Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Dünyaperestlik nedir?

Dünyayı çok sevmek dünyaperestliktir. Dünyada yaşadığımıza göre her insan az ya da çok dünyayı sever.

Allah, dünyayı ve içindekileri insan için yaratmıştır. İnsan aradığı her şeyi dünyada bulur, bu sebeple dünyayı sever.

Dünyanın çeşitli yüzleri vardır. Birincisi dünya ahiretin tarlasıdır. İkincisi ise dünya fanidir. Her şey gelip geçicidir. Kıyametin kopacağı, astronomi âlimleri tarafından bile kabul edilmektedir.

Üçüncüsü ise dünyanın günahlara bakan yüzüdür. Günahların bütünü dünyada işlenir.

Sahil evlerinde denize girenler de var, evinde oturup kitap okuyup ibadet ederek vaktini değerlendirenler de. Her ikisi de sahilde bir evde oturuyor. Kısacası dünyanın helale bakan yönü de var, harama bakan yönü de. Cennete de, cehenneme de dünyadan gidilir.

Allah’ın bize verdiği akıl, gönderdiği kitap Kur’an-ı Kerim, Peygamberimiz ve sünnetleri dünyayı ve ahireti cennet etmek içindir.

Almanya’da bir arkadaşıma; “Günlerini nasıl geçiriyorsun?” diye sordum. Dedi ki: “Sabah namazından sonra biraz okurum, sonra kahvaltımı yaparım, biraz dinlenirim. Uyanır işlerimi görürüm. Âlimleri dinlemeye giderim.” Arkadaşa dedim ki: “Seni tebrik ederim. Mekke’de olsaydın da bunları yapardın. Mekke hayatını Berlin’e taşımışsın.”

Dünya için, yani menfaat ve zevk için dinden uzaklaşan her insan dünyaperesttir.

Helal kazanç için çalışmak dünyaperestlik değildir. Haram yoldan kazanç sağlamak dünyaperestliktir.

Meyve suyu içmek dünyaperestlik değildir, sarhoş eden bir içecek içmek dünyaperestliktir.

Kadının kocasına güzel görünmek için süslenmesi dünyaperestlik değildir, kadının yabancı erkeklere güzel görünmeye çalışması dünyaperestliktir.

Bir şeyh, müridine, bahçesine bir elma ağacı dikmesini söylemiş. Mürit kendisine söyleneni yapmış. Fidan kısa zamanda büyümüş, bol meyve vermiş. Müridi demiş ki: “Bu şeyhimin kerametidir.” Bir gün şeyh o bahçeye gelmiş. Elmanın dallarını kırıp kırıp yere atmış. Müridi bu manzarayı dehşetle seyretmiş, şeyh, müridine, “Elmayı bahçeye dik dedim, kalbine dik demedim.” diye cevap vermiş.

Şimdi madalyonun diğer tarafına bakalım. Mal için, para için çok cinayetler işleniyor. İşte birinde dünya sevgisi kalbinin içindedir. Öbüründe dünya, cebindeki mendil gibidir, çıkarıp atar.

Mevlânâ diyor ki: “Dünya denizdir. Sen de denizde gemisin. Suyu içine alma batarsın.”

Bunları düşündüğümüzde dünyayı mı, ahiretimi mi sevdiğimiz anlaşılır...

08.07.2006

• 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

"Bir şeyh, müridine, bahçesine bir elma ağacı dikmesini söylemiş. Mürit kendisine söyleneni yapmış. Fidan kısa zamanda büyümüş, bol meyve vermiş. Müridi demiş ki: “Bu şeyhimin kerametidir.” Bir gün şeyh o bahçeye gelmiş. Elmanın dallarını kırıp kırıp yere atmış. Müridi bu manzarayı dehşetle seyretmiş, şeyh, müridine, “Elmayı bahçeye dik dedim, kalbine dik demedim.” diye cevap vermiş. "

Ne güzel demiş ama...

Her şeyin bir adabı var tabi...

Görünene aldanıp aslı unutmak olmaz değil mi...

:clover:

Sevgiler...

:zorro:

Gönderi tarihi:

Bence fazla ahiretperestlikte en az fazla dünyaperestlik kadar zararlı. Ayrıca Berceste yaptığın değerlendirmelerin bir kısmına katılıyorum bir kısmına katılmıyorum....

Gönderi tarihi:

Selamun Aleykum,

"Sizin hayirliniz, ne dunyasini ahireti icin, ne de ahiretini dunyasi icin terkedendir, Her ikisi icinde calisandir"

Yani bizim dinimiz sen dunyani terk et demiyor ama dunyaliginida Allah icin yasa diyor Benim gorusume gore nasilmi?

