Φ _asi_ Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 Gönderi tarihi: 10 Ekim , 2009 AYDIN YEMEKLERİ YEMİŞ TATLISI MALZEMELER 500 gr kuru incir 3 çorba kaşığı ceviz içi 3 çorba kaşığı toz şeker HAZIRLANIŞI İncirlerin saplarını koparıp, yıkayın daha sonra sap yerleriden kesip, içlerine dövülmüş ceviz içi ve şeker karışımından doldurun. Doldurduğunuz incırleri kapatıp, önceden yağladığınız bir tepsiye dizin. Üzerlerine bir bardak su veya süt dökün. Hafif ateşte ağzı kapalı olacak şekilde pişirin. İncirler yumuşayınca soğutup, servis yapın. ETLİ KEREVİZ Malzemeler 1 kg üzerinde yeşil saplarıda bulunan kereviz 300 gr dana kuşbaşı 1 kuru soğan 1-2 su bardağı kaynamış su 1 su bardağından biraz daha az haşlanmış nohut 1 tane patates Domates salçası Tuz 1 küçük çay bardağı zeytinyağı Yapımı Kerevizin yeşil sapları (en tepedeki maydanoza benzeyen kısmı hariç, az miktarda burasıda eklenebilir ama çok olursa yemeğe acı bir tat verir) 2-3 cm uzunluğunda doğranır ve iyice yıkanır. Kerevizin kendisi de soyularak biraz irice küpler şeklinde doğranır. Patateste aynı şekilde doğranarak kerevize eklenir. Kuşbaşı doğranmış dana eti suyunu bırakıp çekinceye dek pişirilir. Yemeklik doğranmış kuru soğan eklenerek kavrulur. Kereviz sapları eklenerek 4-5 dakika daha soğan ve et ile birlikte kavrulur. Salça eklenir. En son doğranmış kereviz, patates ve haşlanmış nohut, tuz ve su eklenerek yumuşayıncaya dek pişirilir. Yanında arpa şehriyeli pirinç pilavı ile servis edilir. ZERDE Malzemesi: 1.5 su bardağı toz şeker 5 su bardağı su 1 çay kaşığı pirinç 2 çorba kaşığı buğday nişastası yarım çay bardağı dövülmüş karanfil. Hazırlanışı: Pirinç ılık su içerisinde yarım saat bekletilir. Daha sonra pirinç yıkanarak 5 su bardağı ile 20-25 dk pişirilir. İçerisine şeker ve nişasta ilave edilir. 1-2 dk daha kaynattıktan sonra ocaktan alınır. Islatılmış servis tabağının içine dövülmüş karanfil serpilir ve üzerine serde dökülür. Soğuk olarak servis yapılır. KABAK TATLISI Malzemesi: 2 kg balkabağı 2,5 su bardağı toz şeker Hazırlanışı: Kabak iri iri dilimlenip soyulur ve çekirdekleri çıkartılır. Kabak iki üç parmak genişliğinde istenilen uzunlukta ince ince doğranır. Büyük ve yayvan bir tencereye dizilirken aralarına şeker serpilir. Kabak üstü kapalı olarak bir gece bekletilir. Gece şeker ile bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir süre de tencerenin kapağı açık olarak pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alınarak dövülmüş ceviz içi veya fındık içi üzerine serpilir. KABAK KAVURMA............................... Malzemesi: Yarım kg kabak 1 soğan 2 domates yarım çay bardağı zeytinyağı kırmızı biber tuz. Hazırlanışı: Kabaklar yıkandıktan sonra kabukları soyulur, küçük küçük doğranır. Tavaya zeytinyağı konulduktan sonra üzerine sırasıyla kabaklar, doğranmış soğan ve domatesler yerleştirilir. Biber ve tuz ilave edildikten sonra 10-15 dk karıştırılarak pişirilir. İsteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt veya sade yoğurtla da servis yapılır. MANTAR KAVURMA Malzemesi: 1 kg mantar bir soğan bir çay bardağı salça yeteri kadar zeytinyağı. Hazırlanışı: Mantarlar yıkanıp temizlendikten sonra suda haşlanır. Haşlanan mantarlar ince ince kıyılır. Soğanlar zeytinyağı ile biraz kavrulduktan sonra üzerine sırasıyla mantar, salça, biber ve tuz ilave edilir. 