Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Öncelikle tüm içten dileklerimle sizleri selamlarım. Foruma yeni gelmem bu konularla yeni ilgilendiğim için değil, tutarsız bir laf konuşmamak için daha çok bilgi edinebilmek amacıyla bunca yıl okuyum ancak şu anda bişeyler söylemeyi doğru bulduğumdandır.

Daha önce yazılan çoğu başlığı okuduktan sonra böyle bir başlık yazmaya gerek duydum. Bu zamana kadar olan tüm din savaşları hoş görü yoksunluğundan ve cahillikten doğan bir karmaşa olarak nitelendiriyorum, ve savımı pek çok dinde bulunan bazı olaylara dayanarak yazıyorum. Amacım hiç bir dine dil uzatmak, hiç bir dini küçük düşürmek değildir, bunu baştan söyleyeyim.

Nuh Tufanı, İslam'a göre Nuh Peygamber'in bir avuç inananı ve yeryüzündeki tüm hayvanları kurtardığı, inanmayanların boğulup öldükleri bir Tanrı gazabı olarak nitelendirilir. Fakat, diğer tek tanrılı dinlerin dışında, buna benzer olaylar tüm çok tanrılı dinlerde de bulunmaktadır. Örneğin, Promete'nin insanlığı ikinci kez kurtarması olarak nitenlendirilen büyük fırtına, Nuh Tufanı ile birebir örtüşmektedir. Ayrıca, antik mezopotamya dininde de buna benzer bir olay ve insanlığı kurtaran ayrı bir Nuh vardır. Aynı olay Mısır mitolojisinde, gothik mitolojide ve eski Doğu Asya Mitolojilerinde de yer bulmaktadır. Tamam bütün bu uygarlıkların bir biriyle bir şekilde ilişkileri vardı, o yüzden de tüm büyük kıtalarda bu şekilde bir mite rastlıyabiliriz diyeceksiniz. O zaman ben de size Güney Amerika dinlerindeki NUH TUFANI da aynı şekilde, aynı karakterlerle anlatılacağını söyleyeceğim. Evet dünya üzerinde varolmuş, bir tufanın tüm dünya dinlerinde bir etkisi vardır, bu bir gerçek. Peki insanlığı kurtaran sadece Nuh Peygamber mi? İşte tartışma burada başlıyor.

Başka bir mite örnek vermek gerekirse, yaradılış destanı da aynı Nuh efsanesi gibi her dinde kendine yer bulmaktadır. Tanrı insanı topraktan yaratır, sonra da ona bir ruh üfler.

Yerim sınırlı olduğundan farkettiğim diğer benzerlikleri eğer gerçekten öğrenmek isterseniz açıklayacağım.

Gelelim sadete, bu kadar benzerlik bence tesadüf olamaz. Tarihimize yön veren, pek çok insanın ölümüne sebep olan böyle hassas bir konuyu bu kadar basite indirgeyemeyeciğimin farkındayım ama yine de bu tesadüfler beni tüm dinlerin, tekliğine inandırıyor. Biliyorum bunu okuyan pek çok müslüman arkadaş "İşte bu tek din de İslam'dır" dediğini duyar gibi oluyorum. Ama benim bahsettiğim eski dinler, gerek Hz.Muhammed Peygamber'in, gerek İsa Peygamber'in gerekse Musa Peygamberin ortaya çıkışından önce varolan dinlerdi. Lütfen şimdi beyninizdeki baskıyı kaldırın, cihadı'da haçlı seferlerini de bir yana kaldırın ve en azından siz, bu forumun değerli okurları, dünya'ya bu gözlüklerle bakın...

Aklınız sadece doğruyu algılasın.

Sağlıcakla kalın.

Gönderi tarihi:

Doğruları bulmak dileklerimle...

Sizinle daha uzun yzışmak isterim. Sanırım birçok şeyleri paylaşacağız. İfade ettiğiniz gibi. Tarihe damgasını vurmuş büyük olayların baside inidirgenmesi çok büyük bir basiretsizlik ve vurdum duymazlıktır. Söz iki dudak arasında, yazı da iki parmağın işidir. Birşeyler söyleyivermek ve yazıvermek çok kolaydır. Belki size göre bunun getirisi ve götürüsü olmayabilir, fakat bir çok insanı yanlış yönlendirme tehlikesi ve vebali vardır. İnanan yada inanmayan, hangi dine inanırsa inansın araştırarak, hem kendi savını hemde karşıya yazacağı rediyeleri bir süzgeçten geçirerek yazması gerekir. Sağlıklı bir tartışma platformu ancak bilgiyle mümkündür. İdeolojiler adına takım tutma felsefesiyle yanlış olanların doğruymuş gibi ifade edilmeleri, önce kendimizi kandırmak sonrada tüm insanları kandırmak olacaktır. Vicdan sahibi bütün arkadaşlarımın bu hususlara dikkat edeceğini ümid ediyorum..

