini her hücresinde kendi başına üretebilen benzersiz bir kas düzenine sahiptir.

 

Organlarımız Yenilenebilen Canlı Dokulardır Bakım Gerektirmezler:

 

Vücudumuzdaki kalp, bölünerek yenilenen canlı bir doku olması nedeniyle kesintisiz çalışma performansını hiçbir zaman kaybetmez. Bu da kalbimizi taklitlerinden ayıran en büyük özelliklerinden bir diğeridir. Bunun yanı sıra karaciğer, bir hastalığın ardından kendini yenileme özelliğine sahiptir.

 

Organlarımız Az Yer Kaplarlar, Birden Fazla Fonksiyonu Yerine Getirebilirler:

 

Böbreklerimiz kanı süzerek vücuttan üre ve diğer yan ürünlerin atılmasını sağlayan hayati organlarımızdır. Bunlar zarar görürse, haftada iki-üç defa diyaliz makinesine girerek bu işlemi gerçekleştirmek gerekmektedir. Büyük bir derin dondurucu boyutlarındaki bu cihaz veya geliştirilen yapay böbreklerden hiçbiri, ne gerekli yararlı maddeleri üretebilir, ne de böbreklerimiz kadar az yer kaplayabilir.

 

İnsan Vücudu Muhteşem Detaylarla Yaratılmıştır

 

Bilim adamlarının günümüz teknolojisi ile ulaşmayı hayal bile edemediği özelliklere sahip olan organlarımız da, tüm kainat gibi, benzersiz özellikleriyle Yüce Rabbimizin üstün ilmini bizlere tanıtmaktadır. Kaldı ki günümüz teknolojisiyle, birçok hasta için umut olan bazı yapay organların üretilebilmesi bu sonucu değiştirmez. Çünkü herhangi bir organın meydana gelmesi, doğal şartlarda kendiliğinden oluşabilecek bir süreç değildir. Bir organın işlevlerinin yerine getirilmesi, aslının taklit edilmesi eğitimli, zeka ve şuur sahibi uzmanların bir araya gelerek yıllar süren araştırmaları ve deneyleri sonucunda mümkün olmaktadır. Bu da, kusursuz organların, sistemlerin kendiliğinden bir araya gelerek şuursuz atomlardan meydana gelmesinin imkansız olduğunu, tümünü Allah'ın yaratmış oludğunu göstermektedir. Bir ayette şöyle buyrulmaktadır:

 

"Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "Ol" der, o da hemen oluverir." (Bakara Suresi, 117)

Kaynaklar

Xie, R., Lau, S.S., Monks, T.J., (2006) Histone H3 phosphorylation in response to DNA damage. 2006 Experimental Biology meeting abstracts. The FASEB Journal, 20, Abstract #87.4 http://www.thelancet.com/

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.