Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ergin Saygun Tahliye Edildi.


sardunyam

Önerilen İletiler

Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un sağlık sorunları sebebiyle tahliyesine karar verildi.

 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararda, Saygun'un, yeni gelişen "protez kapak infektif endokardit" tablosunun cezaevi koşullarında kalması halinde hayati tehlike yaratacağı, acil tedavi gerektiren bir durum olduğu, hastanede yatarak tedavisine devam edilmesinin uygun olduğu, tedavi süresince hayatını tek başına idame ettiremeyeceği yönündeki Adli Tıp Kurumu kararının etkili olduğu belirtildi.

Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi önünde gazetecilere açıklama yapan Ergin Saygun'un kızı Ece Saygun, mahkemenin kararının kendilerine tebliğ edildiğini kaydederek, "Babamın tahliyesiyle ilgili kararı imzaladım. Kimliğini verdiler. Cezaevinde kalan bir miktar parası varmış, onu verdiler" dedi.

Tebligatı yapmaya kimlerin geldiğinin sorulması üzerine Ece Saygun, cezaevi infaz kurumu yönetiminden geldiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Karar, iki sayfalık bir karar. İmza yetkisi bende olduğu için tahliye evraklarını ben imzaladım. Şu anda o uyansın da söyleyelim derdindeyiz. Çok kısa sürdü. İmzaladık ve bitti. Büyük ihtimalle jandarma çekilecek. Sabah hastane yönetimi geldiğinde de buradaki odayı boşaltacağız. Teknik ve hukuki boyutlarını bilmiyorum ama tahliye oldu. Kimliğini, parasını her şeyini aldım. Şu anda bir tek cezaevindeki eşyaları kaldı."

Ece Saygun, babasının tahliyesiyle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine de Cemal Süreya'nın "Özgürlüğün geldiği gün. O gün ölmek yasak!" dizelerini hatırlatarak, "Şu an babam yoğun bakımda, bütün gece uyutuldu. Yarın uyandırılmaya çalışılacak. Şu an tek umudum, babamın yarın gözlerini açması, benim de ona 'Baba artık özgürsün' demem" ifadelerini kullandı.

"Babamın ayılmama gibi bir riski var"

 Karardan mutlu olduklarını belirten Ergin Saygun'un oğlu Tolga Saygun ise  "Keşke bu tip hastalıklara sebebiyet vermeyecek tarihte alınsaydı bu karar. Bu kadar ameliyatlara, ölüm risklerine gerek kalmasaydı. Babamın ameliyata girerken söylediği gibi Allah devlete zeval vermesin.  Her zaman dediğim gibi yere düşen bayrağı alırız, yolda yürümeye devam ederiz. Şuan da tek düşüncemiz bu sabah inşaallah ayıltılma çalışması sonrası babamın ayıltılmasıdır.

Babamın sağlığından başka bir düşüncemiz yoktur. Dün söylendiği kadarıyla sabah ayıltmaya çalışacağız dendi; fakat ayılmama gibi bir risk var dediler. Hayati tehlike halen devam ediyor. İnşallah her geçen gün bu riskleri birer birer ortadan kaldıracaktır. Mahkeme de de söylediği gibi, 'Beni öldüremeyeceksiniz' sözünün arkasında duracaktır" dedi.

 Bir basın mensubunun "Son yapılan ameliyatın kararı hızlandırdığı söylenebilir mi?" şeklindeki sorusuna Tolga Saygun, "Biz bu kararları neyin hızlandırdığı, neyin yavaşlattığı konusunda çok fazla açıklama yapmak istemiyoruz. Eğer bu ameliyat kararı hızlandırdıysa bunun takdirini de sizlere bırakıyorum. Bir karar alınması için bu ülkede herhangi bir davada insanlar bu kadar ölüm riski olan ameliyatlar eşiğine geliyorsa benim söyleyecek bir şeyim yok artık" diye konuştu.

