Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2004 21 yıl Her sistem, kendinin devamını sağlamak ister. Bunun için de eğitim ve öğretim kurumlarında bilgi kadar önemli olan bir şey de öğrencilerin sisteme uyumlu hale getirilmesi çalışmalarıdır. Bir sistem, kurduğu eğitim kurumlarından ne kadar yüksek oranda itaatkar insan yetiştirebilirse geleceğini o denli garantiye almış olur. Bu sırada da “defolu malların” ve “üretim hatalarının” olması da kaçınılmazdır. ... Kültür Bakanlığı’nın bir yayını olan “Bugünkü Sovyet İdeolojisi” adlı kitaptan öğrendiğimize göre, Rusya’da komünizmin hakim olduğu zamanlarda çocukların eğitimi, ailelerine bırakılamayacak kadar önemli sayılmıştır sistem açısından. Öyle ya, aile nasıl yetiştirecek kim bilir değil mi çocuğunu? Riske girmeye değmez. O zaman eğitim çağına gelen çocukları toplarız biz de, yetiştiririz istediğimiz gibi! Dedik ya, her sistemin doğal bir refleksidir bu! Ama konumuz bu değil, defolular. Yani üretim hatası yetişkinler. Bir dikimevinden çıkan hatalı gömlekler firmanın yüz karası sayılır. İstenmez defolu ürün. Çünkü en fazla yarı fiyata satılabilirler. O nedenle defolu ürün yüzdesinin minimuma indirilmesi bir hedeftir üretim mahallerinde! Devletler de istemezler kurdukları eğitim sisteminden mezun olan fakat istenen evsafa uygun olmayan insanları. .............. Bazen aynaya bakıp defolu bir imalat olup olmadığımı tespit etmeye çalışıyorum. Rejimin eğitim kurumları beni ne kadar yontabilmiş diye? Hala bir kütük müyüm, tahta haline getirilebilmiş miyim, yoksa artık ben bir mobilya mıyım? İlkokul, ortaokul, lise, üniversite (2) olmak üzere toplam 5 eğitim kurumundan mezun edilmişim ben. Ama önemli olan bu değil ki? Üzerimdeki emekler boşa mı gitti yoksa değdi mi? Yüz üzerinden bir not vermeye çalışacağım kendime. Bence herkesin bu tespiti yapıp konumunu belirlemesi lazım. Neyse, ben koyun kendi bacağından asılır! Ben kendi işime bakayım izninizle! Şimdiye kadar birinin tavuğuna “kışt” demişliğim veya köpeğine “hoşt” demişliğim yok. Vukuatım da yok. Çalma - çıpma, gasp... sözlüğümde yok, yaradılışıma aykırı, racona ters! Mahkemelere çok gittim ama hep bilirkişi olarak. Sicilim tertemiz. Böyle vatandaşa her sistem kurban! Bu dersten sınıfı geçtim gibi! Hayatımda hiç para verip de sahalara futbol veya basketbol maçı izlemeye gitmedim. Halı sahalarda, mahalle aralarında veya boş mercimek tarlalarında seğirttim hep. Bilet alıp şarkı-türkü konserine de gitmedim. Bedava olanlara gittim. Ya da parti mitinglerinde dinledim. Parti lideri gelince de sıvıştım gerçi. Ayıp oldu ama bir şarkıcı için de içimizin sinmediği bir partiye oy verecek değiliz herhalde? Şarkıcıların ve mankenlerin özel hayatları da beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Bir de işin dini boyutu var. “Benim kalbim temiz” deyip de sıyrılıvermiyorum hemen işin içinden. Namazlarımı da “bayramdan-bayrama, bayramdan-bayrama” dan daha sık kılıyorum. “Bir elde kadeh, bir elde Kur’an” da demiyorum. Veriler, bu konuda da haddi aşmış olabileceğimi gösteriyor. Kendimi sistemin yerine koyup kendime bi bozuk atayım istedim! Zevk benim, köy Mehmet Ağa’nın! Biz seni o kadar sene bunun için mi eğittik oğlum? Hani televole? Hani şans topu? Hangi atlar eküri onu bile bilmiyorsundur belki sen Allah bilir? Neyle dolduracaksın o zaman sen beynini? Biz sana vermişiz hazır dolgu maddelerini, sen gidip başka şeyler tıkmaya çalışıyorsun. Sen neden söz dinlemiyorsun? Senin dikkatin bu tür zararsız konulara yönlendirilmiş olmalı ki, biz de işimize bakalım. Sen şimdi kalkar yönetim şekline, hayat pahalılığının sebeplerine, hortumculara falan da burnunu sokmaya kalkarsın. Durduramıyoruz ki şu beyin denen şeyin çalışmasını! Yönlendirmeye çalışıyoruz sen de kalkıp kafana göre takılıyorsun. Olmadı, olmadı.... Bunca emeklerimiz boşa gitmiş! YAZIKLAR OLSUN SANA YEDİRDİĞİMİZ KARPUZ KABUKLARINA! YIKIL KARŞIMDAN! Ümit Yaşar Yılmaz
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.