Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Uzaydan enerji transferine doğru


Legendary

Önerilen İletiler

45154675.jpg

 

Uzaydan enerji transferine doğru

 

Japonya 2030`a kadar uzayda güneş enerjisi toplamaya ve bunu lazer ışını veya mikrodalga kullanarak Dünya`ya "zaplamaya" kararlı görünüyor.

 

 

Her ne kadar bilim-kurgu projesi gibi düşünülse de, Japonya 2030`a kadar uzayda güneş enerjisi toplamaya ve bunu lazer ışını veya mikrodalga kullanarak Dünya`ya "zaplamaya" kararlı görünüyor.

 

Bu amaçla endüstri şirketlerini ve bilim adamlarını bir araya toplayarak milyarlarca dolarlık temiz enerji kaynağını gelecekte hayata geçirmek isteyen Japon hükümeti, Uzay Güneş Enerjisi Sistemi projesi çerçevesinde, Dünya`nın atmosferinin dışındaki yörüngeye yerleştirilecek birkaç kilometrekare büyüklüğündeki bir fotovoltaik çanak sayesinde güneş ışınlarını toplamayı planlıyor.

 

Uzayda dünyadakinden en az 5 kat daha güçlü güneş enerjisi, güneş hücrelerinde toplandıktan sonra, yeryüzüne lazer kümeleri veya mikrodalga halinde ışınlanacak.

 

Dünyaya gönderilen bu enerji de, deniz veya barajlara yerleştirilecek dev parabolik antenler tarafından toplanacak.

 

Japon bilim adamları, orta ölçekli bir nükleer santralin ürettiğine eşit bir gigavat gücünde bir sistemin, şu anda Japonya`daki elektrik üretim maliyetinden 6 kat ucuz olan bir kilovat elektriği 8 sente üretmesini hedefliyor.

 

Japon uzay ajansı Jaxa`nın 1998`den beri 130 bilim adamıyla yürüttüğü projenin hayata geçirilmesi amacıyla Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ile Bilim Bakanlığı, geçen ay bir adım daha adım atarak, aralarında Mitsubishi Electric, NEC, Fujitsu ve Sharp şirketlerinin de bulunduğu, yüksek teknoloji üreten bazı firmaları projeye dahil etti.

 

Jaxa, projenin bir sonraki adımında, 2020 civarında 10 megavat kapasiteli bir fotovoltaik sistemi uzaya göndererek test etmeyi, ardından da 250 megavatlık bir prototipi göndermeyi planlıyor.

 

AA

 

Kaynakça:Tümgazeteler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.