Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Hz. Muhammed’in 25 yaşlarında iken o esnada 28 yaşlarında dul bir soylu olan Hz. Hatice evlendikten sonra en kızı çocuğu olan Abdullah’ın 611 yılında yani peygamber 41, Hz. Hatice ise 44 yaşında iken doğduğu bilinmektedir. Aradan geçen 8 sene boyunca başka bir kadınla evlenmemesinden dolayı yeni bir çocuğunun olmaması yine anlaşılabilir.622 yılından sonra yeni evlilikler yaptığında 52 yaşlarında idi. ne var ki bundan sonra hiç yeni çocuğu olamıyor. Buradan dört ihtimal çıkıyor.

1.İhtimal: 52 yaşın artık “çocuk yapamama yaşı” olduğu ihtimali. Yani “peygamber 52 yaşından sonra takatten düşmüştür” demektir. Biyolojik veriler bunu doğrulamıyor.

2.ihtimal: Peygamber belli bir yaştan sonra kısır olması ihtimali. Onun için çocuğu olmadı. Bu ihtimali güçlendirebilecek en önemli tespit aksini düşünmemenin zorluğudur. Yani aralarında Ümmü Seleme gibi eski çocukları olan dul kadınlar da dâhil tüm eşlerinin kısır olduğu sonucuna varmanın zorluğudur.

3.İhtimal: Hz. Peygamberin Hz. Hatice’den sonra evliliklerinde cinsel yakınlaşmanın yaşanmaması olması ihtimali. Hadis literatürü bunu kabul etmez. Kuran da en azından yasaklayan bir konumda görülmüyor. Diğer yandan Mariye’den olma Hz. İbrahim’in doğmuş olduğunun söylenmesi de kısırlık ihtimalini azaltıyor. Hem de bu doğum esnasında peygamber 58 yaşlarındadır. Hala da güçten düşme olduğu söylenemez. Gerçi

Bir kısım kaynaklara dayanarak ibrahimin peygamberden olmadığını söyleyebilirsiniz. O zaman bu ihtimal aha da güçlenir.

4.İhtimal. Kuranda bu düzeyde bilgiler olmadığından, hadis liteatürü ile peygamberi anlamak yanlış kıyaslamalara götürecektir. Bu durumda, evlikleri ve yaşları konusunu da her türlü bilgi gibi “yanlış ihtimalli” olarak göreceğiz. Hz.Muhammedin neden çocukları olmadığı konusu da bizi o zaman pek bağlamayacaktır.

Ben dördüncü ihtimali tercih ediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Gönderi tarihi:

Bunun ne önemi olduğunu hiç anlamadım. Varsayalım tüm olasılıklar doğru, varsayalım hepsi yanlış. Buradan nereye varabiliriz?

Deseniz ki neden erkek çocuğu olmadı veya olsa da yaşamadı, bunun genetik nedenleri olabilir. Erkeklere özgü bazı genetik hastalıklar vardır. Bu hastalıklar kız çocukları etkilemez, erkek çocuğun ise küçük yaşta ölümüne neden olur. Dişi genetiği XX şeklinde olduğundan, erkek genetiğine göre daha sağlamdır çünkü. Bir X'de oluşacak bir mutasyon, doğru kodlanmış olan diğer X tarafından bastırılabilir. Kromozomları XY şeklinde olan erkekte bu şans bulunmaz.

Muhammed'de vahiy gelişine yorulan, ancak epilepsiyi andıran davranışlar olduğu rivayetleri vardır, bu kanıyı destekleyebilecek olan...

Gönderi tarihi:

Bunun ne önemi olduğunu hiç anlamadım. Varsayalım tüm olasılıklar doğru, varsayalım hepsi yanlış. Buradan nereye varabiliriz?

