Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
Kürtçe eğitim talebi 'siyaset'in gölgesinde tartışılırken uzmanlar 'pedagojik' boyuta dikkat çekiyor:

Anaokullarından başlamak üzere çift dilli eğitim olabilir. Bunun dünyadaki örnekleri araştırılmalı

Yeni anayasa tartışmalarının odağında ‘anadilde eğitim’ var.

Başbakan Erdoğan “Kimse bizden resmi olarak anadilde eğitim beklemesin” diyerek,

çift dilli veya çok dilli eğitimin Türkiye’nin iç barışı açısından sıkıntılı olacağını söyledi.

Oysa uzmanlara göre anadilde eğitim politik olarak değil pedagojik olarak ele alınmalı.

Uzmanlara göre eğitim sistemini çift dilli bir modele dönüştürmek mümkün.

Radikal, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve eğitimcilerle ‘anadilinde eğitim’i konuştu.

‘Eğitimden önce öğrenim yaygınlaştırılmalı’

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: Anadilde eğitimden ziyade, öncelikle anadilde öğrenimin yaygınlaştırılması gerekir.

Anadilde öğrenimin önünde varolan engellerin kaldırılması, gerekirse yeni bir takım düzenlemelerin yapılması gerekir.

Anadilde eğitim talebi belli bir bölgeyle sınırlı kaldı.

Oysa anadilde öğrenim yalnızca Kürtler açısından değil diğer kesimler için de ele alınmalı.

Anadilde eğitim için ise sürecin biraz daha olgunlaşması, bunun için alt yapının hazırlanması,

bilimsel araştırmaların, diğer ülke uygulamalarının ele alınması gerekir.

Ve bu talepler dile getirildiğinde ise kutuplaştırıcı, dışlayıcı bir üslupla değil karşılıklı diyalogla ele almak gerekir.

Ülke bütünlüğünü bozmadan, tüm kesimleri içine alacak bir tartışma sürecini ele almak gerekir.

Gerekli hazırlıklar yapılmadan ‘Buyurun anadilde eğitim alın’ demek de sağlıklı bir sonuç doğurmayacaktır.

radikal.com.tr

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.