15-20 dk kavrularak ocaktan alınır ve servis yapılır. Aydın’da yaygın olarak yapılan bir kavurma türüdür. EBEGÜMECİ KAVURMA Malzemesi: 1 bağ ebegümeci 1 soğan tuz kırmızı biber yarım çay bardağı zeytinyağı. Hazırlanışı: Ebegümeci yapraklarından ayıklandıktan ve doğrandıkta sonra yarım tencere kaynamış suda haşlanır. ayrı bir tavada soğan pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra ebegümeci soğanın üzerine ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Pişmek üzere iken biber ve tuz atıldıktan sonra sıcak olarak servis yapılır. Tercihe göre yoğurtlu, yumurtalı da olabilir. KEDİRGEN KAVURMASI (Tilki Kuyruğu) Malzemesi: 1-2 bağ kedirgen 2-3 yumurta 2 baş pırasa kırmızı biber yeteri kadar zeytinyağı tuz. Hazırlanışı: Kedirgenlerin saplarında sert olan kısımlar atılır. Yumuşak bölümleri yıkandıktan sonra, küçük küçük doğranır. Pırasalarda küçük küçük doğrandıktan sonra kedirgenlerle birlikte zeytinyağı ile kavrulur. Üzerine kırmızı biber ve tuz atılır pişinceye kadar karıştırılmaz. Kedirgenler piştikten sonra üzerine 2-3 yumurta kırılır. Sıcak olarak servis yapılır. Marul salatası veya yoğurtla da yenir. PAZIOTU KAVURMASI Malzemesi: 1 bağ pazıotu 1 soğan 1 çorba kaşığı tuz bir çorba kaşığı kırmızı biber 1 çay bardağı zeytinyağı. Hazırlanışı: Pazıotları bol suyun içerisinde bolca yıkandıktan sonra yarım tencere kaynamış suyun içerisinde atılır. Otlar yumuşayıncaya kadar bir miktar kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir tava içerisine zeytinyağı konularak soğan kavrulur. Pembeleşen soğanın üzerine kaynatılmış pazıotları ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Krımızı bibe ve tuz ilave edildikten sonra birkaç dakika daha kavrulup ocaktan alınır. Tercihe göre yoğurtlu ya da sade servis yapılır. Yumurtalı da yapılabilir. DALGAN KAVURMASI Malzemesi: 1 bağ dalgan otu 1 soğan 2 pırasa tuz 1 çorba kaşığı kırmızı biber yarım çay bardağı zeytinyağı. Hazırlanışı: Dalganlar yıkanıp ayıklandıktan sonra küçük küçük doğranır. Soğan ve pırasalar doğranarak zeytin yağı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış dalganlar soğanın üzerine konur ve kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Kavrulmak üzereyken kırmızı biberi ve tuzu ilave edin. Birkaç dk sonra ateşten alarak servis yapın. Yoğurtlu veya sade servis yapılabilir. Tercihe göre kavurma esnasında yumurta da kırılabilir. KORUKLU EKŞİLİ BAMYA Malzemesi: 1 kg bamya iki küçük boy kuru soğan 3 domates bir çay bardağı nar ekşisi bir çorba kaşığı kırmızı biber bir çay kaşığı tuz 1,5 bardak su yeteri kadar zeytinyağı. Hazırlanışı: Bamyalar yıkandıktan sonra başları ve uç kısımları temizlenir. İnce doğranmış soğan bir tencerenin içerisinde zeytinyağı ile kavrulur. Soğan pembeleşince küçük küçük doğranmış domatesler de üzerine ilave edilerek 3-5 dk kavrulur. Biber, tuz, bir çay bardağıekşi, 1,5 bardak su ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine bamyalar konur ve 15-20 dk pişirilir. Yemek soğuduktan sonra servis yapılır. Aydın’da özellikle yaz aylarında beğenilerek tüketilen bir yemektir. SEMİZOTU YEMEĞİ Malzemesi: 1 bağ semizotu 1 fincan pirinç 1 soğan yeteri kadar zeytinyağı tuz. Hazırlanışı: Semizotu yıkanır, ayıklanır, ve 1 cm boyunda doğranır. Soğan küçük küçük doğrandıktan sonra pembeleşicinceye kadar kavrulur. Üzerine semizotları ilave edilerek pirinç ve su konur. 10 dk pişirilerek suyu çekildikten sonra servis yapılır. YERELMASI YEMEĞİ Malzemesi: 1 kg yer elması 2 adet kuru soğan kırmızı biber salça zeytinyağı limon su tuz. Hazırlanışı: Yerelmaları kare şeklinde doğranır. Soğanlar küçük küçük doğranarak tencerede zeytinyağı ile kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerlerine doğranmış yer elmaları, kırmızı pul biber, ve salça ilave edilir. Tuz ve limonun ilavesiyle birlikte 15-20 dk pişirilen yemek servise hazırdır. KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI Malzemesi: 10 veya daha fazla orta boy kabak çiçeği zeytinyağı su, tuz 1 limon 1 çay kaşığı toz şeker zeytinyağlı dolma harcı: 200 gr. pirinç 1 domates 2 soğan istenirse fıstık kuş üzümü karabiber 1 demet dereotu. Hazırlanışı: Soğanlar küçük küçük doğrandıktan sonra zeytinyağında kavrularak pembeleştirilir. Daha sonra üzerine yıkanmış pirinç ilave edilerek biraz daha kavrulur. Pirincin üzerini geçecek kadar ılık su katılır. Yıkanmış kuş üzümü ve kabukları soyulup doğranmış domates ve tuz katılır. tencerenin kapağı kapatılarak pirinç suyunu çekene kadar pişirilir. Ocaktan indirildikten sonra üzerine kıyılmış dereotu ve baharatlar eklenir. Kabak çiçekleri içine hazırlanan iç doldurulur ve yuvarlayarak kapatılır. Hazırlanan dolmalar tencere içine yan yana dizildikten sonra üzerine limon suyu, şeker, zeytinyağı eklenerek kısık ateşte 15 dk pişirilir. Daha sonra tencereden alınarak dikkatli bir şekilde servis yapılır. ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE Malzemesi: 1 kg taze börülce 2 adet kuru soğan 3 adet domates 1 çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı kırmızı biber bir buçuk çay bardağı zeytinyağı ki bardak su. Hazırlanışı: Börülcelerin uçlarında ve yanlarında bulunan lifler ayıklanır, fasulye gibi üçe veya dörde bölünerek doğranır. İnce kıyılmış soğanlar zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine yıkanmış börülceler ve kuşbaşı doğranmış domatesler ilave edilir. Üzerine tuz ve biber ilave edilerek kavurmaya devam edilir.10 dk kadar kavurduktan sonra 2 bardak su ilave edilerek 15-20 dk daha kaynatılarak ocaktan alınır ve sıcak servis yapılır. ZEYTİNYAĞLI KURU BÖRÜLCE Malzemesi: 500 gr. kuru börülce 2 adet soğan 1 çay kaşığı salça 1 çorba kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı tuz bir buçuk çay bardağı zeytinyağı iki buçuk bardak su. Hazırlanışı: Börülceler bir gün önceden suda bekletildikten sonra kaynatılır ve diğer malzemelerin ilave edilmesi için bekletilir. Ayrı bir tencerede zeytinyağı içerisinde ince kıyılmış soğan ve salça kavrulur. Kırmızı birber ve tuz ilave edilerek kaynatılan börülce tencerenin içine dökülür. 