Saygılar-Sevgiler..

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Bilgi kardeşim, gerçekten sizin varlığınız ve yazdığınız yazı beni çok mutlu etti. Ben de sizinle yazışmayı ve bu konulardaki bilgilerimizi paylaşmayı isterim. Sizin gibi insanların bu forumda olması beni çok mutlu etti.

Akıl ile kalın.

Gönderi tarihi:

Tüm dinlerin bir olduğunu söyleyebilmek için süslü kelimeler ile bezenmiş truva atı mantığını ortaya sürmek gerek yoksa akıl sağlığı normal hiç kimse tüm dinlerin bir olduğunu düşünmez bile yukarıdaki parafın varmak istdiği yolun sonunda bir tür uzay tarikatı görür gibi oldum hadi bakalım hayırlısı ?

Gönderi tarihi:

Öncelikle tüm içten dileklerimle sizleri selamlarım. Foruma yeni gelmem bu konularla yeni ilgilendiğim için değil, tutarsız bir laf konuşmamak için daha çok bilgi edinebilmek amacıyla bunca yıl okuyum ancak şu anda bişeyler söylemeyi doğru bulduğumdandır.

Daha önce yazılan çoğu başlığı okuduktan sonra böyle bir başlık yazmaya gerek duydum. Bu zamana kadar olan tüm din savaşları hoş görü yoksunluğundan ve cahillikten doğan bir karmaşa olarak nitelendiriyorum, ve savımı pek çok dinde bulunan bazı olaylara dayanarak yazıyorum. Amacım hiç bir dine dil uzatmak, hiç bir dini küçük düşürmek değildir, bunu baştan söyleyeyim.

Nuh Tufanı, İslam'a göre Nuh Peygamber'in bir avuç inananı ve yeryüzündeki tüm hayvanları kurtardığı, inanmayanların boğulup öldükleri bir Tanrı gazabı olarak nitelendirilir. Fakat, diğer tek tanrılı dinlerin dışında, buna benzer olaylar tüm çok tanrılı dinlerde de bulunmaktadır. Örneğin, Promete'nin insanlığı ikinci kez kurtarması olarak nitenlendirilen büyük fırtına, Nuh Tufanı ile birebir örtüşmektedir. Ayrıca, antik mezopotamya dininde de buna benzer bir olay ve insanlığı kurtaran ayrı bir Nuh vardır. Aynı olay Mısır mitolojisinde, gothik mitolojide ve eski Doğu Asya Mitolojilerinde de yer bulmaktadır. Tamam bütün bu uygarlıkların bir biriyle bir şekilde ilişkileri vardı, o yüzden de tüm büyük kıtalarda bu şekilde bir mite rastlıyabiliriz diyeceksiniz. O zaman ben de size Güney Amerika dinlerindeki NUH TUFANI da aynı şekilde, aynı karakterlerle anlatılacağını söyleyeceğim. Evet dünya üzerinde varolmuş, bir tufanın tüm dünya dinlerinde bir etkisi vardır, bu bir gerçek. Peki insanlığı kurtaran sadece Nuh Peygamber mi? İşte tartışma burada başlıyor.

Başka bir mite örnek vermek gerekirse, yaradılış destanı da aynı Nuh efsanesi gibi her dinde kendine yer bulmaktadır. Tanrı insanı topraktan yaratır, sonra da ona bir ruh üfler.

Yerim sınırlı olduğundan farkettiğim diğer benzerlikleri eğer gerçekten öğrenmek isterseniz açıklayacağım.

