Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

(Franz) Joseph HAYDN (1732-1809)


Aries

Önerilen İletiler

48687996.jpg

 

 

(Franz) Joseph HAYDN

 

 

31 Mart 1732 - 31 Mayıs 1809 (yaş 77)

 

 

 

HAYDN’I UNUTMAK MÜMKÜN DEĞİL

 

Klasik Batı Müziği’nin ünlü bestecisi Franz Joseph Haydn’ın bu yıl 200. ölüm yıldönümü. Yaşadığı dönemde ‘baba Haydn’ olarak anılan Haydn, Mozart ve Beethoven gibi isimleri etkilemiş. Joseph Haydn’ın ölümü üzerinden iki yüzyıl geçmesine rağmen besteleri, müziği hâlâ vazgeçilemeyenler arasında yerini koruyor.

 

Sanat hayatının, önemli yıllarını, Esterházy ailesinin görkemli sarayında sürdüren Haydn’ın aslında yoksul bir aileden yola çıktığı enteresan bir hayat hikâyesi var.

 

Franz Joseph Haydn, 31 Mart 1732’de Avusturya’nın Rohrau kentinde doğdu. Yoksul bir aileye sahip olan Haydn’ın babası tekerlek yapımcısı, annesi ise köy beylerinin evlerinde aşçılık yapıyor ve Haydn ile beraber 12 çocuğa daha bakıyordu. Henüz altı yaşında Hamburg’ta ilkokuldayken çocuk korosuna katılan Haydn, 1740’da Viyana’nın en önemli katedrallerinden biri olan St. Stephan Katedrali’ne korist olarak atandı. Birkaç yıl sonra aynı koroya Joseph Haydn’ın kardeşi Michael Haydn da katıldı. Joseph Haydn ilk müzik eğitimini, kemancı Gegenbauer ve Saray Kilisesi tenorlarından Finzterbusch’dan aldı.

 

 

ZOR YILLAR

 

1745’te sesi yavaş yavaş bozulmaya başlayan Haydn, gezici sanatçılık yapmaya başladı. Onun için zor yıllar bu yıllarda başladı. Kendini ve ailesinin nafakasını soylulara beste ve dans parçaları yaparak kazanan Haydn’ın ilk operası da 1752 yılında sergilendi ve büyük ilgi gördü. Adını duyurmaya başlayan Haydn, ilk operasının ardından döneminde ün yapmış İtalyan opera sanatçısı Porpora’yla tanıştı. Sanat yaşamı ilerleyen Haydn, yine geçimini sağlamak adına, Von Fürnberg için ‘Yaylılar Kuvarteti’ ve ‘Topal Şeytan’ adında komedi tarzında bir opera yazdı.

 

Haydn, 1759’da Kont Ferdinand Maximilian’ın yanında çalıştı ve burada oda müzikleri yaptı. Haydn, 28 yaşına girdiğinde ise Josepha adında bir kızı sevdi ve evlenmek istedi. Ancak Josepha manastıra rahibe olmak isteyince ablası Anna’yla evlenmek zorunda kaldı.

 

 

ŞÖHRETİ VE SON YILLARI

 

Daha sonra Kont Maximilian’ın yanından ayrılıp 1761’de Prens Anton Esterhazy’nin sarayına orkestra yöneticisi olarak atandı ve orada 30 yıl kaldı. Bu süre içinde onu bütün Avrupa tanıdı.

 

1764’te eserleri Hollanda, Viyana ve Paris’te sergilenen Haydn, 1779’da Paris’e giderek altı senfoni besteledi. Daha sonra İngiltere’ye giderek Oxford Senfonisi’ni besteledi ve ‘Fahri Doktorluk’ ünvanı alan Haydn, 1795’in yaz aylarında Klasik Batı Müziği’nde görülmemiş türde eserlerini verdi. Yaşamının son yıllarında Haydn önemli oratoryolarından ‘Yaradılış’ ve ‘Mevsimler’i besteledi.

 

Haydn’ın ölümü 9 Mayıs 1809 tarihinde Napolyon’un Viyana’yı işgal etmek için başlattığı top ateşi sebebiyle oldu. Napolyon ise işgal sonrasında buna üzülüyor ve Haydn’ın cenazesine yine Napolyon’un emri üzerine bütün Fransız subayları katıldı.

 

 

***

 

Eserlerinde hikâyesi var

 

Joseph Haydn’ın yaşamı kadar eserleri de ilginç hikâyelere sahip, mesela 45 numaralı senfonisi yani ‘Veda Senfonisi’nin dördüncü bölümünde, bitişe yakın 3-4 sanatçı sahneyi terk eder, ardından birkaç sanatçı daha ve en son bir kemancı, birde şef kalana dek herkes çıkar. Bu senfonide, Haydn ve arkadaşlarının kış mevsiminde ailelerini ziyaret etmek istediklerini prens Esterhazy’e bu yolla duyurmaları, prensin de orkestranın bu mesajını alıp, Haydn ve arkadaşlarına izin vermesi hikâye edilir. 94. senfonisi olan ‘Sürpriz Senfonisi’nde Haydn, akşam yemeğinden sonra, konukların operalarda uyukladığını görür, bunun üzerine 94. senfonide, müziği başlarda çalınan tempodan gitgide düşürür, böylece herkesin uyukladığı sırada, bütün vurmalılar ve çok sesli enstrümanların melodileriyle uyuklayanları uyandırırmış.

 

Bir anımsatma: Joseph Haydn hiçbir zaman ‘Franz’ ön adını kullanmadı. Bu yazıyı ‘Franz’ı yok sayarak da okuyabilirsiniz.

 

 

 

Mehmet Yavuz

 

 

Başlıca Yapıtları

 

Franz Joseph HAYDN, hayatı boyunca 800'ün üzerinde besteye imza atmış, bunların yanında 450'nin üzerinde şarkının düzenlemesini yapmış klasik müzik tarihinin en verimli sanatçılarından biridir.

 

 

 

Oratoryoları

 

Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuz - 1796

Die Schöpfung - 1798

Die Jahreszeiten - 1980

 

 

Operaları

La Canterina-1766

II Mondo della Luna-1777

L'isola disabitata-1779

La fedelta premiata-1780

Armida-1783

 

57362200.jpg

 

87568202.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.