Diyelimki evlisin ve bakmakla yukumlu bir esin ve cocuklarin var Sen bunun farkindasin.. ve Allah'in onlari sana bir emanet olarak gonderdiginin farkindasin ve rizkin icin calisip para kazaniyorsun sen helal dairesindesin ve Allah icin Allah yolundasin ama ote tarafta para hirsi icin calisan daha cok olsun daha iyisi olsun bende gorsunler diyenden farkli bir calisma.. Sonra yine cocuklarin sana emanet edildigini bildigin icin bu emanete en guzel sekilde sahip cikmak icin sen cocuklarini hem dini bilgi almasi icin hemde ilerle dunya hayatinda iyi bir hayati olmasi icin hemde toplum icin egitimini devam ettirmeye calisiyorsun sen yine Allah icin calisiyorsun ayni zamanda dunya icin calisiyor olsan bile.. Ote yandan.. Benim cocugum en iyisi olmali herkezden daha iyi olmali daha sik olmali etc. gibi amaclarla cocuklarini zorlamak nefis icin yani dunyalik icin calismak olur.. Anne Babana ziyarete gidiyorsan ya da onlarla ilgileniyorsan, ki Allah Ana babaniza itaat edin der (Allah yolundan ayirmaya calismadikca) ve onlari hos tutuyorsan Allah rizasi icin sen bu dunya icin calisiyor gorunsende Allah icin yasiyorsun demektir.. Eger akraba ziyaretlerinde bulunuyorsan hediyelesiyorsan ve bunu Allah icin yapiyorsan sen yine Allah'in yolundasin dunyaligini yasarken bile. Cunku dinimizde akraba ile iliskileri kesmemek vardir, peygamber efendimiz hediyelesiniz diye buyurur.. Diyelim ki bir yardima ihtiyaci olan cikti karsina seninde imkanin var, ve ediyorsun Allah icin ediyorsun karsilik beklemeden cunku, Yardimlasma sadaka bunlar Allah tarafindan sevilir.. Sen bir yanlis goruyorsun , ya da sevdigin yanlisa surukleniyor.. guzel bir dille dilin dondugunce anlatmaya calisiyorsun ya da insanlari da dogruluk ve durustluk icin tesvik edici sozler safrediyosun Allah icin yapiyorsun cunku Allah Peygamber efendimizin ummetleri icin " Onlari iyiligi emreder, kotulukten sakindirir" der. Yani bizler icin der bunlari..

Ya da bildiklerini baskalri ile paylasmaya calisiyorsan, kendine saklamiyorsan Allah rizasi icinse, kendini bilgec gostermek icin degilse sen dunyaniligini yasarken de Allah icin calisiyorsun demektir .. Cunku dinimizde bildigim kadariyla Bilginin sadakasi paylasmaktir.. Diyelimki hasta oldun ya da Allah korusun sakat kaldin, bu sadece insai fiziksel olarak degil ruhende yipratici bir olaydir.. Hastaligin icin derman aramalisin elinden geldigi kadar cunku yine bu vucud da bize emanettir ona en iyi sekilde bakmaliyiz yine Allah icin, ote taraftan herseyin Allah'tan oldugunu bildigimiz icin hastaliga gosterilen sabirda bile Allah'in bizi odullenricegini biliriz ve gereginden fazla uzuntuye kapilmadigimiz icinde ruhi sagligimizakorumus oluruz.. Cunku varlik ta yoklukta Allah'tandir.. Nasilki verdigi zaman sukrediyorsan aldigi zamanda sabretmeliyiz..(Tabiki elimizden gelen herseyi yapmaliyiz sabir derken bos bos oturmak anlaminda degil ama mesela "niye ben" diye isyanlarina gitmeyiz boylece) Bu ve buna benzer ornekleri cogaltabiliriz ...

Yani dinimiz dunyadan tamamen kop demez.. Ama helal dairesinde Allah yolunda yasa der.. ve Helal dairesi genistir.. Sana hem bu dunyada huzur verir ve kanatkar kilar hemde obur dunyada mukafatlandirilmana neden olur InshAllah..

Selametle..

Gönderi tarihi:

Kur'an'da da bolca geçen iman etmek ve salih ameller işlemek de sonuçta bu dünyada yapılacak şeyler...

Yani hayırlı evlatlar yetiştirmek,sadaka vermek vb. çalışmak da gerektirir(Allah istediğine verir,istediğinden kısar);önemli olan bu uğraşılar ve dünya kargaşasında kaybolmayıp Allah'ı hatırlayabilmektir...

Benim de böyle bir cevabım olsun... :)

Sevgiler...

:zorro:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.