Gelelim sadete, bu kadar benzerlik bence tesadüf olamaz. Tarihimize yön veren, pek çok insanın ölümüne sebep olan böyle hassas bir konuyu bu kadar basite indirgeyemeyeciğimin farkındayım ama yine de bu tesadüfler beni tüm dinlerin, tekliğine inandırıyor. Biliyorum bunu okuyan pek çok müslüman arkadaş "İşte bu tek din de İslam'dır" dediğini duyar gibi oluyorum. Ama benim bahsettiğim eski dinler, gerek Hz.Hz.Muhammed Peygamber'in, gerek İsa Peygamber'in gerekse Musa Peygamberin ortaya çıkışından önce varolan dinlerdi. Lütfen şimdi beyninizdeki baskıyı kaldırın, cihadı'da haçlı seferlerini de bir yana kaldırın ve en azından siz, bu forumun değerli okurları, dünya'ya bu gözlüklerle bakın...

Aklınız sadece doğruyu algılasın.

Sağlıcakla kalın.

meramınızı alamadık. buradan nereye varmak istiyorsunuz ?

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Düşünmeden konuşmak hiç konuşmamaktan kötüdür. İstersen biraz arke düşüncesini oku, daha sonra konuşmaya devam edersin. Uzay dersen bizim şu anda bilemediğimiz bir boşluktur dolayısıyla ben bildiğim şeyi savunan bir insanım, ve uzay hakkında hiçbir şeyi savunmuyorum.

Süslü dediğin kelimeler ise bildiğimiz Türkçe'dir ve eğer sana süslü geldiyse televizyonu bırakıp kitap okumaya başlayabilirsin.

Eğer savunabileceğin veya fikrimi çürüteceğin bir savın varsa seni can kulağıyla dinlerim, ama eğer günümüzde herkesin yaptığı gibi bir şeye düşünmeden cevap vermen benim sözlerime zarar veremez ama senin değerini düşürebilir.

Akılla kal.

Gönderi tarihi:

HİÇ BİR DİN BİR DİĞERİNİN DEVAMI YA DA AYNISI DEĞİLDİR İNEĞE TAPMAKLA ALLAHA YALVARMAK ARASINDA NASIL BİR BAĞ KURDUN HAYRET ?

Gönderi tarihi:

Düşünmeden konuşmak hiç konuşmamaktan kötüdür. İstersen biraz arke düşüncesini oku, daha sonra konuşmaya devam edersin. Uzay dersen bizim şu anda bilemediğimiz bir boşluktur dolayısıyla ben bildiğim şeyi savunan bir insanım, ve uzay hakkında hiçbir şeyi savunmuyorum.

Süslü dediğin kelimeler ise bildiğimiz Türkçe'dir ve eğer sana süslü geldiyse televizyonu bırakıp kitap okumaya başlayabilirsin.

Eğer savunabileceğin veya fikrimi çürüteceğin bir savın varsa seni can kulağıyla dinlerim, ama eğer günümüzde herkesin yaptığı gibi bir şeye düşünmeden cevap vermen benim sözlerime zarar veremez ama senin değerini düşürebilir.

Akılla kal.

işte yine başladık. Bizim mahallede bakkal amca bile senin ayırt etmekte güçlük çektiğin mitler, destanlar, ta da kıssalar hadisesini zaten ayırt etmiştir. Ortada ortak bir kültür vardır. tek tanrılı dinler olsun çok tanrılı inanışlar olsun bir birinden etkilenmiştir. Sümer metinleri ve onun ardılı olan Akadça Asurca aramca ibranca Arapça metinler aynı coğrafyanın soluklarıdır. Uzak coğrafyaların da belli kültür benzerlikleri gösterdiği bilinir. Senin bunda bu kadar düşünerek, zihin yorarak kendince keşifler yapman şaşırtıcı. bu dediklerini herkes biliyor zaten. Senin bize anlatnak istediğin yeni olan bulduğun şey nedir ?

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Peki bozan merak ediyorum, Güney Amerikadakilerin dini düşünceleri nasıl oluyorda tek tanrı öncesi ortadoğu mitolojisine birebir uygunluk gösteriyor?

bir de bakkal amacaya sorar mısın? Chichen Itza neredeymiş.

teşekkür ederim

Gönderi tarihi:

HİÇ BİR DİN BİR DİĞERİNİN DEVAMI YA DA AYNISI DEĞİLDİR İNEĞE TAPMAKLA ALLAHA YALVARMAK ARASINDA NASIL BİR BAĞ KURDUN HAYRET ?

İnek dedim nasıl oluyor dedim inekle Tanrı arasında ki benzerlik diye sordum nerde hani cevap?

