Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Gezegen eriyor


Legendary

Önerilen İletiler

19487926.jpg

 

Bu Gezegen Eriyor

 

Astrofizikçilerden oluşan bir ekip başka bir yıldız çevresinde dolanan bir gezegenin yavaş yavaş yok olduğunu belirledi. Gezegen, WASP 12 adlı bir yıldızın çevresinde çok yakın konumda dolanıyor. Böylece ilk kez gökbilimciler bir gezegenin yok oluşuna tanık oluyor.

 

WASP 12b, 2008 yılında keşfedildi. Gezegenin güneş benzeri yıldızı, Arabacı (Auriga) takımyıldızı içinde yer alıyor. Gezegen Jüpiter, Satürn gibi bir gaz devidir. Ancak Güneş’e uzak bir konumda bulunan Jüpiter ve Satürn’ün tersine yıldızına çok yakındır. Gezegen Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığına göre 75 kat daha yakın bir yörüngede dolanmaktadır. Gezegenin kütlesi Jüpiter kütlesinin en az 1.4 katı. Gezegenin çapı ise Jüpiter çapının 1.8 katı olduğu, başka bir deyişle 6 Jüpiter hacmi kadar olduğu hesaplanmış. Ancak Jüpiter’le kıyaslanamayacak ölçüde sıcaktır: 2500 C’den daha fazla.

 

Gezegenin boyutlarının bu kadar büyük olmasının nedeni genleşmedir. Bunun nedeni gezegenin uğradığı gel-git kuvvetidir.

 

Dünya’da Ay’dan dolayı gerçekleşen gel-git kuvveti nedeniyle deniz seviyesi yükselip alçalmaktadır. Aynı etki yıldızına çok yakın olduğu için WASP 12b’de de olmaktadır. Gel-git kuvveti nedeniyle gezegenin şekli de değişime uğramaktadır.

 

Gezegen yıldızın çekim kuvvetine karşı koyamadığı için her saniye 6 milyar ton’luk madde kaybına uğramaktadır. Bu kayıp gezegenin 10 milyon yıl içinde yok olacağını işaret ediyor. Bu süre bizim için uzun olabilir. Ancak uzaydaki nesnelerin yaşları düşünüldüğünde çok ama çok kısa bir süredir. Gezegenden kopan madde doğrudan yıldızın üzerine düşmez. Bunun yerine öncelikle yıldızın çevresinde bir sarmal disk oluşturur. Gezegen Dünya’ya göre 500 kat daha az yaşayacaktır.

 

Kaynak: Science Daily/Astronomi Diyarı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.