10-15 dk daha kaynatılan börülce ocaktan alınarak servis yapılır. daha çok kış aylarında yapılır. KENKER YEMEĞİ Malzemesi: 1 bağ temizlenmiş kenker yarım çay bardağı pirinç 1 adet soğan 1 adet domates zeytinyağı tuz su. Hazırlanışı: Soğan tavada biraz kavrulduktan sonra üzerine domates ilave edilir. Daha sonra pirinç ilave edilerek biraz daha kavrulur. Üzerine su ve yıkanmış kenker ilave edilerek pişmesi beklenir. Suyunu fazla çekmeden, tabaklara alınıp servis yapılır. KIRLI KIZARTMASI (Evsimle) Malzemesi: 1 kg seçilmiş ince patlıcan 6-7 tane yeşil sivri biber 1 demet taze soğan veya kuru soğan sarımsak bir çay bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı maydonoz tuz yarım kg taze yoğurt. Hazırlanışı: Patlıcanların kabuğu aralıklı olarak boyuna soyulduktan sonra sapı koparılmadan, uzunlamasına dörde dilinir. Tuzlu suda 30 dakika bırakılarak acısı çıkartılır ve sonrada tavada kızartılır. Sonra soğan, biber, sarımsak aynı tavada kızartılır. Hepsi birlikte daha önceden kızartılmış olan patlıcanın üzerine yayılır. Yarım su bardağı ile pişirilir. Üzerine maydanoz doğranıp tuz serpilir. Soğuk olarak servis yapılır. İsteğe göre yoğurtlu olarak da servis yapılır. KAPAMA Malzemesi: 1 kg dana eti veya kuzu eti 250 gr tereyağı 1 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı kırmızı biber 1 çorba kaşığı salça 2,5 bardak su. Hazırlanışı: Parçalanmış et kızartma tavasında kızartılır ve sonra yıkanır. Ayrı tencere içerisinde tereyağıyla salça kavrulur. Sonra içine kırmızı biber, tuz ve su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra etler suyun içerisine atılarak 45 dk pişirilir. Daha sonra ateşten indirilir ve sıcak servis yapılır. CİĞER DOLMASI Malzemesi: Karaciğer pirinç karabiber tuz künar ceviz karın zarı (yağlı perde). Hazırlanışı: Karaciğer küçük küçük doğranarak haşlanır. Diğer yanda iç pilav hazırlanır. Hazırlanan pilava kavrulmuş ciğerler eklenerek, ciğerin bürgüsü yani karın zarı denilen perde tepsiye gerilir. Kavrulan malzeme, karın zarının içine doldurulur ve bohça gibi sarılır. Su ilave edilerek fırında pişirilir. BOLAMA (Lok Lok Pilavı) Malzemesi: 1 kg kuşbaşı dana eti 1 su bardağı nohut yarım kg arpacık soğanı 1 çay bardağı sıvı yağ domates salçası 3-4 diş sarımsak tuz, karabiber 1 kaşık tereyağı domates biber 6 su bardağı pirinç 2 litre su. Hazırlanışı: Et, arpacık soğanı, sarımsak, tuz, karabiber, salça, yağ, doğranmış domates, biber, akşamdan ıslatılmış nohut derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine iki çatal çapraz şekilde konulup derin büyük bir tepsiye çevrilir. Dışında iki üç parça et ve nohut bırakılır ki yemeğin piştiği anlaşılsın. İçerisine iki litreye yakın su konur. Tepsinin üzerine de dağılmaması için taş gibi bir ağırlık konulur. Orta ısıda pişen yemeğin suyu azaldıkça su ilave edilir. Nohut ve et yumuşayınca pirinç eklenir ve ateş kısılır. Pilav piştikten sonra etin üzerindeki ağırlık alınır. Bir kaşık tereyağı yemeğin üzerine parçalar halinde konulur ve ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Kuşadası’nda adak yemeği, Aydın’da