Gönderi tarihi:
  • Yazar

İneğin sadece bir sembol olduğunu söylesem anlayamayacağın için hiç bulaşmayım dedim. Çok merak ediyorum bu herşeye anlamlı anlamsız atlaman Usta veya en üst seviye neyse ona ulaşınca da devam edecek mi. Daha iki gün oldu foruma katılalı ama senin ne olduğunu çözdüm, bu da bana yeter arman.

Tabi ki koca indus pantheonunu bir ineğe indirgemek çok dar görüşlü bir bakış açısıdır. Ama bakıldığında çoğu dinde ana tanrı olan gök tanrısıdır ( buna karşı çıkan var mı merakımı yenemiyorum). Ve çok merak ediyorum sevgili arkadaşlarım. Neden tüm tek tanrılı dinlerde dua göğe yapılır?

Beni yalnış anlayıp, yazdıklarımı yalnış yorunlayan arkadaşları biraz daha sabırlı olmaya davet ediyorum. Önce düşünüp sonra yazmak daha mantıklı geliyor bana göre.

Gönderi tarihi:

İnek dedim nasıl oluyor dedim inekle Tanrı arasında ki benzerlik diye sordum nerde hani cevap?

arkası dönük kardeş ineğin tanrı olduğunu kim söyledi hindular için inek kutsal bir hayvan tapındıkları falan yok

Gönderi tarihi:

Böylesine kendi içinde çelişkleri olan bir başka yazı daha okumadım beni iki gün içerisinde çözdüğünü idda eden arkadaş sen değilmiydin en başındaki yazında aslında dünya üzerindeki tüm dinlerin bir din olduğunu söyleyen fakat bakıyorum da şimdi yavaş yavaş olayı sadece tek tanrılı dinlere endekslemeye başladın senin hangi dediğine göre tartışıcaz biz adam gibi kararlı kelimeler kur da bizde ona göre fikirimizi zikredelim Hatta şöyle yapalım al sana gayet açık ve net bir soru ; Sen dünya üzerinde varolmuş tüm dinlerin aslında tek bir din olduğunu mu söylüyorsun yoksa dünya üzerinde varolmuş tek tanrılı tüm dinlerin mi tek bir din mi olduğunu söylüyorsun ( umarım zor bir soru olmamıştır ) saygılar...

arkası dönük kardeş ineğin tanrı olduğunu kim söyledi hindular için inek kutsal bir hayvan tapındıkları falan yok

Seth ( yılan tanrı ) Ka ( mısırlıların köpek başlı tanrısı ) Bunlar ne ?

Gönderi tarihi:

Peki bozan merak ediyorum, Güney Amerikadakilerin dini düşünceleri nasıl oluyorda tek tanrı öncesi ortadoğu mitolojisine birebir uygunluk gösteriyor?

bir de bakkal amacaya sorar mısın? Chichen Itza neredeymiş.

teşekkür ederim

ee tabi biraz okumak gerekiyor. Hadi bakkal amcanın vakti yok senin demi zamanın yok. Ayrıca madem bütün sorun buydu bunu sorsaydın ya başlıkta.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Okudğum kitapları burada senin için açıklayamayacağım arkadaşım. Ama şunu bil ki ben bilgilerimi okumamışlardan değil, bilimsel gerçeğe dayanan kitaplardan ve bu kitapları yazan kişilerden alıyorum. Dolayısıyla, okumayan veya gerçekleri birbirine karıştıran ben değil sensin sanırım.

Ayrıca en başında da söylediğim gibi, belirli bir birikim sağlamadan foruma girenlerden değilim. Lütfen bırak bu cahilsin suçlamalarını.

Bütün sorun bu olsaydı zaten size de ihtiyacım kalmazdı. Sizin yapmadığınız gibi açar ansiklopediyi Chicen Itza neredeymiş, kuruluş amacı neymiş, mimarisi nasılmış bütün bunları öğrenirdim, ve senin bu güzel beynini bu sorularla meşgul etmezdim.

Ayrıca arman arkadaşım, senin sorduğun hiçbir soru benim için zor olamaz. Benim göstermek istediğim dinler arasındaki benzerlikler. Sen bunu Allah'a yapılan bir hakaret olarak adlandırıyorsun ama benim söylemek istediğim şey, senin gibilerin kafalarında bulunan bir takım dogmaların bu söylediklerimle çelişmesinden ortaya çıktığı.

Sana tavsiyem yarına kadar Gılgameş ve Hz. Hz.Muhammed'in hayatını bir kez daha okuman. Hepsi aynı demiyorum ama bazı aynılıklar var.