Deseniz ki neden erkek çocuğu olmadı veya olsa da yaşamadı, bunun genetik nedenleri olabilir. Erkeklere özgü bazı genetik hastalıklar vardır. Bu hastalıklar kız çocukları etkilemez, erkek çocuğun ise küçük yaşta ölümüne neden olur. Dişi genetiği XX şeklinde olduğundan, erkek genetiğine göre daha sağlamdır çünkü. Bir X'de oluşacak bir mutasyon, doğru kodlanmış olan diğer X tarafından bastırılabilir. Kromozomları XY şeklinde olan erkekte bu şans bulunmaz.

Muhammed'de vahiy gelişine yorulan, ancak epilepsiyi andıran davranışlar olduğu rivayetleri vardır, bu kanıyı destekleyebilecek olan...

Buradan varmakta olduğum çok da değişik bir durum yok.Kafamda bu konuda sorular bulunmaktadır.Kaynakların bilgi çeşitliliği sebebiyle içinden çıkamadığım için bu tip forumlarda belki de değişik bir bilgi bulabilirim diye yazdım.Vermiş olduğunun bilimsel bilgi de benim için yeni bir bilgi oldu.Bazı hastalıklara erkek çocukların daha erken yakalandığı konusunda..

Teşekkür ederim.Araştırma sadece yapıyorum.

Gönderi tarihi:

Sayın özedönüş, araştırmalarınıza bu yönde devam ettiğinizde, seçmiş olduğunuz avatar adına uyumlu bir sonuç elde edeceğinizden eminim. Lütfen bilimin ışığından hiç ayrılmayın, saygılar, başarılar...

Tevazulu tavrınızdan dolayı ayrıca kutluyorum. Bu, doğru yolda olduğunuzun göstergesi...

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Bende bunun ne önemi olduğunu anlamadım.

Belki yapmamıştır veya ordakilerden biri, ne değişir? Burada bazı kimselerin İslam'ın, Kuran'ın doğruluğu üzerine soruları varken böyle bir soruya cevap aramak vakit kaybı olur diye düşünüyorum.

• 6 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Bu konunun önemi-baba göre- ölen erkek çocuklarından isminden emin değilim Kasım da olabilir İbrahim de,"yaşasaydı o da peygamber olacaktı" şeklindeki hadistir.

Değerli Kardeşimiz;

Peygamberimizin Çocuklarının Erken Yaşta vefat etmelerinin Hikmeti:

İbni Abbas (r.a) anlatıyor: Resulullah’ın (asm) oğlu ölünce, Resulullah cenaze namazı kıldı ve:

“Onun cennette bir süt annesi olacaktır. Eğer yaşasaydı sıddık bir nebi olacaktı ve hiç bir Kıpti köleleştirilmeyecekti.” buyurdu. (ibn mace)

Resulullah’ın çocuklarının vefat etmesinin hikmeti, eğer yaşasalardı nebi olacaktı. Peygamberimizden sonra başka bir peygamber gelmeyeceği için erkek çocukları küçük yaşlarda vefat etmiştir.

Kaynak: Kütübi Sitte, Prof. Dr. İbrahim Canan

Selam ve dua ile...

Sorularla İslamiyet

11-Ağustos-2006 - 08:38:17

Okunma Sayısı: 1456

Gelgelelim ahzab 40. ayette de peygamberlerin sonuncusu olduğu yazılı;

مَّا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِّن رِّجَالِكُمْ وَلَكِن رَّسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ وَكَانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا

Mâ kâne muhammedun ebâ ehadin min ricâlikum, ve lâkin resûlallâhi ve hâtemen nebiyyin(nebiyyine), ve kânallâhu bi kulli şey’in alîmâ(alîmen).

1.mâ kâne: olmadı2.muhammedun: Muhammed3.ebâ: baba4.ehadin: birisi, bir kimse5.min ricâli-kum: erkeklerinizden6.ve lâkin: ve lâkin, fakat, ancak7.resûlu allâhi: Allah'ın resûlü8.ve hâtemen: ve sonuncu9.nebiyyîne: nebî, peygamber10.ve kâne allâhu: ve Allah oldu11.bi: ile12.kulli şey'in: hepsi, herşey13.alîmen: bilen

Belki ayet geldiğinde çocukları çoktan ölmüştü.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.