Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Yapılan araştırmalara göre bira içenlerde kalın bağırsak kanseri riskinin arttığını bildirildi.

 

bira745_ic.jpg

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. İbrahim Güllü, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nca düzenlenen Kanser Haftası etkinlikleri çerçevesinde önceki gün Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde konferans verdi.

 

Kanser riskleri

 

Gırtlak kanseri vakalarından yüzde 95'inin sigara kaynaklı olduğunu ifade eden Güllü, 35 yaşında iken günde 25 veya daha fazla sigara içen bir kişinin, 75 yaşından önce akciğer kanserine yakalanma riskinde yüzde 13'lük artış yaşanacağını kaydetti.

 

Pasif içiciliğe dikkat

 

Güllü, sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanseri vakalarından yüzde 17'sinin çocukluk veya gençlik dönemdeki pasif içicilik sonucunda ortaya çıktığını bildirdi. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastalar üzerinde yapılan araştırmalarla pasif içicilik riskine dikkat çekildiğini kaydeden Güllü, sigara içmeyen hastalardan 3'te 1'inin sigara içen biriyle yaşadığını belirtti.

 

Alkollü içkinin zararı

 

"Eskiden alkolün bu kadar zararlı olduğunu bilmiyor, hatta 1 - 2 kadeh kırmızı şarabın kalbe iyi geldiği için içilmesini öneriyordum. Son yıllarda şarap bile önerilmesini doğru bulmuyorum" diyen Güllü, sonuçta kanser riskinde artış yaşandığını vurguladı.

 

Alkollü içki tüketenlerde, ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, karaciğer kanserine yakalanma riskinin arttığına işaret eden Güllü, alkol miktarı en az olan birayı da riskli bulduğunu kaydetti.

 

Bira ile genellikle patates kızartması ve tuzlu kuruyemişler tüketildiğini de anımsatan Güllü, bunun kanser riskini daha da artıracağını bildirdi. Alkol ve sigara ikilisini de dikkat çeken Güllü, "İkisi birlikte alınırsa, kanserojen etki 1 kattan 5 kata çıkar, kanserojenler karaciğerde emilmeden direkt kana geçer. Yani kanserle alkol arasında direkt etkileşim var" diye konuştu.

 

Nar suyu için

 

Güllü, kanserden korunmak için şu öğütleri verdi:

* Sigara ve alkolden uzak durun.

* Güneş ışığında fazla kalmayın.

* Gereksiz ilaç kullanımından kaçının.

* Böcek ilacı gibi pestisitler ve kimyasal toz - dumandan uzak durun.

* Soya filizi, kuru fasulye, Omega - 3 yağ asitleri, yoğurt, hakiki bal, kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, yeşil çay, greyfurt, portakal ve nar suyu, çilek, karpuz, şeftali, kivi, ananas ve elma tüketin.

Gönderi tarihi:

bu doktorlara ben şaşırıyorum artık,bu sene yiyin kanserden koruyor diyorlar ,seneye yok o zararlıymış diyorlar.benim görüşüm hiçbir yiyecek ve içeceği abartmadan tüketmek.herşeyin fazlası zarar.bir de ailenizde varsa genetik olan bir rahatsızlık gerekli kontrolleri yaptırmanızı öneriri.bilgi içi whertus a teşekkürler :clover:

Gönderi tarihi:

Araştırma doğruysa şayet, wherthus ben kesin kanser adayıyım o halde

Gönderi tarihi:

bende bende :P

  • 3 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

Malesef günümüz de hersey dikat etmemiz gerekiyor...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.