Gönderi tarihi:

TÜM DİNLER BİRDİR TEK TANRILI ÇOK TANRILI FARKETMEZ

Hımmm... şimdi de son yazdığın iletiye bir bakalım

Bu topici açan sensin başlığı da atan da sensin başlıkta ne yazmışsın bir bakalıımmm

Ayrıca arman arkadaşım, senin sorduğun hiçbir soru benim için zor olamaz. Benim göstermek istediğim dinler arasındaki benzerlikler. Sen bunu Allah'a yapılan bir hakaret olarak adlandırıyorsun ama benim söylemek istediğim şey, senin gibilerin kafalarında bulunan bir takım dogmaların bu söylediklerimle çelişmesinden ortaya çıktığı.

Sana tavsiyem yarına kadar Gılgameş ve Hz. Hz.Hz.Muhammed'in hayatını bir kez daha okuman. Hepsi aynı demiyorum ama bazı aynılıklar var.

Ne demiştim senin bir dediğin bir dediğini tutmuyor danseğitimi almışsın belli ama dilbilgisi eksikliğin var kelime anlamları üzerinde çalışmalısın bu arada kitap tavsiyelerin için teşekkür ederim :D

Gönderi tarihi:

Okudğum kitapları burada senin için açıklayamayacağım arkadaşım. Ama şunu bil ki ben bilgilerimi okumamışlardan değil, bilimsel gerçeğe dayanan kitaplardan ve bu kitapları yazan kişilerden alıyorum. Dolayısıyla, okumayan veya gerçekleri birbirine karıştıran ben değil sensin sanırım.

Ayrıca en başında da söylediğim gibi, belirli bir birikim sağlamadan foruma girenlerden değilim. Lütfen bırak bu cahilsin suçlamalarını.

Bütün sorun bu olsaydı zaten size de ihtiyacım kalmazdı. Sizin yapmadığınız gibi açar ansiklopediyi Chicen Itza neredeymiş, kuruluş amacı neymiş, mimarisi nasılmış bütün bunları öğrenirdim, ve senin bu güzel beynini bu sorularla meşgul etmezdim.

Güzel. Biraz kızdık galiba.Olsun. Serinletiriz. Sevgili Leonidas öncelikle ilk yazdığınız yazı ile başlayalım. metodoloji sorunu var. daha yönet yazman gerektiğini düşünüyorum. katılmayabilirsin sen bilirsin. Neden ; Öncelikle konuyu Arkeolojik bulgular ve Ölü diller çözümlemesi açısından ele almak bizi kimi sonuçlara götürebilir. bir de olan biteni Kutsal kitaplar açısından tahlil edebiliriz. Sonuçta bunların genel bir sentezine ulaşabiliriz. öncelikle Tufandan başlayalım. Ben ( kendi kanaatim ) Tufan hadisesinin bütün dünyayı havi olduğunu düşünmüyorum. Beni bu kanaate sürükleyen iki ehemmiyetli husus var. Birincisi Sümerlere ait bu tufan efsanesinin hakim coğrafyanın bir kısmında olduğuna yönelik arkeolojik tespitleri daha doğru buluyorum. dorudur, nehirler taşmıştır ( fırat ve tiglus ) ve yağmur şiddetli yağmıştır. efsanenin bunu doğruladığı gibi arkeoloji de çamurla kaplı, ve hayatı sona erdirmiş bir tabakayı çözümlemiştir. ama bu umumi bir dünya hadisesi değildir. Kutsal kitapların anlatış tarzından da ben böyle bir sonuç çıkarıyorum.

hadise , sözlü ve yazılı olarak aynı coğrafyanın diğer halklarına da aktarılmıştır. Bu aktarım hadisesini de ölü diller uzmanları açık şekilde tespit edebilmiştir. umumiyetle toplumlar bir önceki kültüre ait efsaneleri biraz da kendi kültürleri ile özdeşleştirerek ( kahramanların adını değiştirip kendi kahramanlarını yaratarak ) kendilerine uyarlamışlardır.

