Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bilgisayaların Mimarisi , Temel Bileşenleri Ve Çalışma Mantığı

 

calisma%20mantigi2.jpg

 

Bilgisayarı yapısal olarak; Bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara göre işlenmesi, işlem sonuçlarının alınması olarak üç temel fonksiyona sahip bir makine şeklinde tanımlayabiliriz. Bu üç temel fonksiyonu gerçekleştirebilmek için sahip olması gereken mimariyi;

 

* GİRDİ ÜNİTELERİ: Bilgilerin bilgisayara aktarılmasını sağlayan klavye, fare, tarayıcı, mikrofon, webcam yada veri yolu üzerine takılmış fax-modem kartı gibi herhangi bir kart olabilir.

* MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ: Veriyi işleme kabiliyetine sahiptir. Üç temel görevi vardır:

Mantıksal İşlemler: 1<2 doğrudur, 3=4 yanlıştır gibi kararları verir

Matematiksel İşlemler: 1+1=2, 6-2=4 gibi toplama çıkarma işlemleri

Kontrol Mekanizması: Bilgisayar üzerindeki aletlerin işlemciyle ve kendileriyle olan ilişkilerini düzenlemek ve kontrol etmek.

 

* ÇIKTI ÜNİTELERİ: İşlemcinin çıkan sonuçları aktarabileceği ünitelerdir. Monitör, yazıcı, hoparlör, sürücüler, yada veri yolu üzerindeki herhangi bir alet (Herhangi bir PCI yada ISA kart ) olabilir.

 

 

 

* Donanım Nedir? Bilgisayarın eletronik, elektrik ve mekanik birimlerinden oluşan fiziksel yapısıdır. Bilgisayar ile ilgili her türlü görebildiğimiz ve dokunabildiğimiz parçalar donanımı oluşturur.

 

* Yazılım Nedir? Bilgisayarın görevini yerine getirebilmesi için ona verilen tüm bilgiler ve komut listeleridir. Her farklı komut listesi bir program olarak adlandırılabilir.

 

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

 

* İşlemci(CPU, Merkezi İşlem Birimi): Bilgisayarın beyni gibidir, mantıksal ve matematiksel işlemleri yapar, karar verir, donanımlar arası ilişkiyi düzenler.

 

* Sistem Belleği (RAM): Geçici tampon bellektir. Harddisk in işlemciye göre yavaş olması ve veri erişim süresinin uzun olmasından dolayı gerekli veriler Ram e yüklenerek işlemcinin daha kısa sürede erişmesi sağlanır. Bilgisayar kapatıldığında ve elektrikler kesildiğinde RAM bellek tamamen boşalır.

 

* Anakart(Mainboard): Tüm donanımın üzerinde bulunduğu kart yapısıdır.

 

* Harddisk(HDD): Bilgileri kalıcı olarak depolayabilme yeteneğine sahip birimlerdir.

 

 

BİLGİSAYARIN ÇALIŞMA MANTIĞI

 

Bir bilgisayarın içindeki veriler ve komutlar sayı olarak saklanır ve işlenir. Birçok bilgisayar sadece iki sayı kullanır: 0 ve 1. Buna ikili kod adı verilir. İnanmak zor olsa da resimden fotoğrafa, sözcükten müziğe kadar her türlü bilgi sadece bu iki sayının bir kombinasyonu olarak saklanabilir. Bilgisayarın içinde 0 ve 1 sayıları çok küçük elektronik devreler üzerinde elektrik akımı olarak kaydedilir. Bir devre elektrik akımı taşıyorsa 1, taşımıyorsa 0'dır. Bilgisayara girilen tüm girdiler akımların varlık ve yokluklarının farklı kombinasyonları biçiminde kodlanmış olmalıdır.

 

mantikkapasite2.gif

 

Her bir elektronik devre 1 bit'lik veri oluşturur. Bu veri 1 veya 0 olarak tanımlanır. Sekiz bitlik seriler halinde saklanan bilgisayar verisine bayt denir. Örnek olarak klavyeden giriş yapmak için "B" harfine bastığımızda "B" harfi bilgisayara 01000010 olarak kaydedilir.

 

kapasite.jpg

 

8 bit=1 Byte, 1024 Byte=1 KiloByte, 1024 KiloByte=1 MegaByte

 

1024 MegaByte=1 GigaByte, 1024 GigaByte=1 TeraByte

 

- İKİLİ SAYI SİSTEMİ --

 

İkili sayı sistemi 2 tabanını kullanır. 0 ve 1 olmak üzere iki rakamı vardır. İkili bir sayıyı onlu bir sayıya çevirmek için her bir rakam 2 nin bir tam sayı üssü ile çarpılır.

ÖRNEK

 

ikili.jpg

 

Onlu bir tam sayıyı ikiliğe çevirmek için bu sayıyı bölüm ikiden küçük kalasıya kadar ikiye böleriz ve kalanları sondan başlayarak yazarız. Bunu bir örnekle açıklayalım:

 

ÖRNEK : Onlu 23 sayısının ikilik tabanda karşılığının bulunması

 

resim6.jpg

 

alıntı : -http://www.erkeml.k12.tr/tr/Programlama/ana/mantik.html-

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.