Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:

-Alinti-

Zafer'den

Türkiye’de alkol kullanan kaç kişi var: 25 milyon

•••

Alkol kullananlardan kaç tanesi bağımlı: 7 milyon

•••

Türkiye’de 1970 yılında kişi başına düşen alkollü içki miktarı: 1 litre

•••

En son araştırmalara göre Türkiye’de kişi başına düşen

yıllık alkol tüketim miktarı: 20 litre

•••

AB ülkelerinde kişi başına düşen yıllık alkol tüketim miktarı: 15 litre

•••

Özenti ve merak nedeni ile alkole başlayanların oranı: %48

•••

Türkiye’de alkole başlama yaş ortalaması: 11

(Uyuşturucu: 12)

•••

Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerde alkol kullanım sıklığı: %12

•••

Türkiye’de işlenen cinayetlerin ne kadarı alkol yüzünden: %88

•••

Boşanma olaylarının ne kadarında alkol önemli rol oynuyor: %80

•••

Peki, trafik kazalarının ne kadarında alkol baş rolde: %70

•••

Ya, akıl hastalıklarının ne kadarı alkol kaynaklı: %50

•••

Fransa’da, her sene alkolün doğrudan veya dolaylı etkisiyle ölen kişi sayısı: 60 bin

•••

Fransa’da her sene alkolik anne-baba sebebi ile doğan geri zekâlı ve sakat çocuk sayısı: 300 bin

•••

Türkiye’de sigara içen insan sayısı: 30 milyon

•••

Dünyada sigara içen insan sayısı: 1 milyar 250 milyon

•••

Türkiye’de her yıl sigara kullanımına bağlı hastalıklardan ötürü

hayatını kaybeden insan sayısı: 100 bin

Gönderi tarihi:

Dikkatimi çeken bir şey var. Trafik kazalarında alkolun etkisi %70 olarak verilmiş... Bana son derece abartılı bir rakam gibi geldi. Tamam alkolün trafik kazalarındaki etkisi herkesin malumu, ancak rakamın gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğunu düşünüyorum.

"Ülkemizde hemen her yıl yaklaşık 470-500 bin trafik kazası olmakta ve ortalama ölüm sayısı 4-5 bin kişi arasında değişmekte, 100-150 bin kişi yaralanmaktadır. Trafik kazalarının oluşmasında en önemli etken, insandır. Yaklaşık olarak insan faktörü genelde yüzde 68, sürücü faktörü yüzde 27, yolcu faktörü yüzde 1, araç faktörü yüzde 5, yol faktörü de yüzde 1 nispetinde rol oynamaktadır."

http://www.traport.org/tk_uzman.php?yID=13

Şimdi de yine aynı linkteki şu paragrafa bir bakalım ;

"Zira bilimsel olarak ve istatistiklere göre alkollü sürücünün 0,5 promil değerinden sonra kaza yapma ihtimali yüksek bir eğilim göstermektedir. Bunun sonucu olarak, kanında 1.00 promil alkol bulunan sürücülerin yüzde 70’inin kazalara sebep olduğu saptanmıştır."

Sanırım bu istatistiğe dayanarak trafik kazalarının %70'ine alkolun neden olduğu yazılmış... İlgililerin dikkatine...

Gönderi tarihi:

Şimdi rakamlara tekrar bakıyorum da, hemen hepsi inanılmaz abartılı ve gerçeği yansıtmaktan çok uzak görünüyor.

Her 10 cinayetten 9'unda katilin alkollu olduğu iddia edilmiş. Bence tamamen abartı...

Bakın size asıl sebepler :

"Emniyetin verilerine göre, cinayet sebepleri kan davası, kız alıp verme, aile içi uyuşmazlık, cinsel taciz, yasak ilişki, tecavüz ve namus.

2000 yılından bu yana 1.190 kişinin ölümüyle sonuçlanan cinayetlerin 322'sinin sebebi "namus" olarak gösterildi.

Cinayetlere karışanların 1.413'ü erkek, 180'i kadın. Bunlar 19-25 yaş aralığında. Olaya karışan şüphelilerin, yüzde 24'ü doğum yeri itibariyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden."

http://www.trt.net.tr/wwwtrt/hdevam.aspx?hid=144457&k=1

Tüm bunların yanında borç-alacak kavgasına dair cinayet haberlerini de sıkça duymaktayız.

Her 10 boşanmanın 8'inin alkol yüzünden olduğu iddia edilmiş. Bence burada da abartılmış.

Yani aldatmanın, ekonomik sebeplerin, uzun süreli mahkumiyetlerin, uzun süreli hastalıkların, kültür ve inanç çatışmalarının, eşlerin ailelerinden kaynaklanan problemlerin, yetki ve rol paylaşımındaki çatışmaların, evlilik beklentilerinin gerçekleşmemesinden kaynaklanan sorunların hiç bir etkisi yokmuş gibi görünüyor. Bence bu rakam tamamen uydurma..

Bu istatistikleri kim hazırlamış bilmiyorum ama (dahası diyanetin sitesinde de bu istatistikleri gördüm) tamamen taraflı ve yanıltmaca olduğu aşikar. Burada alkolün savunmasını yapacak değilim. Ancak toplumu bu şekilde yanıltmak da pek doğru olmasa gerek...

Gönderi tarihi:

yam yam sana katılıyorum, bence de biraz abartılmış rakamlar, bir görüşe hizmet için kullanılmış rakamlar gibi geliyor

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Selamun Aleykum,,

Kusura bakmayin, eger yanlis bir istatistikse gondeermek istemezdim.. sadece ilginc geldigi icin gondermek istedim..

Selametle

Not: Kimseye aldatmaya yonelik calisma yapmak bana gore degil..

Gönderi tarihi:

Aleyküm selam;

o cümlemiz sana ithafen değildi zaten anketi yapanlara...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.