aynı hadisenin binlerce kilometre uzaklarda, okyans ötelerinde farklı halklarda da anlatılıyor olması uzun zaman tek tanrılı dinlerin savunucuları tarafından dinlerinin hakikatliğinin bir göstergesi olarak savunulmuştu. bunu da iki türlü düşündüler ya bu bölgelere de elçiler gelerek eski kavimlerin ahvali hakkında bu insanları aydınlattılar, ya da bu insanlar uzun zaman önce zaten medeniyetlerin neşet ettiği bu coğrafyada yaşıyorlardı da sonradan farklı yerlere göç ettiler. göçle birlikte efsanelerini de taşıdılar. işte bu son yorumlar elbette zanni yorumlardır. bu hususta elimize daha sağlam bilgi ve belgeler geçmeden ( ki zannımca bu imkansızdır, teknik olarak daha eski kaynaklı yazılı belgeler bulunma ihtimalinin düşük olduğu ortadadır ) yapacağımız bütün yorumlar tahmini geçmeyecektir. sevgiyle kal.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

TÜM DİNLER BİRDİR TEK TANRILI ÇOK TANRILI FARKETMEZ

Hımmm... şimdi de son yazdığın iletiye bir bakalım

Bu topici açan sensin başlığı da atan da sensin başlıkta ne yazmışsın bir bakalıımmm

Sana tavsiyem yarına kadar Gılgameş ve Hz. Hz.Hz.Muhammed'in hayatını bir kez daha okuman. Hepsi aynı demiyorum ama bazı aynılıklar var.

Ne demiştim senin bir dediğin bir dediğini tutmuyor danseğitimi almışsın belli ama dilbilgisi eksikliğin var kelime anlamları üzerinde çalışmalısın bu arada kitap tavsiyelerin için teşekkür ederim :D

eğer kafayı bir şeye takarsan kafa sadece ama sadece o konuda çalışır. Tamamı aynı demem Gılgameş ile Hz. Hz.Muhammed'in hayatının aynılığıdır. Bana demogoji yapmaya çalışmassan çok sevinirim.

bozan, sinirlenmedim önce bunu belirtmeliyim, gayet güzelce muahbbet ediyoruz burada:) Fakat benim söylediğim şeyler tahmin değil, arkolojik bulgularla kanıtlanmış belgelerdir. Benim tahminim tüm dinlerin bir olduğu yönündedir, ve konuştuğumuz konu da zaten budur. Farkında olmadan, değişik yoldan da olsa bu söylediğime çıkan bazı sözler söylemişsin.

Evet, gerek diplomatik yoldan, gerek ticaretle, gerekse savaş zoruyla tüm dinler birbirleriyle etkileşmiş ve ortak bir kültür oluşmuştur. Dil bilimcileri bu benzerliklerin farkında ve nasıl geldiğini de açıklayan yönde bilgiler bulabilirsin internette.

saygılarımla

Gönderi tarihi:

Leonidas şu an lafını yemiş durumdasın açtığın başlığın bile arkasında duramıyorsun sonrada bana demagoji yapma diyorsun senin hangi sözüne göre konuşalım biz :D

Gönderi tarihi:

eğer kafayı bir şeye takarsan kafa sadece ama sadece o konuda çalışır. Tamamı aynı demem Gılgameş ile Hz. Hz.Hz.Muhammed'in hayatının aynılığıdır. Bana demogoji yapmaya çalışmassan çok sevinirim.

bozan, sinirlenmedim önce bunu belirtmeliyim, gayet güzelce muahbbet ediyoruz burada:) Fakat benim söylediğim şeyler tahmin değil, arkolojik bulgularla kanıtlanmış belgelerdir. Benim tahminim tüm dinlerin bir olduğu yönündedir, ve konuştuğumuz konu da zaten budur. Farkında olmadan, değişik yoldan da olsa bu söylediğime çıkan bazı sözler söylemişsin.

Evet, gerek diplomatik yoldan, gerek ticaretle, gerekse savaş zoruyla tüm dinler birbirleriyle etkileşmiş ve ortak bir kültür oluşmuştur. Dil bilimcileri bu benzerliklerin farkında ve nasıl geldiğini de açıklayan yönde bilgiler bulabilirsin internette.

