Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hayvan sevgisi...?


Misafir birce

Önerilen İletiler

Küflenmis ekmek yiyorlar

 

 

Ankara`da art arda meydana gelen köpek katliamlarinin ardindan bir rezalet de Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi`nde yasaniyor.Fakülte binasi icersinde bulunan kücük bir odada bulunan toplam 16 köpek, cesitli ilaclar verilerek kobay olarak kullaniliyor. Köpeklere kurumus ve küflenmis ekmek verilirken, bulunduklari odanin hali ise icler acisi.

 

 

Hayvanseverler basip kurtardi

 

 

Veterinerlik Fakültesi`ndeki rezalet, durumu ögrenip baskin düzenleyen hayvanseverler tarafindan ortaya cikarildi. Hayvanseverler, icler acisi manzara karsisinda Veterinerlik Fakültesi Asistani Basak Hanedan`la tartisti. Durumun bildirilmesi üzerine köpekler, olaya el koyan belediye yetkilileri tarafindan kurtarildi. Köpeklerin önlerindeki bos su kaplarini ve kuru küflü ekmeklerin nedenini soran hayvanseverlere Basak Hanedan su ilginc aciklamayi getirdi:

 

"Skilmasinlar diye ekmekleri koyuyoruz. Sabah aksam barinagi yikayip mamalarini veriyoruz. Olanaklarimiz olsa da daha iyi kosullarda bakabilsek. Burada bu calismalarimizla bilime cok katkimiz oluyor. Köpeklere su anda deney yapilmiyor, sadece kan aliniyor. Onunda bir zarari yok."

 

 

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi`nde kobay olarak kullanilacak köpeklerin cok kötü kosullarda yasadigi ortaya cikti. Pis ortamda Deney yapabilmek icin etik kurulunun karari beklediklerini belirten asistan Basak Hanedan "Keske olanagimiz olsa da daha iyi bakabilsek " dedi.

 

 

Akademik bir suc

 

 

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ibrahim Burgu, gelismelerle ilgili olarak arastirma görevlisi Basak Hanedan`ni sucladi. Burgu , Hanedan`ninfakültenin bilgisi disinda davrandigini ileri sürerek söyle konustu:

 

 

Bilgimiz yoktu Arastirma görevlisi Hanedan, kendi karariyla böyle bir calisma yapmistir. Ancak ortada bir etik kurul karari yoktur. Bu yüzden de ciddi bir sorusturma acildi. Cünkü isledigi akademik bir suctur. Hayvanlari nereden aldigina dair de bize net bir sey söylemedi. Kendisi Cankaya Barinagi`ndan aldigini söylüyor. Tam olarak nasil bir calisma yaptigini bilmiyoruz , resmi yazi ile de soracagiz. Benim köpeklerden de haberim yoktu, hayvanlari görmedim. Bu olay, Hanedan, fakülteden bir hoca ve disaridan iki kisi tarafindan fakültenin bilgisi disinda yapilmistir. Ayrica köpekler, Anabilim Dali Baskani Mehmet Sahal raporlu oldugu dönemde getirildigi icin onun da bu olaydan haberi yokmus. Fakültemizde kesinlikle evcil hayvanlar üzerinde deney yapilmamaktadir.

 

 

Baskente`te yasanan ve uluslararasi skandala dönüsen köpek itlaflarin ardindan, bir rezalet de Ankara Üniveristesi Veterinerlik Fakültesi`nde ortaya cikti. Deneylerde kobay olarak kullanilan köpekler, daracik kafeslerde ölümü beklerken bulundu. Kücücük hücre gibi kafeslere 16 köpek kapatildi.

 

 

Hayvanseverlerin önceki gün fakülteye yaptigi baskin sirasinda ortaya cikan manzara icler acisiydi. Sadece Hürriyet muhabirlerinin izledigi baskinda, pislik icinde, demir parmaklikli bölmelerde tutulan köpeklerin önlerinde, kuru küflü ekmek ve bos su kaplari duruyordu. Baskin sirasinda ortaya cikan bir diger korkunc tablo ise köpeklerin kobay olarak kullanilmasi icin gerekli etik kurul kararinin daha alinmamis olmasiydi.

 

 

Karar Bekleniyor

 

 

Hayvanseverlerin köpeklerin bosu bosuna, kötü sartlar altinda bekletildigini ve kurul karari cikmadan deney yapildigi iddialarini yanitlamaya calisan Ankara Üniversitesi Veterinlik Fakültesi Asistani Basak Hanedan, kötü tabloyu kabul ederek sunlari söyledi:

 

 

"Biz köpekleri kesip bicmiyoruz. Bunlar üzerinde deney yapabilmek icin etik kurul kararinin cikmasini bekliyoruz. Biz, bu köpekleri bir protokolle Cankaya 100. Yil Barinagindan aldik. Deneylerin ardindan oraya teslim edecegiz."

 

 

Yasama Garantisi

 

 

Hayvanseverlerin, !Ya bu köpekler deneyler sirasinda ölürlerse" sorusuna karsilik ise Hanedan, "Yani bunun garantisini veremeyiz" dedi. Hayvanseverlerin tepkisi üzerine Hanedan, "Tamam o garantiyi veriyorum" demek zorunda kaldi.

