Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Batman


netman

Önerilen İletiler

Batman

 

Batman’da Khani Zirün tarafından kurulan devlet, 194 yıllık bir mutlu yaşamdan sonra İskender tarafından yıkılmıştır. (M.Ö.352) Bizanslılar zamanında Halid bin Velid komutasındaki İslam orduları Hasan Keyf (Hısnelkefa) kalesini alınca Ela Khan’da kendiliğinden teslim olmuştur. 1515 yılında Osmanlı toprağı olan Ela Khan’ın adı 1864 yılında Elihan olarak telaffuz edilmeye başlamıştır. Siirt il olmasıyla Batman çayı kenarındaki Elmedina yerleşim yeri ilçe yapılmış ve Ela Khan bir köy olarak Elmedina’ya bağlanmıştır. 1927 yılında Elmedina Batman çayının taşması sonucu haritadan silinince bir höyük olarak dikkatleri çeken Raman Dağı eteğindeki İluh ve çevresi tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Bölgede petrol yataklarının bulunmasıyla da bölge canlanmış ve adı da Batman çayından dolayı Batman olarak değiştirilmiştir. Türkiye’de petrolün ilk işlendiği ve üzerinde ülkemizin ilk Petrol Müzesi inşa edilen ilimizin ekonomisi petrol ve tütüne dayanır. İlimizin antik kenti Hasankeyf binlerce mağara evleriyle bir harikalar diyarıdır.

 

Önplana Çıkan Turizm Değerleri

 

Hasankeyf(Hısn-keyfa): Diclenin kıyısında, zamanında medreseler, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurumlarıyla bölgenin ilim ve kültür merkezi olan Hasankeyf, ulaşım yolları ve ticaret merkezlerinin yer değiştirmesiyle günümüzde önemini yitirmiştir.İlçe, sahip olduğu zengin tarihsel yapılar nedeniyle 1981 yılında bütünüyle sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. GAP projesi kapsamında bulunan Ilısu Barajı nedeniyle bu tarihsel yapılar bütünüyle sular altında kalacaktır. Bu konuda çalışmalar Kültür Bakanlığı ve DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir

Hısn, kale veya hisar anlamına gelmektedir. Artukoğullarına 130 yıl başkentlik yapmış bu tarihi yerin ilk olarak kimler tarafından kurulduğu bilinmemekle beraber ilk çağda “Cefa” adını taşıdığı ve Süryani Piskoposluğunun merkezi olduğu bilinmektedir. Dünyanın ilk ve tek açılır-kapanır taş köprüsü de bugün Hasankeyf’de bulunmaktadır.

 

Malabadi Köprüsü: Silvan yolu üzerindeki bu taş kemerli köprü dünyadaki taş kemerli köprülerin en geniş olanıdır. Görkemli bir Artuklu eseri olan köprünün kemerinin ayaklarında yolcuların dinlenebilmesi için odalar yapılmıştır. Köprü 1147’de Artuklu Beyi Timurtaş tarafından yaptırılmıştır. Doğu ve batısı eğimli olan köprü 3 bölümden oluşur. 150x7 mt ebatlarında 5 gözlü zarif bir görüntüsü vardır. Yol güzergahında bulunan köprü mutlaka görülmesi gereken muhteşem eserlerden biridir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.