saygılarımla

farkında olmdan mı ? iyi de ben de zaten bütün dinlerin tek bir dinden neşet ettiğini iddia ediyorum. burada senin sorunun ne onu anlamadım. ikinci olarak tahmin dediğim hadisede iddialıyım senin internette oku dediğin kazıların bir kısmında bulundum. O arkeolojik bulguların da önemli bir kısmını okudum. çoğu İstanbuldadır, merak edersen Gülhanenin yanında durur. Ben gayet farkında olarak hiçbir zorlamaya maruz kalmadan kendi isteğimle ve hala dinlerin tek bir kaynaktan çıktığına inanıyorum. yalnız şu farkla benim anladığım kadarı ile kutsal kitaplar da aynı telakkiyi savunmaktadır. sevgiyle kal dostum.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

arman seninle muhattap bile olmuyorum, çünkü altıyüz küsür cevabı da bu şekilde yazıyorsan ne şekilde "deneyimli" olduğunu anlıyorum. Ben laf yemiş durumda falan değilim, sadece sen TEKRAR SÖYLÜYORUM bir şeyi kafana taktığın için sürekli o konuda SÜPER ilerlemiş diye düşünüyorsun. Yazdıklarımı bile okumadığından eminim.

bozan dostum'a gelince. Senin beni anladığını görüyorum ve bu konuda mutluyum. Fakat tek tanrılı dinler, bu bahsettiğim bilgi birikiminin üstüne kurulduğu için onların da bu tekliğe dayandığını düşünüyorum. Tek tanrı inancı ortadoğuda Babillilerin Enuma Eliş destanına kadar dayanmaktadır. O destanda da tüm tanrılar bir tek Marduk'a ünvanlarını, dolayısıyla maneviyatlarını vermişler ve tek tanrılı dine böylece geçiş olmuştur.

Gönderi tarihi:

arman seninle muhattap bile olmuyorum, çünkü altıyüz küsür cevabı da bu şekilde yazıyorsan ne şekilde "deneyimli" olduğunu anlıyorum. Ben laf yemiş durumda falan değilim, sadece sen TEKRAR SÖYLÜYORUM bir şeyi kafana taktığın için sürekli o konuda SÜPER ilerlemiş diye düşünüyorsun. Yazdıklarımı bile okumadığından eminim.

bozan dostum'a gelince. Senin beni anladığını görüyorum ve bu konuda mutluyum. Fakat tek tanrılı dinler, bu bahsettiğim bilgi birikiminin üstüne kurulduğu için onların da bu tekliğe dayandığını düşünüyorum. Tek tanrı inancı ortadoğuda Babillilerin Enuma Eliş destanına kadar dayanmaktadır. O destanda da tüm tanrılar bir tek Marduk'a ünvanlarını, dolayısıyla maneviyatlarını vermişler ve tek tanrılı dine böylece geçiş olmuştur.

işte sevgili dostum. burada bir duralım farklı görüşleri de yazmak için. Tek tanrılı dinlerin iddiası da bu noktada başlıyor. Tarihte ne kadar önceye gidersek gidelim Tanrılar panteonlarında hep bir baş tanrı vardır diyorlar. yani önce tek tanrı inancı vardı, bu zamanla senin de saydığın kimi nedenlerle çok tanrıya inkılap oldu. ve bu yüzden de elçiler gönderilmeye devam edildi. bu da bir yorum. bizim bu konuda kesin bir hakikat belirlememiz çok zor. sevgiyle kal.

Gönderi tarihi:

Yaptığın yanlışı karşındakinin ruhsal durumunu etüd ederek kapatamazsın sen benim takıntımı boşverde sorduğum soruya cevap ver ( dansetmeden ) Yeryüzündeki tüm dinler aynımıdırlar yoksa benzerlikleri mi vardır ?

Gönderi tarihi:

Yaptığın yanlışı karşındakinin ruhsal durumunu etüd ederek kapatamazsın sen benim takıntımı boşverde sorduğum soruya cevap ver ( dansetmeden ) Yeryüzündeki tüm dinler aynımıdırlar yoksa benzerlikleri mi vardır ?

özür dilerim ben yanıt vereyim gerginlik olmasın. benzerlikleri vardır bana göre . sevgiyle kal dostum.

Gönderi tarihi:

özür dilerim ben yanıt vereyim gerginlik olmasın. benzerlikleri vardır bana göre . sevgiyle kal dostum.

Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum ya ama adam bir kere düştü ya illa ki tozu toprağı silkelemeyecek üstünden ne var yanlış bir cümleyle başladığını kabul etsen dese ki evet benzerlikler vardır ama hepsi aynı değildir dese eyveallah diycem ama söylediklerinin bir hanya ya biri konya ya bakıyor sonrada beni takıntılı olmakla sı,uçluyor ben onun yerinde olsaydım konu başlığını değiştirir ve benzerlikler cümlesini eklerdim :D

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.