Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl Sanırım okumamakta ısrarlısın.Bu ısrar söylediklerimi geçersiz kılan yegane sebep. Senin kulluk diye bir derdinin olmadığını zaten biliyoruz belirtmene gerek yok... Yok tabi,bu benim sorunum. Sen bana ne öğreteceksin... Öğrenmeye kapalı olduğunu burada kabul ediyorsun,roman okur gibi okursan yazıları tabi ki bir şey anlamazsın.Daha önce de dedim eğer yazılanları "bunu yazan mendebur,Zındık,Kafir,Yezid'tir" diye okursan ve yazıları da Şeytani olarak okursan tabiki bir şey öğrenemezsin.Zaten geri kalan hayatında ne öğrendiğinde yorumlarından belli oluyor.Sadece kopya ve alıntılar yaptığın zaman kayde değer laflar ediyorsun,gerisi boş-beleş... Ulu bir Kral'a laf anlatmaya çalışıyorum değil mi? Ezeli ve ebedi olan,bilen ve baki olan bir Kral'a ikinci kezdir rastlıyorum,daha önceki de Zeus'tu ama O'nu da Olimpos'ta bırakmıştık. Fiziki özellikleri olmayan şeylere madde diyen bir akıl bana ne öğretecek.... Madde ile ilgili yoğun bir takıntın var.Fizik için madde,atomlardan oluşan şeylerdir diyebilirsin;ama şunu bilki o fizik daha önce de atomların bölünemediğini de söylüyordu.Ama bizim sorunumuz Fizik açısından değil,felsefi bir yaklaşımdır. Biz,maddi olan -yani buna MATERYAL demek daha doğru olur- ile ilgileniyoruz.Sana son bir örnek vereyim...Bilimsel konuşmalarda şöyle bir laf vardır:"Elimizde olan materyallere bakarak..." ...Burada geçen materyal sadece elle tutulan değil,aynı zamanda "bilinen" ve fikirsel anlamdaki materyaldir.Yani fikir de bir maddedir ve fikirin ürettiği her şey gibi. Bunu da anlamıyorsan ben sana daha ne diyeyim? Bilimide güme götürdünüz... Bilim nedir? Bilim kaç kilodur ve yüksekliği kaç metredir? Bilime inanır mısın? İnandığın bilim Tanrı'yı yok ettiği zaman ne cevap vereceksin? Buna asla cevap veremezsin,o yüzden bırak da bunu sadece cevap verebilecek olanlar cevaplasın...
Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl Bilim Allahı yok edemez bilakis varlığını ıspatlar ıspatlamıştırda... Hala aynı şeyleri tekrar ediyorsun, birde anlamamakla suçluyorsun.. Arkadaşım bak birkez daha söylüyorum, sanki çok bilimsel birşey yazıyormuşsun gibi yada çok üst düzey şeyler yazıyormuşsun gibi karşı tarafı anlamamakla suçlama.. Senin ne demek istediğini yukarda senden iyi anlattım.. Ama o fikirlerini kabul etmiyorum.. Eğer kabul edersem anlamışmı oluyorum.. Bu ne akıl bu ne fikir.. Sende benim söylemlrimi kabul etmiyorsun. O halde sende anlamıyorsun.. Hiç sevmiyorum böyle mantıkları.. Ama dibimde bitiyor malesef..
Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl .................. Bilim nedir? Bilim kaç kilodur ve yüksekliği kaç metredir? Bilime inanır mısın? İnandığın bilim Tanrı'yı yok ettiği zaman ne cevap vereceksin? Buna asla cevap veremezsin,o yüzden bırak da bunu sadece cevap verebilecek olanlar cevaplasın... Sevgili Zıplayan dana, İzninle yukardaki soruna ben cevap vereyim. Bu konuda sürekli okuyorum, araştırıyorum. Naçizane biraz bilgi edindim. Kimilerine göre bilim, güçlü bir düşünme sanatıdır. Kimilerine göre bilim, gerçeğin bilinmesinin diyalektik yöntemidir. Kimilerine göre bilim, mantığın ulaştığı son aşamanın adıdır. Benim ise en kapsamlı bulduğum tarife göre bilim; Gözlenebilen olguları tanımlama, olguları ve aralarındaki ilişkileri açıklayarak genel ilkelere varma, bu genellemeleri ve ilkeleri tekrar olgulara dönerek test etme, yani doğrulama veya yanlışlama sürecidir. Bilimin insan ihtiyaçlarından doğması onun en önemli özelliklerinden biridir. Bilim, doğal olarak merak etme, bunu takiben düşünme ve düşünceden sonuç çıkarma eylemidir. Sonuç olarak doğruluğu o an için kabul edilen “bilgi” dir. Bilimsel düşünme diyalektik maddeci dünya görüşüne dayanır. Bilimsel düşünce mantıkidir. Her türlü mistik ve doğaötesi görüşlerden kaçınır. Doğal/doğa olayların kaynağını mistik ve doğaüstü kuvvetlerden değil, gözlem ve denemelerden elde edilmiş verilere dayanarak açıklar. Bilimdışı yaklaşımlar; Mitoloji, din ve metafizik görüşler bilimin sağladığı gerçeğe ve gözleme dayanan güvenirliğini sağlayamazlar. Evrendeki her olay ve olgu araştırma konusudur, koşullara ve metotlara bağlı olarak incelenmelidir. Bilim metodlarına uymayan kavram ve görüşleri doğrulamaz. İyi dileklerimle..
Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl Öncelikle forum yönetimini PROTESTO ediyorum,umarım PROTESTO etmek nedir bilirler... Başkası yazınca silinmiyor ama benim buradaki yazım silinmiş.Kafa-kol ilişkisi denilen şey bu olsa gerek.Ve ben,Kralınızın yaptığı terbiyesizliğe cevabımı tekrarlıyorum,nedense onun yazısı duruyor: Hiç sevmiyorum böyle mantıkları.. Ama dibimde bitiyor malesef.. DİKKAT ET DE ********* ****** ***** Bilimsel düşünme diyalektik maddeci dünya görüşüne dayanır. Diyalektik olmayan bilimsel düşünme yolları da vardır,umarım bunu gözden kaçırmamışsındır. Ve unutma ki diyalektik sadece bir yöntemdir,daha değil. Her türlü mistik ve doğaötesi görüşlerden kaçınır. Doğal/doğa olayların kaynağını mistik ve doğaüstü kuvvetlerden değil, gözlem ve denemelerden elde edilmiş verilere dayanarak açıklar. . Bilim'in bu özelliğini nedense gözden kaçırırlar.Çünkü aksi,materyalizm olarak algılanır ve Tanrı yok olur. Daha fazla da ekleyeceğim yok...
Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl * * * * * Diyalektik meselesini gelince.. Önce kendi içinizde olan çelişkileri ortadan kaldırınız.. Büyük bir ihtimal ve hatta gerçek olarak yalnız kaldığınızda, bunalım günlerinizde, çıkmaza girdiğinizde, geceleri yada başınıza kötü birşey geldiğinde Allahın varlığı aklınıza geliyor... Çünki bu insanın doğasında, merkez mekanızmasında yüklüdür..
Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl ...... Diyalektik olmayan bilimsel düşünme yolları da vardır,umarım bunu gözden kaçırmamışsındır. Ve unutma ki diyalektik sadece bir yöntemdir,daha değil. .............. İş biraz daha ilerlerse diğer bazı fikirdaşların gibi ana bacı küfredeceğini umuyorum.. O yüzden uzatmıyorum. Diyalektik meselesini gelince.. Önce kendi içinizde olan çelişkileri ortadan kaldırınız.. ............... Bilimsel çalışma ve ürünlere karşı değişik yaklaşım sergileyen görüşler, felsefe tarihi içinde çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Kant’çı bilim teorisi. Hegelci bilim teorisi. Analitik(çözümleme) bilim teorisi. Hipotezli - tümdengelimci bilim teorisi. Fenomenolojik(olgucu) bilim teorisi. Dogmatik(kuram)metafizik bilim teorisi. Epistemeolojik(bilgi)bilim teorisi. Mantıkçı bilim teorisi. Ve hepsinin eksikliklerini tamamlayan Diyalektik maddeci bilim teorisi. Diyalektik kısaca; Doğadaki karşıt güçlerin biribirini etkilemesi sonuçlarıyla, doğayı anlama metodu. Bilim insanı ahlaki değerleri yüksek olan kişidir. Bilim insanı olayları ve olguları olduğu gibi kabul eder, gerçeğe saygılı kişidir. Rüzgarın yönüne göre veya güçlüye göre fikir değiştirmez. Anlayışını güçlü olana göre belirleyen kişi değildir. Kendinden zayıfı ezmeyen ve kendinden güçlünün önünde diz çökmez. Sağlıklı iç gelişmesini tamamlamış, olgun yapılıdır. İnsanı insan olarak gören ve insan olduğu için saygı duyan ahlaklı ve erdemli kişidir. Bilim insanı başta kendi çalışmaları olmak üzere olayları ve olguları tarafsız, nesnel bir şekilde inceleyebilen, araştırabilen ve sorgulayan kişidir. Bilim insanı her türlü eleştiriye açıktır. Kendi kendini de eleştiren veya özeleştiri yapan erdemli insandır. Her şeyden evvel gerçeği söyleme cesaretine sahip olmalıdır. Bilimdışı görüşlere karşı taviz vermemelidir. Tavizin verildiği yerde gerçek anlamda bilimden bahsetmek mümkün değildir. Buna en iyi örnek Galile(Galileo)dir. İyi dileklerimle..
Gönderi tarihi: 9 Temmuz , 2006 18 yıl Sevgili bilimselci o yazının muhatabı elbette siz değilsiniz.. Malum şahısla aramızda geçen tartışma üslubuna göre devam ettim.. İdeolojik kökenli yazılarınızın haricinde bir çok yazınıza katılıyorum.. Zaten aklın yolu birdir.. Ama şunuda unutmayınızki artık bugünün felsefesiyle yunan felseefesi arasında dağlar kadar fark var.. Felsefenin kanat motorlarından biri olan bilim bugün, o günün katkat üstündedir.. Saygılar-sevgiler...
Gönderi tarihi: 10 Temmuz , 2006 18 yıl Sevgili bilimselci o yazının muhatabı elbette siz değilsiniz.. Malum şahısla aramızda geçen tartışma üslubuna göre devam ettim.. İdeolojik kökenli yazılarınızın haricinde bir çok yazınıza katılıyorum.. Zaten aklın yolu birdir.. Ama şunuda unutmayınızki artık bugünün felsefesiyle yunan felseefesi arasında dağlar kadar fark var.. Felsefenin kanat motorlarından biri olan bilim bugün, o günün katkat üstündedir.. Saygılar-sevgiler... Sevgili kralx, Yukardaki hedef yazılarınızı zaten üzerime almış değlim. Benimkisi, ikinizin de dikatimi çektiği bazı görüşlerinize cevaptı. Lütfen bilinmiyor anlamı çıkarmayın; İde=fikir, düşünce Logic(lojik)=mantık Bunlar bilimin hareket(başlangıç) noktası. Görüşüm, tartışmasız bilimsel ideoloji. Ama yazılarım bilimsellik içermediği sürece, katılmamaya elbette siz karar vereceksiniz. Sevgili kralx, Siz, bilimi kabulleniyorsunuz ama ne yazıkki bilim'in, idealizm'i eleştirisini kabullenemiyorsunuz. İşte ayrıntı burada. Bu basit ayrıntıyı bir kez daha gözden geçirin lutfen. İyi dileklerimle..
Gönderi tarihi: 10 Temmuz , 2006 18 yıl Sayın bilimselci bilmin idealizmi eleştirmesini kabul ediyorum.. Ama yanlış yaklaşımları kabul etmiyorum.. Bu demek değildirki bilim idealizmi eleştiremez irdeleyemez.. Elbette insnalar kökenini tabiatını araştıracak.. Elbette herşey bilimle ıspatlanacak.. Şaun ıspatını göremediklerimiz yada henüz bilmin aciz kaldığı konularda elbet birgün çözülecek.. Ama.... İdealizmi yada romantizmi eleştirenlerin materyalist bir gözlük kullanmamaları, önyargısız ve bağımsız bir şekilde eleştirmesi ve araştırması daha tutarlı olacaktır.. Saygılar-sevgiler..
Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2006 18 yıl Sayın bilimselci bilmin idealizmi eleştirmesini kabul ediyorum.. Ama yanlış yaklaşımları kabul etmiyorum.. Bu demek değildirki bilim idealizmi eleştiremez irdeleyemez.. Elbette insnalar kökenini tabiatını araştıracak.. Elbette herşey bilimle ıspatlanacak.. Şaun ıspatını göremediklerimiz yada henüz bilmin aciz kaldığı konularda elbet birgün çözülecek.. Ama.... İdealizmi yada romantizmi eleştirenlerin materyalist bir gözlük kullanmamaları, önyargısız ve bağımsız bir şekilde eleştirmesi ve araştırması daha tutarlı olacaktır.. Saygılar-sevgiler.. Sayın kralx, Bu iletine cevap vermeyecektim. Bir gün geciktirdim. Nedeni; kavramları bilmiyorsun. Ama güncel olaylar başlığında yine aynı yanlış kavramlar kullanmışsın. Artık cevap vermem gerekti. Yukarda belirttiğin gibi romantizm tartışmamıza girmemişti. Sırf bilinçli gözükmek için tartışmaya kelimeler ilave etmekle olmuyor. Yerinde olsam bir çocuk saflığıyla,sevgisiyle sadece bildiklerimi yazarım. Çok daha tutarlı olur. 500 e yakın iletimin hemen yarısında bilimi; diyalektik materyalizm olarak ifade etmeye çalıştım. Ya okumadın yada anlamadan okudun. Kabullenmek mecburiyetinde değilsen, yanlış olduğunu, ayrıntılarını, doğrusunu açıklayabilirdin. Bilim ve mataryelizme gelince...Öyle ifade etmişsinki bilim=mataryalizm.. Keşke şu yukardaki iletiyi yazmasaydınız, benimde size karşı ve bilgeliğinize karşı lan olumlu düğşüncemde biraz kayma oldu.. Materyalizm bilim değildir.. Bilimin konusu sadece madde değildirki materayalizm bilimdir denilsin.. Bilmin konusu siyasetten tutunda psikolojiye kadar, tarihten tutunda metafiziğe kadar gider.. Ama materlazim bir felsefedir.. Sadece bir felsefe... Söyleyin hangi kavramları bilmiyorum.. Sayın kralx, Yapmayın lutfen, ben bilge falan değilim. Sadece bilimsel kitaplar okuyup onları anlamaya, ve naçizane anlatmaya çalışan birisiyim. Anlatırken yanlışlıklar da yapmış olabilirim. Gurur ve kibir yapmadan düzeltmeye çalışırım. Birlikte bu şekilde yapalım sayın kralx, Yine yukarda, adını bile doğru yazamadığın materyalizmi; Anlatmaya çalışıyorsun ama bu şekilde nasıl tartışma yapılabilir. "Materyalizm bilim değildir.. Materyalizm sadece bir felsefedir." Çok ilginç ve yeni bir kavram. Materyal, adı üzerinde madde demektir. Madde konusu nasıl bilim olamaz. Bilimin özü ve temelli maddedir ve maddeyle ilgilenir. Madde ve maddeyle ilgili olmayan hiç bir konuyu, olguyu tanımaz. Bu konudaki bilgi de bilim bilgisini (bilim), tartışma konusuda, felsefesini oluşturur. Sayın kralx, Bilgeliğe, bilgiçliğe özenti bence hiçte doğru bir şey değil. Doğru olan, saf bir iştahla bilmeye öğrenmeye çalışmak. Ve de onları, çok iyi bir niyetle paylaşmaya çalışmak. İyi dileklerimle..
Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2006 18 yıl Copy-pasteye mi özenelim..)) Yazdıklarımın arkasındayım.. Size daha öncede dediğim gibi.. Sözlük adamısınız.. Sözlükte ne varsa odur size göre.. Oysa felsefe düşünme işidir.. Kafa yoracaksınız.. Oraya buraya diyalektik= şu, materyalizm=bu, gibi yazmayı herkes yapabilir.. Açarsın bir on-line sözlük kopyalarsın olur biter.. Elbette materyalizm materyalden gelir sözlük anlamı maddedir. Ama iş tartışmaya gelince ve materyalizmin sözlük anlamı değilde içeriği ele alınınca...; Tek taraflı herşeyi madde olarak gören ve temelinde inanaçsızlığı temel taşı yapan bir felsefe akımıdır... Bir çok yerede üstüne basa basa tekrar ettik bilmin konusu sadece madde değildir ve herşeyde sadece maddeden ibaret değildir.. Birde rica ediyorum, siz şusunuz siz busunuz siz bilmiyorsunuz gibi söylemlere son verin.. Çünki bu bir rakibi soyutlama minimize etme taktiğiir.. Önceden bu tahriklere çok kapılıyordum ve haliyle admin efendiden uyarı yiyordum.. Ama bundan sonra tahriklere kapalıyım.. Kimin ne bildiğini okuyucalar çözecektir... Saygılar-sevgiler..
Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2006 18 yıl Sayın kralx, Sözlüklerden yararlanmak "copy-paste" ise eğer. Kaldı ki copy-paste sürekli olmamak kaydı ile yerinilecek bir olay değil. TDK sözlük, moon star, ekşi sözlük, vikipedi, felsefe sözlüğü vs. Benim vazgeçilmez kaynaklarım. Benim sen gibi, düşünerek herşeyi çözebilmek mucizevi bir yeteneğim yok. Olamaz da. Kaynaksız tartışmaya girmek üslubum da değil ayrıca. Bunu bile övünç kaynağı yapmışsın.. Kaynaksız, benim ve insanların bir hiç olduğunu iddia ediyorum. Sadece lafazanlıkla tartışma olmaz. Bilimselliğin ilkelerinden birisi de var olan materyallerden yararlanmak. Benim dünya görüşüm önce materyal, sonra da düşünmek. Alçak gönüllü olabilme çağrıma/çağrılara uysa idin. Çok iyi bir tartışma arkadaşı olabilecektik. Ama hep gururu ve övünmeyi seçtin. Son olarak, arkadaşça bir rica; Kesinlikle övünmeyi, gururu bırakmalısın. Avatarını bile.. Unutma ki büyüklük, alçak gönüllülüktür(çok kesin). Artık iş %100 polemiğe dönüştü. Polemik, benim için bilimsel bir yöntem değil. Seninle tartışmayı süresiz bırakıyorum. İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 11 Temmuz , 2006 18 yıl İş TDK ya ve copy-pastelere kalsaydı herbirimiz ulema kesilirdik.. Biz nacizane kendi fikirlerimizi yansıtalım dedik... Üretemiyorsak bile üretken olmayı öğrenelim dedik.. Kendi felsefemizi oluşturalım kendi aklımızı geliştirelim dedik.. Hep başkalarının ürettiğini tüketirsek yerimizde sayarız bir adım öteye geçemeyiz dedik.. Avatarıda zevk için koyduk.. Flashlı yazılarıda emeğimiz görülsün bilinsin diye koyduk.. Bunalım takılmayalım aynı zamanda eğlenelim dedik.. Birde kız arkadaşımız olsun fenamı olur dedik..) Karamsarlık gibi kötü birşey yok dedik.. Ama karamsarlık ne kadar bilimsel acaba..? Bilimsel olmayan şeyleri kabul etmiyordunuz...??? Felsefenin maddelerini öğüreneceğimize felsefe yapalım daha iyi dedik.. Antik çağın Leukippos'ı Demokritros' u olmayalım dedik... Çağımızın felsefesini üretelim dedik.. Bildiklerimizi okuyucunun seviyesine göre yazalım dedik.. Copy-paste yapanlara da biraz olsun kendi fikrini katmasını istedik... Başka birşey istemedik... Bu arada Bozan abi sana saygılar sunuyorum ve ilmine hayran olduğumu belirtmek istiyorum...
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.