Gönderi tarihi: 4 Mayıs , 2006 19 yıl Hibe kredileri üzerinde oyunlar TARIM ve Köyişleri Bakanlığı çiftçiyle alay mı ediyor? Tarım ve Köyişleri Bakanlığı; Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla, çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı olan çiftçiler, şirketler ve çiftçi kooperatiflerinin yapacakları tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanması alanlarındaki yatırımlara yönelik bir hibe (geri ödemesiz) programı başlattı. Hibe programında çiftçiler için 25.000 YTL, şirketler ve kooperatifler için ise 175.000 YTL destek verileceğine dair tebliğ 6 Nisan 2006’da bakanlığın web sayfasında yayınlandı. Daha sonra da İl Tarım Müdürlükleri tarafından yapılan toplantılarla çiftçilere duyurulmaya başlandı ve duyuru toplantıları halen devam ediyor. Son başvuru tarihi 3 Haziran 2006. DEVEDEN HENDEK ATLATMAK Tebliğe göre hibe desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin bir yatırım projesi hazırlamaları gerekiyor. Tabi çiftçinin bu yatırım projesini hazırlayabilmesi için öncelikle iyi bir üniversitede işletme bölümünü bitirmesi, sonra da mümkünse yüksek lisans yapması gerekiyor. Ama yok ben parayı verir bir yatırım danışmanına bu çalışmayı yaptırırım derse de bu iş için en az 6 bin doları gözden çıkarması gerekiyor. İş bununla da bitmiyor. Yapılacak projelerde mutlaka inşaat ve makine alımı birlikte yapılmalı deniyor. Yani çiftçinin işi yapabileceği bir binası olsa da olmasa da önemli değil. Yapacağı yatırım için mutlaka inşaat yapması gerekiyor. Yapacağı bina inşaatının mimari ve uygulama projesini, yapılacak işlerin idari ve teknik şartnamelerini, malzeme metraj ve keşif listesini de projenin ekine eklemesi gerekiyor. Bunun için de ya mimarlık mühendislik fakültesini bitirecek, ya da bu işi de başka bir proje ofisine yaptıracak. Bunun içinse 3-4 bin dolar daha gözden çıkarması lazım. Yani iyi bir tahminle 9 bin dolar harcayan bir çiftçi bakanlığa hibe için başvuru yapabilir. Ne için; 25 bin YTL hibe almak için... SESSİZ SEDASIZ BİR UYGULAMA Bakanlık aynı programda köylere hizmet götürme birlikleri, sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerine de köylerde sulama tesisi kurabilmeleri için 300.000 YTL hibe veriyor. Bunun için istenen belgeleri hazırlamak ise ülkedeki bürokratik yapı içinde imkânsız. Peki, Bakanlık ne yapmaya çalışıyor? İki aydan az bir zamanda bu kadar çok belge nasıl hazırlanacak? Bu kadar masraf yaptıktan sonra proje kabul edilmezse çiftçinin harcadığı para ne olacak? Bu tebliği Bakanlık mı hazırladı? Bakanlık hazırladıysa çiftçisinin halini bilmeyen tarımla ilgili bir bakanlık acaba başka bir ülkede var mıdır? Bakanlık Dünya Bankası’ndan kredi olarak aldığı parayı, hibe olarak dağıtacağı kişileri zaten biliyor mu? Biliyorsa niye çiftçinin umutlarıyla oyun oynuyor? Sessiz sedasız yapılmaya çalışılan bu uygulamaya artık sessiz kalamadım. Bu nedenle sizlerden yardım bekliyorum. Lütfen bu konuyu gazetenize, köşenize veya en azından dost sohbetlerinize taşıyınız ki isteyen istediği gibi çiftçiyle alay edemesin. Derya DİNÇER Alıntı:Yalçın BAYER Hürriyet,4 Mayıs 2006 Bunlar,1946'da çok partili rejime geçtiğimiz zaman,yanlış politikalarla Köy Enstitülerinin kapatılıp,İmam-Hatip okullarının açılmasıyla ortaya çıkan köy kökenli,yetişmiş insan gücü zayıflığımızın bir göstergesi değil mi?Bunun sonucu olarak,1946'dan bu yana büyük şehirlere 5 ayrı tarihlerde(1950-1960-1970-1980-1990'lı yıllar) yapılan göçler ve yaşanan işsizlik,sosyal patlama riski oluşturmuyor mu? Hala eğitimin önemsiz olduğunu,imam-hatip okullarının yeterli eğitimi verdiğini söyleyebilir misiniz?Eğer eğitim yeterli diyorsanız,okullarımızın içinde bulunduğu durum nedir,nereye gidiyoruz? Yine de millet olarak hakkımızda hayırlısı olsun! Saygılarımla,
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.