Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Kanaat, hazinemizdir

Elinde mal mülk olmayınca, insana yakışan en güzel haslet kanaattir. Kanaat; elindeki ile yetinme, fazla mala tamah etmeme demektir. Mala mülke sahip olunca da, yapılabilecek en güzel şey eldekileri hayır yolunda kullanmaktır. Bu hasletin ismi de cömertliktir. Cömertlik, peygamber ahlâkıdır. Cömert insanı hem Cenab-ı Allah, hem de kulları sever. Harcadıklarının karşılığını fazlasıyla vermek suretiyle Rabb’imiz vefasını göstermektedir. Cenab-ı Allah, şöyle buyurmaktadır:

“De ki: ‘Rabbim dilediği kimsenin rızkını, nasibini bollaştırır; dilediğinin nasibini de kısar. Siz hayır yolunda her ne harcarsanız, Allah onun yerini doldurur. O rızık verenlerin en hayırlısıdır.” (Sebe’, 34/39) Bir diğer âyette ise şu ifadeler yer almaktadır: “Hayır olarak yaptığınız her harcama, sadece kendiniz içindir. Zaten siz Allah rızasını aramaktan başka bir gaye ile infak etmezsiniz. İşlediğiniz her hayrın mükâfatı size tamamen verilir ve sizin hakkınız yenmez.” (Bakara, 2/272)

Ailem

Gönderi tarihi:

Mülk yalnızca Allah'ındır. İnsanların yaratılmış tüm nesneler üzerindeki hakimiyetleri kısa süreli ve kira mahiyetindedir. Söz gelişi bir araba, bir ev sahibi olan insan Araba ve ev üzerinde sadece belirli saatlerde hakim bulunmaktadır.Hatta bir çok zenginin şoförü Zenginlerin makam araçlarını kendilerinden daha fazla kullanmaktadır. Kişinin bir araba üzerindeki mülkiyet hakkı yaşamı boyunca 1 yılı bile bulmaz. Araba öylecek bir kenarda durur. Fakat kişi kendini o araba üzerinde malik olarak hisseder. Dünyadaki mülkiyetin esas anlamı diğer insanların malik olunan nesneye hakim olamamalarıdır. Bir başka ifadeyle Mülkiyetin Menfi yanları müsbet yanlarından fazladır. yani sizin bir nesneye sahip olmanız diğer insanların o nesneye sahip olamamaları anlamına gelir. yoksa sizin o nesneyi hayatınız boyunca kullanacağınız anlamına gelmez. Dolayısıyla Her müslüman şu dünyada Mülkün gerçek sahibini tanıyarak sahip olduklarını onun yolunda kullanır ve asıl zenginliğin Allah'ın insanlara lutfettiği bir takım mülke kanaat edip daha fazlasını istemekten nefsini alıkoymaya çalışmak olduğunu bilir. çünkü nefis her zaman daha fazlasını istediği için kanaatten yoksun bir kimse her zaman fakirdir. ve daha fazlasını istediği için tam olarak istediği noktaya gelmeden ölüverir. Oysa ki bir müslüman Sahip olduklarına kanaat ederek zenginliği belirli bir seviyeye indirgemiş olur. Ve öldüğünde de istediği yaşam standartlarında ölmüş olur. Bu bakımdandır ki kanaat asıl zenginliktir ifadesi kullanılır.

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

İsraf da cimrilik de hoş şeyler değil...

Hırs da tembellik de hoş şeyler değil...

Hayatımızı Kur'an'ı ve Peygamberleri dinleyerek düzenleyebilmemiz çok önemli...

Benim bazı şeylerden çıkardığım sonuç da dengenin çok önemli bir şey olduğu...

Yani fazlaca sabırlı olacam diye bir köşeye çekilmek de fazlaca iş yapacam diye her şeye sebepsiz atılmak da doğru değildir diye düşünüyorum ve daha bir çok ahlaki konuda da aynısını anlıyorum...

Sadaka vermek çok iyi(Kur'an'da da bolca geçer);ama sadaka vereceğim diye ailenizi açıkta bırakırsanız işte ben ona dur demek isterim...

Siz ne düşünüyorsunuz bunun hakkında???

:clover:

Gönderi tarihi:

Yani fazlaca sabırlı olacam diye bir köşeye çekilmek de fazlaca iş yapacam diye her şeye sebepsiz atılmak da doğru değildir diye düşünüyorum ve daha bir çok ahlaki konuda da aynısını anlıyorum...

Sadaka vermek çok iyi(Kur'an'da da bolca geçer);ama sadaka vereceğim diye ailenizi açıkta bırakırsanız işte ben ona dur demek isterim...

Selamun Aleykum

Bizim dinimizde, Hem bu dunya icin hem obur dunya icin yasamak vardir..

