Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

‘Irak, PKK’ya üs olmayacak’


ANTİ ŞAHVELİ

Önerilen İletiler

‘Irak, PKK’ya üs olmayacak’

 

 

Dışişleri Bakanlığı, savaş sonrası kaosun hüküm sürdüğü Irak’ta kritik geçiş döneminin komşulara da zarar vermeden atlatılabilmesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor.

 

Türkiye, bu amaçla Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi başkanlığında kalabalık bir milletvekili heyetini ağırlıyor. Haşimi ve beraberindeki heyet, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç ile İstanbul’a gelen 7 milletvekilinin de katılımıyla dün İstanbul’da Boğaz turu yaptı. Heyete, Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile ASAM Başkanı Washington eski Büyükelçisi Faruk Loğoğlu da eşlik etti. Gezi sonrası aralarında Zaman’ın da bulunduğu az sayıda gazetecinin sorularını cevaplandıran Haşimi, PKK terörünün Kuzey Irak’tan tasfiyesi konusunda Ankara’ya kesin taahhüt verdi. Komşularına sıkıntı çıkaran örgütleri Irak’ta barındırmayacaklarına işaret eden Haşimi, “PKK da dahil olmak üzere komşularımıza zorluk ve sıkıntı çıkaran yeryüzündeki hiç kimse için Irak bir üs olmayacak. Komşularımızın güvenliğine saygı duyuyoruz ve bu konuda risk almayacağız.” ifadelerini kullandı.

 

Ülkesindeki hassas durumdan dolayı genel güvenliği sağlamanın oldukça zor ve karmaşık bir konu olduğunu vurgulayan Iraklı Sünni lider, istikrarın sadece askerî tedbirlerle sağlanamayacağını, ekonomik ve insanî alanlarda da ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

 

Haşimi, isim vermeden “ülkesine sıkıntı çıkaran komşu ülkelere” de işaret ederek “Bağımsızlığımıza saygı duymalılar. Güvenlik meselesine karışmayı bırakmalılar. Bağımsızlığımıza saygı duyan diğer komşularımız gibi davranmalılar.” uyarısında bulundu. Haşimi’nin “Irak’ın bağımsızlığına saygı duyan ülkeler” arasında Türkiye’yi örnek göstermesi dikkat çekti. Iraklı lider, gazetecilerin, “Sıkıntı çıkaran ülkelerin hangileri olduğu” yönündeki sorularını ise “Bunu bildiğinizi sanıyorum.” diye cevaplamayı tercih etti.

 

Sünni ‘Irak İslami Partisi’nin de lideri olan Haşimi, ABD askerlerinin ülkeden ayrılması için bütün Iraklılar arasında konsensüs sağlanması gerektiğini kaydederken, bu konuda bir takvim belirlemenin zorluğuna dikkat çekti. Haşimi, “Zamansız geri çekilme, terörizme prim verebilir.” tespitinde bulundu. “Kardeş ülke” olarak nitelendirdiği Türkiye ile oldukça kapsamlı ilişkileri bulunduğunu vurgulayan Sünni lider, yeni Irak’ı inşa sürecinde Ankara’nın birikimlerinden yararlandıkları için Türk hükümetine son derece müteşekkir olduklarını iletti. Haşimi, Türkiye’den daha fazlasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi ile beraberindeki Şii ve Sünni milletvekili heyeti, bugün İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Haşimi’nin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.