Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Pkk Resulayn'ı Ele Geçirdi Esad 6 Bölgeyi Pkkya Verecek


omar123

Önerilen İletiler

SURİYE’nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi’nde şiddetli çatışmaların ardından kontrolün ele geçiren PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD, Türkiye sınırına 100 metre uzaklıktaki binada asılı olan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağını indirerek, yerine kendi bayrağını astı.

 

SİLAH SESLERİ GELİYOR

 

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nin karşısında bulunan ve şiddetli çatışmaların ardından geçen yıl kasım ayında Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçen Resulayn’da, geçen salı günü PYD ile El-Nusra cephesi arasında çatışma çıktı. Şiddetli çatışmaların ardından Resulayn’ın kontrolü çarşamba günü akşam saatlerinde PYD’nin eline geçti.

 

Resulayn’da kontrolün PYD’ye geçmesinin ardından azalan çatışmalar, ilçe merkezine birkaç kilometre uzağındaki Tel Halaf bölgesinde yoğunlaştı. Çatışmaların devam etmesi Ceylanpınar’da tedirginliği daha da arttırdı.

 

Suriye tarafından ateşlenen silahlardan çıkan mermilerin sınırı aşması üzerine belediye hoparlörleri ve zırhlı araçlardan vatandaşlara dışarı çıkmamaları yönünde uyarı anonsları yapıldı. Şiddetin azalmasına rağmen dün gece ve bu sabah aralıklarla silah sesi duyulmaya devam ediyor.

 

ÖSO BAYRAĞI İNDİ, PYD BAYRAĞI ASILDI

 

Çatışmaların halen sürdüğü Resulayn’da, Ceylanpınar sınırına 100 metre uzaklıktaki 9 katlı makarna fabrikasının çatısındaki Özgür Suriye Ordusu bayrağı, bu sabaha karşı indirildi ve yerine PYD bayrağı asıldı.

Sınır hattından net olarak görülen PYD bayrağı, Resulayn’da kontrolü tamamen PKK’nın Suriye’deki uzantısı örgütün eline geçirdiği olarak yorumlandı.

 

PYD: BİR HATAMIZ OLDUYSA ÖZÜR DİLERİZ

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD yetkililerinden Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi Dr. Nasır Hacı Mansur, Suriye’de Türkiye sınırındaki Resulayn (Serikani) kasabasındaki son durumu değerlendirirken Türkiye’nin kendilerine yönelik tutumunda göreceli değişiklik gördüklerini söyledi. Mansur, Türkiye’nin kendilerini tehdit unsuru görmemesini isterken seken kurşunlardan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde 1 kişinin ölmesi, 1 kişinin yaralanmasına ilişkin, "Bir hatamız olduysa, özür dileriz" dedi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun sorularına yanıtlayan Nasır Hacı Mansur, Resulayn’daki aşırı dinci militanlar Özgür Suriye Ordusu savaşçılarının kasabadan temizlendiğini söyledi. Mansur, Kürtçe 'Searikani' olarak isimlendirilen Resulayn’ın sınır kapısı dahil çetelerden temizlendiğini, şiddetli çatışmalarda 2 kayıp verdiklerini, karşı taraftan 11 cenazenin ellerinde olduğunu anlattı. Çatışmalar sırasında Ceylanpınar’da 1 kişinin ölmesi, 1 kişinin yaralanması olayının arkasında aşırı dinci gruptakilerin olabileceğini ima ederken, Türkiye tarafına bomba atıp, silahla tarama eylemlerine giriştiğini söyledi.

 

Mansur, aşırı dinci grubun bunu yaparken, bunu Türkiye’nin kendilerine eskisi gibi yardım etmemesi mi yoksa provokasyon çıkarmaya yönelik mi olduğunu bilemediklerini söyledi. PYD yetkililerinden Nasır Hacı Mansur, "Ceylanpınar halkına karşı öyle bir şey yapmayız. Öyle bir tutumuz yok. Nitekim kasaba denetimimiz altına geçtikten sonra Ceylanpınar’a bir sivil heyet çıkardık, Bizden herhangi bir hata varsa özür diliyoruz. Artık hiçbir çatışma hataya vermeyecek kadar şehre hakimiz" dedi.

Mansur, Türkiye’nin kendilerine yardım edecek veya tarafsız kalacak kadar olmasa da kendilerine yönelik tutum değişikliğinde olduğunu öne sürdü. PYD yetkilisi, Türkiye’nin daha önce çatıştıkları gruplara silah, yaralıları almak için ambulanslar gönderildiğini savunurken, şu iddialarda bulundu:

"Şimdiki tutumları eskisi gibi değil. Eskiden Türkiye’den gelenler vardı. Elimizde ele geçirilen Türk kimlikleri, pasaportları da var. Kesinlikle geçmişte yardım etmişler. Aradan 2 yıl geçti. Suriye devletinin Türkiye sınırında denetimi hiç yoktu, Sürekli YPG (PYD’nin silahlı kanadı) vardı. Tek bir mermi patlamadı. Türkiye’ye karşı eylem tavır gelişmedi. YPG Türkiye’yi tehdit edecek güç değildir. Türkiye karışırsa, bize saldırırsa direniriz. Bize saldırmazsa kardeşçe yaklaşıyoruz. Sınırın iki tarafındakiler de akrabadır. İç sorunlarımıza karışılmadıkça kimse bizi tehdit olarak görmesin."

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Halen silah seslerinin gelmesi Ceylanpınar’da tedirginliğin sürmesine neden oldu. Birçok işyerinin kapalı olduğu ilçede, vatandaşlar sınırı aşan mermilere hedef olmamak için evlerinden dışarı çıkmıyor. Sokakların boş olduğu Ceylanpınar’da vatandaşlar biran önce çatışmaların son bulmasını ve günlük yaşamlarına dönmeyi istiyor.

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Öte yandan, çatışmaların Resulayn’ın iç kesimlerinde yer yer sürmesi nedeniyle Ceylanpınar’da güvenlik önlemleri artırıldı. Güvenlik güçlerinin zırhlı araçlar ile sınır hattında sürekli devriye dolaştığı görülürken, askeri yetkililerin de sık sık gelişmeleri Ceylanpınar’da takip ettiği bildirildi. İlçe merkezinde de polislerin güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdığı bildirildi.

 

Esed'in, PKK'nın uzantısı PYD için bugün özerklik ilan edeceği belirtildi. İşte, PYD'nin hedefindeki diğer bölgeler ve özerklik ilanını tanıyacak ülkeler...

 

Türkiyenin çözüm sürecine karşı Kürtlere 'siyasi adem-i merkeziyetçi' yapı önermeye hazırlanan Şam yönetimi, sınırdaki 6 bölgeyi örgütün kontrolüne bırakacak

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.