Gönderi tarihi: 27 Temmuz , 2006 19 yıl İsrail, kimyasal silah da kullanıyor iddiası Daha önce misket bombası kullanmakla suçlanan İsrail’in Gazze’de kimyasal silah da kullandığı iddia edildi. ● İsrail: Roma'dan izin aldık ● İsrail misket bombası kullanıyor iddiası Gazze'deki en büyük hastane olan El Şifa Hastanesi'ne getirilen yaralıların vücutlarında kimyasal silah izine rastlanıyor. 31 yaşındaki Hasan adlı Filistinli bir yaralı "Uçaktan fırlatılan füze infilak edince kendimi cehennemde hissettim." sözleriyle yaşadığı dehşeti anlatırken "Kimyasal maddeleri hissedebiliyorum. Çok fazla sıcak ve acı hissediyorum" diyerek İsrail'in bombaladığı bölgelerde üzerinde "test" (deneme) yazılı şarapnel parçaları bulunduğunu anlatıyor. İsrail'in 130'dan fazla Filistinlinin öldürüldüğü Gazze operasyonlarında yeni bir kimyasal silah denediği suçlamaları giderek artıyor. Şifa Hastanesi doktorları da bu iddiaları destekleyecek bulgulara sahip olduklarını belirtiyor. Doktorlar, İsrail'in devam eden hava saldırılarında yaralanan Filistinlilerin vücutlarında yangın tesirli kimyasal bomba izlerinin bulunduğunu ifade ediyor. Yaralılarda yüzde 60'lara varan 3. derece yanıklar bulunduğunu ve daha önce bu tür yanma izlerine rastlamadıklarını kaydeden doktorlar, İsrail'in vücutta patlayan kurşunlar kullandığını da tespit ettiklerini belirtiyor. Gazze'nin Deyr el Belah bölgesindeki El Aksa Şehitleri Hastanesi'nde de benzer vakalar yaşanıyor. Hastane doktorlarından Habes el Vehedi, özellikle Magazi mülteci kampındaki operasyonlarda yaralananların vücutlarındaki izlerin hayret verici olduğunu söylemekten kendini alamıyor. Yaralılar arasında bacakları kopanlar, belden aşağısı tutmayanlar ve ayaklarında yanık izleri bulunanların olduğunu anlatan doktor, bazı yaralanmaların ise "X-ray'de görünmeyen yarı saydam şarapnel parçalarından" kaynaklandığını ve bunların yanıklara neden olduğunu kaydediyor. 20 yıllık doktor olduğunu belirten Vehedi de ilk kez bu tür yaralar gördüğünü belirtiyor. Vehedi, üzerinde "test" (deneme) yazılı bir şarapnel parçasını bizzat gördüğünü kaydederken, "Bunlar en azından bizler için yeni bir silah. Fosfor bombası olabilir, kimyasal bomba ya da bir karışım." şeklinde konuşuyor. Bu arada Filistin Sağlık Bakanlığı iddialarla ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için çağrıda bulunurken, merkezi Fransa'daki bir insani yardım kuruluşu da İsrail'in saldırılarda dağıldıktan sonra patlayan "misket bomba"lar kullandığına dair bulgular edindiklerini ifade ediyor. Medecins du Monde adlı grubun doktorlarından Regis Garrigues, Fransız Liberation gazetesine yaptığı açıklamada Gazze'de gördüğü yaralanma vakalarının kendisinde "misket bombası" kullanıldığına dair şüphe uyandırdığını kaydetti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi yetkilisi Stuart Shepherd de iddialarla ilgili bir soruşturmaya ihtiyaç olduğunu ifade ederken, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın da suçlamalarla ilgili bağımsız bir soruşturma talep ettiğini de aktardı. İsrail ordusu ise suçlamalarla ilgili bir bildiri yayımladı. İddiaların araştırıldığını belirten İsrail ordusu, kullanılan silahların uluslararası hukuka uygun olduğunu ifade etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in Lübnan'da misket bombası kullandığı yönündeki iddiaları gündeme getirmişti. New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'da sivillere yönelik parça tesirli misket bombası kullandığı yolunda kanıtlar bulunduğunu bildirmişti. Örgütün raporunda, geçen hafta bir köye yönelik top saldırısında misket bombası kullanıldığı, olayda bir kişinin öldüğü, yedisi çocuk 12 kişinin yaralandığı kaydedilmişti.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.