Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Alinti

Hatırlanması Gereken Kim?

İnsan bir heykele bakınca hemen ustasını hatırlıyor. Buna karşılık aynada kendisine bakınca, sadece kendisiyle alakadar oluyor. Oysa, bu halde kendisinin yaratıcısı olan Yüce Allah'ı hatırlaması gerekmez mi?

...............................

İş Odunda Değil

İnsanlar Cenab-ı Hakk'ın yarattığı odundan ancak tahta, tahtadan masa ve sandalye gibi şeyler yapabilmektedir. O Kadir-i Mutlak ise odundan meyve yapıyor, yaprak ve çiçek çıkarıyor. Demek ki iş odunda değil, ustadadır.

................................

İsteyen İnsan

Dünya gemisi üzerinde her an seyahat eden insanın "ben ahirete gitmem" demesi ne kadar ahmakanedir. Bu gemi ahirete gitmektedir. Gitmemeye kudreti yeten var ise, buyursun aşağı insin...

..............................

İmtihan

Yahudinin biri, imtihan etmek gayesiyle Efendimizin "sav" yanına gelmiş ve elindeki yiyeceği göstererek;

- Ey İslam Peygamberi, diye sormuştu. Bu benim rızkım mıdır?

Yahudi, evet cevabını alsa elindekileri yemeyerek atacak, hayır cevabında ise onu yiyerek sözde akıllılık etmiş olacaktı. Yahudinin bu düşünce ile sorduğu soruya, Efendimiz hiç tereddüt etmeden cevap verdi;

- Yersen, rızkındır...

................................

Her bahar gül kokar

Herşey payına düşeni alacak. Rüzgar sesimizi, güneş gölgemizi, toprak bedenimizi; ama ruhumuz ebedi. İşte mühim olan da bu. En kıymetli malımız o değil mi? Onu bu davetin bir çiçeği, bir hediyesi olarak Rabbimize, yani verene götürüyoruz. Ölmemek için ölüyoruz. Hangi davete eli boş gidilir? Ahiret gibi saadete, cennet gibi bir davete, böyle bir hediye gerekir. Peygamberimiz Efendimiz "Ölüm, kulun canını Rabbine hediye etmesidir" buyurmuyor mu? Al Rabbim emanetini, verdiğin günkü gibi lekesiz olsun. Benim baharımın hediyesi de bu, yeter ki gül koksun... {Selim Güzdüzalp}

..................................

Farklı Güzellikler

Farklı mahlukların güzellikleri de farklılık arzediyor... Dağın güzelliği bağın güzelliğine benzemiyor. Rengin güzelliği başka, sesin güzelliği başka... Ruhun güzelliği bedenin güzelliğinden apayrı... Meleğin güzelliği de insanın güzelliği cinsinden değil... Elbette, bütün bu farklı güzellikleri yaratan Allah'ın mukaddes cemali, mahluk güzelliğine benzemekten münezzeh!..

..................................

İki Yorum

Kur'an, edebiyat değil hayattır. Dolayısıyla ona bir düşünce tarzı olarak bakmaya başlanır başlanmaz güçlük ortadan kalkar. Kur'an'ın yegane hakiki tefsiri hayat olabilir ve bildiğimiz gibi Hz.Muhammed'in hayatı tam buydu...

Ahlaklı ateist olabilir, ama ahlaklı ateizm olamaz. Dindışı insanın ahlaklı olmasının kaynağı da dindir. Ancak geçmişteki eski bir dindir bu. Ve insanın ondan haberi bile yoktur. {Ali İzzet Begoviç}

.....................................

"Üç Cümle"; "Bugün hava çok soğuk...", "İçimde bir sıkıntı var", "Başım çok ağrıyor"

Birincisi insanın harici alem karşısındaki aczini sergilerken, ikincisi kendi öz ruhuna, üçüncüsü de bedenine hakim olamadığını ilan eder. İşte hariçte ve dahilde böyle mahkum ve aciz olan insanın gurura kapılması ve Allah'a isyan etmesi ne kadar tuhaf, değil mi?

......................................

Niyazi Bekki Hoca, "Allah beni yaratırken bana niye sormadı?" diyen birine şu cevabı verir; Sen yoktun ki kardeşim, sana sorsun!..

.......................................

Bir kitap fuarında arının bal peteğine yazdığı Allah lafzını gösteren bir arkadaşımıza biri yaklaşıp;

- Arıya Arapça yazmayı kim öğretti? diye takılır.

Arkadaşımızın cevabı hazırdır;

- Bal yapmasını kim öğretmişse yazıyı da öğreten aynı Zattır...

.......................................

Bir iş yaparken, aniden bırakıp başka bir iş yapmaya başlayarak, "işte kaderimi değiştirdim" diyenleri gördüm. Her defasında güldüm ve dedim ki, " Sen kaderi değil, yaptığın işi değiştiriyorsun. Kader okyanusunda yüzen bir gemi gibisin. Rotanı ne yana çevirirsen çevir, yine okyanusun içindesin", "Belalar ya hatalarımızın sonucudur veya imtihan sorusudur" {Ömer Sevinçgül}

...........................................

Keşif mi, İcad mı?

Amerika'yı keşfeden adamın, o kıtayı kendisinin vücuda getirdiğinden bahsedilemediği gibi; aynı şekilde elektriği keşfedenin de elektriği icat ettiği iddia edilemez... Bütün ilimler bu kainatta mevcut olup, alimlerin vazifesi sadece bu ilimler üzerindeki perdeyi kaldırmaktan ibarettir

.............................................

Gönderi tarihi:

Daha farklı açıdan benzer yaklaşım da sunayım ben...

Platon'a göre de insan hatırlar;zaten her şeyi görmüştür ve öğrenme dediğimiz hatırlmadır der...

Bir cümleyle yeterince açık olmadı ama benzer şeyi kastediyor olabilir...

:zorro:

Gönderi tarihi:
  • Yazar

YEDEK HAFIZA

Bir gün, sahabeden birisi Peygamberimize (a.s.m.):

“Hafızam kuvvetini kaybetti. İşittiğim sözleri, aklımda tutamıyorum!” deyip yardım istemesi üzerine Peygamberimiz (a.s.m.):

“Sağ elinden faydalan...” buyurdu.

“Nasıl faydalanayım?” diye soran sahabesine Efendimiz (a.s.m.) şöyle cevap verdi:

“Duyduğun sözleri, yazıp bir yerde sakla!”

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.