 Bir basın mensubunun, "Sayın Başbakan'ın birkaç gün önce de açıklaması olmuştu. Muvazzaf ve tutuklu generallerin tutukluluk halleriyle ilgili. Bu açıklama kararda etkili olmuş olabilir mi?" şeklindeki sorusuna ise oğul Saygun, "Ülkemizde yargı bağımsızdır. Başbakanımız kendi görüşünü bildirmiştir diye düşünüyorum. Başbakan'ın bu açıklamasının bir etkisinin olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Karar geç verildi"

 Kararla ilgili açıklama yapan emekli Orgenaral Saygun'un avukatı Sedat Küçükyılmaz, "Cezaevi müdürü tarafından, mahkemenin vermiş olduğu karar bize tebliğ edildi. Aslında 25 Aralık'ta verilmesi gereken bir karar bugüne kaldı. Daha önce de söylediğim gibi Mehmet Akif Ersoy Hastanesi'nin verdiği raporda Ergin Saygun'un hastane kalması enfeksiyona neden olabileceği, kalp kapakçıklarının virus kapabileceği bildirilmişti. Hastane kalmaması gerektiği de açıkça yazılıydı; ancak mahkeme bu raporu yeterli görmedi. Ergin Paşa bildiğiniz gibi kalp kapakçığına virüs bulaştığı için ameliyata alındı. Bu durum Adli Tıp'ın raporunun ivedileşmesini sağladı. Geciken raporu tam ameliyat günü verdiler.

 Rapor uyarınca da mahkeme tahliye kararı verdi. İnşallah başarılı geçen ameliyatın sonucu da iyi olacak. Kısa süre sonra evine götüreceğimizi ümit ediyorum. Ergin Saygun'un diyabetsorunu da var. Ameliyat oldukça uzun sürdü. Umarım böbreklerinde problem oluşmadı. Bütün bunlar atlatılacak ve sağ salim buradan çıkmış olacak" diye konuştu.

"Balyoz Planı" davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve yaklaşık 7.5 aydır Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören Ergin Saygun, dün ameliyat olmuştu.

“Kimin yetkili olduğu konusunda yasal düzenleme yok"

Kararda Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu’nun oybirliği ile aldığı rapor hatırlatıldı. Mahkeme, tahliye talebinin değerlendirilmesi için davanın gelinen aşamasında kararı kimin vereceği yönünde açık bir yasal düzenleme bulunmadığını belirtti. Kararda, “Mahkememizin 21 Eylül 2012 tarihinde esas hakkında karar vererek dosyadan el çekmiş olması dikkate alındığında bu yöndeki değerlendirmenin Yargıtay yetkili ceza dairesince mi mahkememizce mi yapılacağı konusunda açık bir yasal düzenleme bulunmadığından mahkememiz öncelikle bu konu üzerinde değerlendirmede bulunmuştur" denildi.
 
“Yargıtay’a gönderilmesi zaman alır, yaşam hakkı söz konusu"

Dosyanın halen gerekçeli kararın tebligat aşamasında olması nedeniyle mahkemede bulunması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesinin zaman alacak olmasını değerlendiren mahkeme, “Rapor kapsamı dikkate alındığında yaşam hakkının söz konusu olması, bu yönde verilecek kararın esas hakkındaki nihai kararı etkilemeyecek oluşu nedeniyle bu konuda mahkememizce karar verilebileceği sonucuna varılmıştır" dedi.

Tutukluluğu ertelendi

Mahkeme, nihai karar ile 18 yıl hapse mahkum edilip hükmen tutukluluk halinin devamına karar verilen Ergin Saygun’u sağlık raporunu dikkate alarak tutuklama infazının ertelenmesine karar verdi.

“Tedavisinin ardından yeniden rapor alınacak"

Kararda, sanığın tedavisinin hastanede tamamlanmasını takiben cezaevinde kalıp kalamayacağı yönünde tekrar rapor alınmasına karar verildi. Mahkeme, alınacak ikinci rapor doğrultusunda tutuklama infazının ertelenmesinin devam edip etmeyeceğini tekrar değerlendirecek. Saygun’un tedavisinin bir yıllık süre içerisinde tamamlanmaması durumunda tekrar Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması kararlaştırıldı. 

-Tedavi sürecinde aylık rapor istenildi-

Tutuklama infazının durdurulduğu sürede yatarak tedavi gördüğü hastanede ve sonrasında kalacağı ikamette kolluk birimleri tarafından izlenmesine ve izleme raporlarının aylık olarak mahkemeye gönderilmesine karar verildi. 

-Yurtdışı çıkış yasağı konuldu-

Yurtdışına çıkış yasağı da konan Saygun’un karardaki yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda tutukluluk infazının ertelenmesi kararının geri alınacağı hatırlatıldı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.