Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin esaretine şanlı başkaldırış


Türk

Önerilen İletiler

UNUTULMAZ KAHRAMANLAR : OSMAN BATUR - CANIMHAN HACI

Türk olan her Türkistanlının mukaddes bir vazife bildiği , Türk'ün ana yurdu Türkistan'ın; istiklali için savaşta bütün Türkistanlılara önder olan, ve bu uğurda hiç bir fedakarlıktan çekinmeyen Türkistan'ın milli kahramanı Osman Batur ve onun mücadele arkadaşı , Doğu Türkistan'ın sabık maliye bakanı Canımhan HACI ; Nisan 1951 de Doğu Türkistan'ın merkezi Urumçi'de Çin Koministleri tarafından alçakça kurşuna dizilmişti.

 

Her iki kahraman da hayatları boyunca Türkistan'ın istiklali için savaşmışlardır .Osman Batur , Türkistan'ın istiklal düşmanlarıyla silahla savaşırken , Canımhan Hacı da fikir cephesinden mücadele ediyordu. Türkistan'ın istiklali uğrundaki bu mücadelede çok sistemli çalışan Canımhan Hacı Osman Batur'a her zaman gizli olarak direktifler veriyordu. Bu hareketinden düşmanlara en ufak bir şüpheye dahi düşmemişlerdi. Bütün Doğu Türkistanlılar tarafından son derece sevilen Canımhan Hacı'yı ellerinde bazen koz olarak kullanmak ve onu emellerine alet (!) etmek isteyen Çinli gafiller Osman Batur , zafer kazandıkça , onu da yüksek mevkilere çıkarıyorlardı. .

 

Osman Batur'un dillere destan ve kahramanlık sembolü olan savaşlarını , sadece Altay'ın Çinli valisine karşı olduğunu zanneden veyahut da böyle zannetmek isteyen Çinliler 1940 senesinde Canımhan Hacı'yı Altay'ın vali muavinliğine getirdiler. Osman Batur ve Canımhan Hacı'lar bu jestin samimiyet derecesini gayet iyi anlıyorlardı. Biri açıktan açığa silahla , diğeri de gizli olarak mücadelelerine devam ediyorlardı. Bundan sonra Canımhan Hacı'nın Çinliler nezdindeki mevkii , Osman Batur'un zafer kazanıp kazanmamasına bağlı kalmıştır. 1942 senesinin sonlarına doğru Osman Batur , biraz yenilgiye uğrayınca Canımhan Hacı , hemen tevkif edilerek Urumçi'deki diğer aydın Türkistanlılar gibi hapis ederek öldürmeye hazırlandılar. 1944 ve 1945 senelerinde Osman Batur ve Türkistan'ın diğer milliyetçileri , modern silahlara ve sayısız Çin askerlerine rağmen düşmanlarını sadece iman kuvvetiyle mağlup etmeye başlayınca Çinliler tekrar Canımhan Hacıyı hapisten çıkararak bu sefer daha da yükselterek onu Doğu Türkistan Maliye Bakanlığına tayin ettiler . Ve böylece ilk defa olarak bir Türkistan'lı Türk Çinlilerin "Sınkiang Doları" dedikleri Türkistan parasını maliye bakanı sıfatıyla imza etmiş oldu.

 

Türkistanın istiklali uğruna savaşn ve bu uğurda şehit olan Osman Batur ve Canımhan Hacı'nın milli vazifelerini ifa etmek uğrundaki hizmetlerini anlatmak için cildlerce kitaplar yazmak icap eder . Osman Batur ve Canımhan Hacı dünyada Türkistanlılar yaşadıkça Türkistanlı milliyetçilerin önderi ve Türkistan istiklalinin sarsılmaz sembolüdür.

 

Hiç şüphe yok ki , Türk'ün tarihi düşmanı Çin ve Rus komünistleri Türkistan'ın milli kahramanı Osman Batur ve Canımhan Hacı'yı akla ve hayale gelmedik işkencelerle şehit etmekle Türkistanlıların milli davalarına en ağır darbeyi indirmişlerdir. Fakat buna rağmen milli kahraman Osman Batur ve Canımhan Hacının şehit olması , Türkistan milliyetçilerinin davalarına bağlılıklarını sarsmamış , bilakis büyük önderlerin vatan için şehit olmaları onların davaya bağlılıklarını bir kat daha arttırmıştır.

 

Orkun kitabelerinde yazıldığı gibi "Yukarıda gök basmadıkça ve altta yer delinmedikçe Türk senin türeni kim bozar ?" bu insanlar insan olarak yaşamak istedikçe , hürriyet ve istiklal insanların vazgeçilmez kutsal hakkı olarak kaldıkça , komünist ve benzeri emperyalistlere Türkistan'da hüküm sürmek yok . Şu halde , unutulmaz milli kahramanlarımız müsterih olarak nur içinde yatın. Kanlarınızla suladığınız Urumçi'nin yaslı toprakları üzerine heykellerinizi dikip , sizi saygı ile selamlayacağımız günler yakındır.

 

Ayrıntılı bilgi www.ulkuocaklari.gov.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.