Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Otobur Hayvanlar


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

 

Otobur Hayvanlar

 

 

Otla beslenen hayvanlardan geviş getiren memeliler diye isimlendirdiğimiz hayvanlar aynı zamanda insan beslenmesindede önemli bir yere sahiptir. İnsanlar bu hayvanların etinden ve sütünden hariç bütün sakatatından ( Deri – tırnak, boynuz – bağırsak – yapağı veya kıl. tiftik, yün v.s ) faydalanmaktadırlar. Otobur hayvanlar hangileridir, inceleyelim.

Evcil Hayvanlar :

1- Sığır : Dünyanın her tarafında yetiştirilen, insanların ençok faydalandığı hayvanlardan bir tanesidir. Eti ve sütü insan gıdası olarak çok önemlidir. Sığırlar türü ve cinsi tek tek incelenip araştırma yapılmsı gereken bir hayvandır. İnsanların olmazsa olmaz tabir edebileceğimiz yetiştirdiği evcil hayvanlardan bir tanesidir.

2- Koyun – Keçi : Sığırlar için ne yazılmışsa koyun ve keçiler içinde aynı deyimler geçerlidir.

3- Manda : Baş ve gövde uzunluğu 1.80 ila 2.80 metre, cidago yüksekliği 1.10 ila 1.50 metre, kuyruk uzunluğu 1 metre civarındadır. Yabani olanı Afrikada yaşar. Evcil olanları Anadolu da ve Asya da yaşarlar. Afrika da yaşayanlardan farklıdırlar.

4- Deve : Genelde evcil hayvandır. Tam yüksekliği 2 metre civarında olup, kuyruk uzunluğu 50 ila 90 cm civarındadır. İki hörgüçlü deve Orta Asya da, tek hörgüçlü deve veya hecin devesi ise Kuzey Afrika da ve Batı Asyada yaşamaktadır. Çöl yaşamına uyum sağlamış bir hayvandır. Açlığa ve susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Engebeli arazide yük taşımaya elverişli bir hayvandır.

5- Tek Tırnaklılar : Otla beslenen birçok evcil ve yabani tektırnaklı hayvanlarda mevcuttur. Bunları isim olarak sıralarsak At, Eşek, Zebra vs. gibi sıralayabiliriz.

Yaban Yaşayan Otla Beslenen Hayvanlar :

1- Geyik : Baş ve gövde uzunluğu 1.60 ila 2.50 metre, cidago yüksekliği 1 ila 1.50 metre, kuyruk uzunluğu 15 – 20 cm civarındadır. Ormanların vazgeçilmez hayvanlarındandır. Bir çok türü mevcuttur. Dünyanın birçok yerinde koruma altına alınmıştır. Avlanması sınırlandırılmış olan bu hayvanların son zamanlarda sayıları artış göstermeye başlamıştır.

2- Oriks : Baş ve gövde uzunluğu 2 metre, cidago yüksekliği 1.20 metre, kuyruk uzunluğu 70 cm civarındadır. Uzun boynuzlu çok güzel bir antiloptur. Bir çok türü vardır. Afrika yaşayan bu hayvanların sadece bir türü olan Arabistan oriks’ i Yakın Doğu Asya’ da yaşar. Otçul beslenen bir hayvandır.

3- Bizon : Baş ve gövde uzunluğu 2.60 metre, cidago uzunluğu 2 metre, kuyruk uzunluğu 60 cm civarındadır. Kuzey Amerika da ve Avrupa da Polanya da yaşamaktadır. Otçul beslenen bir hayvandır.

4- Gergedan : Baş ve gövde uzunluğu 2.50 ila 4.20 metre, cidago yüksekliği 1.50 ila 1.70 metre, kuyruk uzunluğu 65 – 70 cm civarındadır. Asya da ve Afrika da yaşarlar. 4 – 5 türü vardır, İki türünde burnu üzerinde iki adet boynuz bulunur. Otçul beslenen bir hayvandır.

5- Zürefa : Toplam yüksekliği 5 metre civarında, kuyruk uzunluğu 80 cm dir. Afrika savanlarında yaşar. Dikensi bitkileri çoseverek yer. Su içerken ön ayaklarını açarak su içer. Yürüyüşü rahvandır. Postu desenlidir.

6- Fil : Baş ve gövde uzunluğu 2 ila 4 metre, cidago yüksekliği 2 metre, kuyruk uzunluğu 1 metre civarındadır. Afrika fili asya filinden iridir. Afrika filinin kulakları daha büyüktür. Asya filinin alnı kubbeli, savunma dişleri daha küçüktür. Fillerin fildişi için avlanmalarından dolayı nesli tükenmek üzeredir.

 

Otla beslenen hayvanların belli başlıcalarıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.