Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Beslenme çantası sütsüz olmaz


wherthus

Önerilen İletiler

Süt sağlık için her yaşta düzenli olarak içilmeli ama süt içmenin okul çağındaki çocukların beslenmesinde ayrı bir önemi var. Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhi Selçuk Tabak, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, B ve D vitaminleri, mineraller, potasyum ve kalsiyumu alması için sütün en önemli besin kaynaklarından biri olduğunu belirtti. Tabak konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Özellikle 2004-2005 öğretim yılı ikinci yarısı başlarken sütün çocuk beslenmesindeki önemini yeniden hatırlatma gereği duyuyoruz. Çünkü süt protein, karbonhidrat, yağ gibi makro besin öğelerini ile mikro besin öğeleri vitaminler, mineralleri içeriyor. İlk altı ay bebeğe sadece anne sütü verilmesi gerekiyor. Sonrasında bebeğe verilen besinler bedensel ve zihinsel gelişim açısından önem taşıyor. Günde iki bardak süt 6 yaşında bir çocuğun kalsiyum ve fosfor ihtiyacının tümünü, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının tamamına yakınını, günlük protein gereksiniminin ise yüzde 70’ini karşılıyor. Bu nedenle çocukların beslenme çantalarından sütü eksik etmemekte fayda var.”

 

SÜT BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Doç.Dr. Ruhi Selçuk Tabak yapılan uluslararası araştırmalarda süt içerek alınan protein ve vitaminlerin çocuklarda boy uzaması ve gelişime olumlu etki yaptığı kanıtlandığını belirterek, sütün, çocuk gelişimine ve yetişkinlerin sağlıklı bir kemik yapısına sahip olmalarına olumlu etki ettiğinin altını çizdi.

Sütün bileşiminde bulunan laktoz, vücudun aç kaldığında değerlendirdiği glikojen depolarına destek sağlayarak, enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Süt, bileşimindeki yağ sayesinde tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlayabiliyor. Sütün yapısında yer alan kaliteli, biyolojik değeri yüksek protein, yağ ve laktoz ile tüm mineral ve vitaminler, bağışıklık sisteminin korunması açısından büyük önem taşıyor. Kanser, kalp-damar hastalıkları ve osteoporoz gibi kronik hastalıklardan korunmak için de süt içmek gerekiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.