Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Grup Yorum


marti_name

Önerilen İletiler

1984'te çeşitli sol gruplardan insanların oluşturduğu müzik grubu.. ilk başlarda çeşitli öğrenci etkinliklerinde, eylemlerinde sahne alan grup, ilk albümleri sıyrılıp gelen'de "ruhi su'yla başlayıp zülfü livaneli'yle devam ettiğini kabul ettiği müzik geleneğini sürdürmek.." olarak açıklar grubun konumlanışını.. sıyrılıp gelen, gerçekten o güne kadar yapılamayanı yapmış, 12 eylül'ün getirdiği yılgınlık göz önüne alınırsa önemli bir soluk getirmiştir.. sonrasında gelen haziranda ölmek zor, türkülerle ve de özellikle cemo grubun tanınmasını ve toplumsal muhalefetin her alanında türkülerinin hayat bulmasını sağlamıştır.. ve sonrasında baskılarla, yasaklarla, dayatmalarla, gözaltılarla, hapisliklerle geçen yıllar başlar grup üyeleri için.. her albüm öncesinde grubun birkaç üyesi değişir grup yoluna devam eder.. gel ki şafaklar tutuşsun ve yürek çağrısı grubun en az bilinen 2 albümü olmasına rağmen bence en önemli 2 albümüdür.. hilmi yarayıcı ve efkan şeşen gibi iki önemli ses birliktedir bu albümlerde.. zonguldak'taki maden ocağı direnişçilerine adanan madenci, o yılların toplumsal muhalefetinin adeta sloganlaşmış şarkısı olmuştur..

 

grup yorum'u incelerken cesaret albümü öncesi ve sonrası olarak değerlendirmek gerekir.. o ana kadar kendini solda tarifleyen bütün kesimlerin müzikal alandaki temsilcisi konumundaki grup, bu albümle birlikte dhkp/c çizgisine girmeye başlamış, grup yorum'u grup yorum yapan üyeleri birer birer uzaklaştırılmıştır.. sonrasında gelen hiç durmadan da bir anlamda bir geçiş albümüdür.. hiç durmadan'dan sonra gelen ileri ise grup yorum'un kendini tüketmeye başladığının habercisi gibidir.. ilk defa o albümde sözkonusu fraksiyonun militanlarına adanmış tam 3 şarkıyla karşılaştı dinleyenleri.. bu albümle birlikte şarkı sözlerinin git gide kuru bir ajitasyona dönmeye başladığı tesbit edilebilir.. şahsen grup yorum'un kırıntılarını bulabildiğim sonraki albümleri geliyoruz'da grup politik tavrını artık çok daha net, hani insanın gözüne soka soka açığa vurmuştur.. bu albümdeki 4 şarkılık destan, grubun evrildiği çizgiyi belirleyebilmek adına önemlidir.. neredeyse tamamı ağıtlardan ve marşlardan oluşan marşlarımız'ı bir kenara koyarsak, boran fırtınası albümü grup yorum'un vefatının ilanı gibidir.. kaset kapağında sayfa başına bir dhkp/cli militanın ölüm orucundayken çekilmiş resminin düşmesi, grubun ölümü kutsayan, şehadet anlayışı üzerinden kendini var etmeye çalışması yıllardır kendisini dinleyen pek çok insanın da tepkisini çekti.. kucaklaşma'nın önceki şarkılarının enstrümental versiyonlarından oluştuğunu, biz varız ve eylül'ün de single olduğunu düşünürsek geriye feda ve yürüyüş kalıyor.. boran fırtınası'yla ölümünü ilan eden grup yorum'un cenazesini kaldıran albümdür feda.. albüm kapağında artık insanın içini ürperten, kemikleri sayılacak hale gelmiş militanların resimleri; şarkı sözlerinde ise "bombalar yağıyor yar yar.." gibi akıllara zarar dizeler vardır.. bu albümde 'vasat' diyebileceğim naçizane şarkı sayısı 2'yi geçmez.. yürüyüş hakkında ise bir yorum yapamayacağım, zira onu dinlemeye sinir sistemim vefa etmedi.

 

bu dönem grup yorum'dan öte türkiye'deki politik müzik grupları açısından da belirleyici bir etkiye sahiptir.. grup yorum'un bir fraksiyon grubu halini almasından sonra diğer fraksiyonların çizgisinde müzik yapmaya başlayan ve çoğu gerçekten de kötü bir kopya olan gruplar türemiştir..

 

bahsettiğim döneme kadar olan grup yorum bir ekoldür aynı zamanda.. ilkay akkaya, tuncay akdoğan, efkan şeşen, hilmi yarayıcı, metin kahraman, kemal sahir gürel, ayşegül yordam, gülbahar uluer ve hatta serdar keskin gibi birbirinden önemli isimleri kazandırmıştır belleklerimize, arşivlerimize.. bir de kaç kişi dikkat etmiştir bilmem ama, bu isimlerin hiçbiri yavuz bingöl'ün, hakan yeşilyurt'un, hatta bir dönem ahmet kaya'nın düştüğü duruma düşmemiş, piyasanın çarklarına teslim olmamıştır. bu özellikleri gerçekten bir ekolün varlığını gösteriyor bence.

 

her şeye rağmen (özellikle ve özellikle bahsettiğim ayrım öncesindeki) grup yorum ben dahil pek kuşakdaşımın belleğinde bambaşka bir yeri olan ve olacak olan bir imge.. zaman zaman düşünürüm 'abi'ler 'abla'lardan ruhi su anılarını dinlerken, ben kendimden sonraki kuşağa ne anlatabilirim.. bu sorunun tek yanıtı grup yorum'dur.. keşke onlar da ruhi su gibi, yılmaz güney gibi fraksiyonlar üstü kalabilseydi.. keşke demin yukarıda saydığım isimlerin hep birlikte söylediği bir koro olabilseydi grup yorum.. olsun, ben yine de onları koçaklama'yla, sevda türküsü'yle, sıyrılıp gelen'le, yürek çağrısı'yla, düşenlere'yle, seni seviyorum'la, ay doğar'la, derviş'le, isyan olsun'la, hüznün isyan olur'la ...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.