Bir Hadisi Serifte der ki

"Sizin hayirliniz, ne dunyasini ahireti icin, ne de ahiretini dunyasi icin terkedendir, Her ikisi icinde calisandir"

Bildigim kadariyla Kur'ani Kerim'in bir ayetinde de " Allah'in sizin icin helal kildiklarindan yeyip iciniz" der

Mesela baska bir hadisi serifte hatirladigim kadariyla soyle bir nokta vurgulanmaktaydi (su an tam sozleriyle hatirlamiyorum) Allah yolunda bir defaligina cokca yapilan hayirdan.. az ama surekli yapilan daha makbulmus.. Cunku az ve surekli yapilan, bizleri biktirmayacaktir ve surekli olarak ahireti hatirlatacaktir..

Bizim dinimiz zorluklar dini degildir.. Aksine bize hayatimizi daha guzel yasama konusunda bir kilavuzdur.. Eger bu kilavuzu layikiyla izlersek, Hem bu dunyada kazaniriz hem de obur dunyada.. InshAllah

Nasil mi Mesela Abdest ve Namaz ile sayamiyacagimiz derece bir cok fayda vardir.. bununla bu dunyada faydalaniriz, Ihlas ile yaptik ise Obur dunyada mukafatlandiriliz.. Ornegin, Akcigerlerimizde her zaman icin biraz karbonmonoksit bulunur, normal hareketlerimizle bu sekilde kalir.. ama namazda rukuya egildigin zaman akcigerlerde bir sikisma olur ve rukudan kalkarken farkinda olmasak da derin bir nefes veririrz iste bu nefes veris ile akcigerlerde skisip kalan karbonmonoksiti disari atmis oluruz bu da demek oluyorki bir sonraki nefesimizde cigerlere daha fazla oksijen girmis olacak.. Daha fazla oksijen demek daha saglikli olmak demek..Ya da mesela namaz kilarken seccadeye bakariz disari bakilmamasi gerekir cunku O an sadece Rabbe ibadet etmekteyizdir.. iste bu cok basit gibi gorunen hareketle gozlerimiz dinlendiririz cunku gozlerin dinlenmesi icin ne uzaga bakilmali nede yakina, gozleri dinlendirmek icin bakilmasi gerekn mesefa 1 ila 2 metre arsindadir ve namaz kilarken, bakis alanimiz bir ila 2 metre arasindadir. Bu dunyada kazandiklarimiz, Dunyada bize nasip eden Allah'im Ahirette katiyla verecektir InshAllah (ihlas ile yapildi ise)

Yuce Allah'in bizim ibadetlerimize ihtiyaci yoktur, Ancak Bizlerin ibadete ihtiyaci vardir..

Sadaka konusunda ise, Sadaka vermek omru uzatir derler.. Yani sadaka yardimlasma Allah'in sevdikleri arasindadir.. Ama ote taraftan Ailemiz bizlere emanettir ve onlara bakmakla yukumluyuzdur.. Onlari ihtiyac durumunda birakmamizdan Allah razi gelmeyebilir.. ve biliyormusunuz eger Aileye bakimin Allah 'i razi etmek icin oldugunu idrak edip (Emanet olarak) bunu bu anlamda yaparsak.. para kazanirken bile sevaba girdigimize..

Selametle..

Gönderi tarihi:

Bu arada bir sey daha eklemek istiyorum..

Sadaka sadece maddi anlamda olmaz.. Yol usutundeki bir engeli kaldirmak da sadakadir mesela kirik bir cam parcasini baskalarina zarar gelmesin diye kaldirmak.. Bir guler yuz sadakadir.. Icten guzel bir soz sadakadir.. Bu sadakalar hadisi seriftedir..

Selametle..

Gönderi tarihi:

Ali kardeşim Allah Azze ve Celle Bakara süresinde "Biz hiç kimseye gücünün yeteceğinden fazla yük yüklemeyiz." diye buyurmaktadır. Yani değerli kardeşim insan gücünün yetmediği hususlarda yükümlülük altında bırakılmaz. Söz gelişi Hacc'a gitmek için paranızın olması gerekir. Ailesinin nafakasını temin edemeyen bir kimsenin Hacc'a gitmesi veya zekat vermesi Zaten üzerine farz değildir. Sadaka ise apayrı bir alandır. Believer Kardeşimin bahsettiği gibi bazen bir müslümana güleryüz göstermek bazen de Yoldaki bir taşı kaldırmak da sadaka olarak nitelendirilir.

Bununla birlikte Allah Azze ve Celle bizleri vasat bir ümmet kılmıştır. Bu nedenle Her işimizde ölçüyü kaçırmamamız gerekiyor. Yukarıda belirttiğin gibi "Yani fazlaca sabırlı olacam diye bir köşeye çekilmek de fazlaca iş yapacam diye her şeye sebepsiz atılmak da doğru değildir diye düşünüyorum ve daha bir çok ahlaki konuda da aynısını anlıyorum..." Sözlerine katılıyorum

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.