Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

72895108.gif

 

Kemal Çağlar (1938-1996)

 

Besteci, orkestra şefi, fa.gotçu ve Ankara Konservatuarı nda teori ve armoni öğretmeni olarak uzun yıllar hizmet veren Kemal Çağlar, başkentin müzik yaşamında önemli işlevi bulunan bir sanatçımızdı. Yaşamı boyunca ün kazanmak hırsına kapılmamış, sessiz ve derinden çalışarak gerekli olan müziksel katkıyı yerine getirmeyi görev sanmış, Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrasının şefliğini sürdürürken, bir yandan da Başkent Oda Orkestrası nı yönetmiştir. 1973 yılından öldüğü güne değin Ankara Konservatuarı kompozisyon bölümünde hocalık yapan bestecimiz, başkentte gerçekleştirilen amatör müzik etkinliklerini için yardıma çağırıldığında, severek görev almıştır.

 

Onu beklenmedik bir zamanda ve verimli çağında, genç yaşta yitirmenin üzüntüsü içindeyiz.

 

1954 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı nda müzik öğrenimine başlayan bestecimiz, 1961 yılında bu okulu bitirmiş ve Ankara ya gelerek 1962-66 yılları arasında konservatuarda fa.got öğrenimi yapmıştır.

 

1966 yılında ise konservatuarın kompozisyon bölümüne girmiş, Adnan Saygun un öğrencisi olmuştur. Bölümde ayrıca İlhan Usmanbaş, Muammer Sun ve Ferit Tüzün ile çalışarak yüksek devreyi tamamlamıştır. 1962 yılında Ankara Devlet Operası Orkestrası nda birinci fa.got olarak çalışmaya başlayan Çağlar, bu görevini 1978 yılına kadar sürdürmüştür.

 

1978 de opera orkestrasına şef olarak atamıştır. İlk seslendirmesini yaptığı yapıtlar arasında Tevfik Akbaşlı nın KUTSAL SANDIK adlı opereti ve Penderecki nin müziği üzerine M. Stachowski nin hazırladığı CESUR ŞOVALYE vardır.

 

Yoğun biçimde sürdürdüğü orkestra şefliğinde yetkinleşmek amacıyla iki kez yurt dışına çıkan besteci, önce The British Council in verdiği bursla İngiltere de George Hurst ile çalışma olanağı bulmuş, İtalyan Kültür Heyeti nin sağladığı başka bir olanakla bu kez İtalya da Siena Konservatuarı nda ünlü şef Franco Ferrera nın kursuna katılmıştır.

 

Piyano ve orkestra için yazdığı ÇEŞİTLEMELER sağlam orkestralaması ile dikkat çekmiştir. 1974 te bestelenen bu yapıtın ilk seslendirilmesi, Hikmet Şimşek yönetimindeki ADOB tarafından piyanist Selman Ada nın solistliğinde gerçekleştirilmiştir.

 

Üflemeli çalgılar için BEŞİL (flüt, obua, klarnet, fa.got ve korno), 1976 da yazılmış, bir yıl sonra Ankara Üflemeliler Beşlisi tarafından Ankara Radyosu nda yorumlanmıştır. Bu iki yapıt, TRT tarafından kaset olarak üretilmiştir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.