 

 

Artik Yollamayiz

 

 

Köpeklerin kendi barinaklarindan alindigini yalanlayan Cankaya 100. Yil Barinagi Müdürü Murat Özbek ise, " Biz kesinlikle fakülteye deney icin bir tane bile köpek yollamadik. Saglikli köpegi oraya niye yollayalim? Zaman zaman parazit ya da kirik tedavisi icin köpeklerimiz gidiyordu. Ancak bu olaya adimizi karistirdiklari icin artik oraya tedavi icin bile köpek yollamamiz mümkün degil" dedi. Olayi Hürriyet muhabirlerinden ögrenen ve hemen harekete gectigini söyleyen Özbek, söyle konustu. " Aksam oradaki köpeklerin hepsini aldik. Cankaya Belediye Baskani Muzaffer Eryilmaz`in esi ve Barinak Müdürü Behiye Yilmaz olayi duyunca, " Git oradaki, bizim olanlari da olmayanlari da al. Mesuliyet benim " dedi. Bizim parazit tedavisine gönderdigimiz köpekleri de oraya koymuslar."

 

 

Yönergeye Aykiri

 

 

Köpeklerin hücrelerde icler acisi kosullarda tutulmasi, Veteriner Fakültesi`nin etik yönergesinde de aykiri. Yönergede, " Arastirmalar süresince kullanilan hayvanlara, türüne uygun sartlar hazirlanmali, en iyi fizyolojik, psikolojik ve cevresel kosullar saglanmalidir. Denemeler sonunda, kullanilan hayvanlara saglikli yasam kosullari da saglanmalidir" hükmü bulunuyor.

 

 

Sokaktan Alinda da suc

 

 

Eger köpekler barinaktan alinmadiysa, bu da yeni Hayvan Haklari Yasasi`na göre ayri bir suc. Hayvan Deneyleri Etik Kurullarinin Calisma Esaslari Yönetmeligine göre, kedi , köpek gibi evcil türlerin sokakta basibos olanlari deneylerde kullanilamiyor.

 

 

Deniz Gürel/ 14 Temmuz 2006 Almanya Hürriyet

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kurtuldular

Deniz GÜREL / ANKARA

 

Hürriyet’in ortaya çıkardığı Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ndeki kobay köpek skandalına tepki yağıyor. Hayvanseverler, önlem alınmaması durumunda, fakülteyi Avrupa Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları Birliği’ne şikayet etmeye hazırlanıyorlar.

 

Veterinerlik Fakültesi’ne yapılan baskında yer alan Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Ankara Temsilcisi Fersun Işıtman, hayvanlarını, bakım için fakülteye götüren insanların köpek çığlıkları duyduklarını söylemeleri üzerine harekete geçtiklerini belirterek, "Bunun bir bilim yuvasında yapılması çok kötü. Asistan Başak Hanedan’la birlikte deney yapan profesörün kim olduğu açıklanmalı" dedi.

 

SKANDALDIR

 

Ankara Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Ayhan Filazi, olayı "Skandal" olarak niteledi. Filazi, "Dekanlığın bu olaydan haberi olmaması çok normal. Bu işlerde mesleki kıskançlık vardır. Kimse kimsenin yaptığıyla ilgilenmez. Bunun haber yapılması iyi oldu. Böyle deneylerin etik kurul kararı olmadan yapıldığı takdirde neler olacağını gösterdiniz" dedi. Ankara Üniversitesi Dekanı İbrahim Burgu ise bu konuda soruşturma açıldığını ve konuşmak istemediğini söyledi.

 

İFTİRA ETTİLER

 

Çankaya 100. Yıl Barınağı Müdürü Murat Özbek, köpekleri nasıl kurtardıklarını şöyle anlattı: "Köpeklerin küçücük kafeslere konulduğunu sizden öğrendik. Sonra hemen harekete geçtik. Fakülteye geldiğimizde başta vermek istemediler ama sonradan onlar da zorluk çıkarmadılar. Bu konuda Asistan Başak Hanedan’ın köpekleri bizden aldığını söylemesine hálá inanamıyorum. Buranın müdürü benim ve eğer gerçekten böyle bir protokol varsa tüm sorumluluğu üzerimize alacağız. Burada 16 veteriner ve 43 işçi çalışıyor. Değil Türkiye’de, dünyadaki sayılı barınaklardan biridir burası. Böyle bir olaya yanlış bir şekilde adımız karıştığı için çok üzüldük."

 

 

15 Temmuz 2006 / Hürriyet

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

hayvanları koruduğunu söyleyen yaygaracı insanlar vardır...

içlerinde zerre kadar insan sevgisi yoktur ama nerdeyse sinek böcek öldürme zehirlerini bile protesto ederler

 

sen içindeki canlı sevgisiyle başlığı açmışsın

benimki dipnottur

 

hayvanları savunurken çantasıyla katil gördüğü adamı döven hayvansever kadınlar ...

insana değer yerleşmemiş ki toplumda..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.