ise dilek yemeği olarak bilinmektedir. KEŞKEK Malzemesi: 1 kg buğday (aşurelik buğday) 1 adet tavuk veya 1 kg kuzu eti tereyağı tuz su. Hazırlanışı: 1 kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır ve sonra suyu süzülür. Buğdaylar ezilir. Ayrı bir tencerede kaynayan etler de tencereden çıkarılarak lif lif olacak şekilde parçalanır. Büyük ayrı bir tencerenin içine ezilmiş buğdaylar konularak et suyu ve etle karıştırılır. Yemek tahta kepçe ile karıştırılırken ezilmeye devam edilir. Sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Servis tabaklarına alınan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biber dökülerek sıcak servis yapılır. Not: Aydın yöresinde düğün, sünnet gibi özel günlerde keşkek yapılır. ÇİNE USULU TARHANA 2 kg yağlı süzme yoğurt 1.5 kg soğan 1.5 kg etli kırmızı biber (salçalık biber) 1.5 kg kırmızı tarla domatesi 3 kg göce (tarhana için hazırlanmış öğütülmüş buğday) 1 baş sarmısak 1 yemek kaşığı tuz 1 bağ taze nane 2 bardak su Kuru soğan, kırmızı biber ve domates yıkanır, ayıklanır doğranır. İki bardak suyun üzerinde geniş bir tencerede kaynatılır. Sebzeler pişince ayıklanmış tekrar bağ yapılmış taze nane bağ halinde içine atılır, 10-15 dk daha kaynatılır. nane içinden alanır, karışım el blendırından geçirilir. İçine ayıklanımış, tuzla dövülmüş sarmısak, süzme yoğurt ve göce karıştırılıp yoğurulur. 48 saat kadar bekletilir. Tepsilere kaşık kaşık dökülür. Kuruyunca çevrilir. Temiz bir ortam varsa açık havada güneşe de konur. Kuruyan hamurlar elle küçültülür. Tekrar blendırdan geçirilerek ince bulgur büyüklüğüne getirilir. Tekrar tepsiye dökülür. 5-6 gün tepside iyice kurutulur, saklama kabına alınır. Bu tarhana pişirişirilirken tereyağında domates kavrulur biraz salça eklenir, bir kişi için tepeleme bir kaşık hesabı ile tarhana konur. Biraz daha kavrulur. Bir kişi için bir bardak soğuk su ile açılır. Biraz tuz eklenir. Afiyet olsun... YUMUŞAK POĞAÇA MALZEMELER; 1 su bardağı ılık süt 1 su bardağı yoğurt 1 su bardağı yağ(yarım su bardağı eritilmiş margarin,yarım su bardağı sıvı yağ) 1 yumurta(sarısı üstüne sürülecek, akı da hamuru için) 1 küçük poşet kuru maya Aldığı kadar un 1 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker içi için;çökelek yada peynir, maydanoz YAPILIŞI; Hamur yoğurma kabına önce mayayı boşaltın. Üzerine ılık sütü koyun. Yoğurdu, yağı, yumurta akını, tuzu, şekeri ilave edin ve parmak uçlarınızla biraz karıştırın. Aldığı kadar unla çok yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 30-40 dakikada hamur mayalanır. İki misli olan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparıp elinizde açın ve peynirli içten koyun. Avucunuzda şekil verin. Yağlı tepsiye dizin. Tekrar tepside mayalandırın. Sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve sıcak fırında 180 derecede kızarıncaya pişirin. Fırından alınca biraz dinlendrip servis yapın. Afiyet olsun. ÇILBIR MALZEMELER; 5 tane yumurta 1 kase sarmısaklı yoğurt 1 kaşık toz kırmızı biber 5 su bardağı su tuz 1 tatlı kaşığı tereyağı+1 yemek kaşığı sıvı yağ YAPILIŞI; Geniş bir tencereye suyu koyun ve kaynatın. Yumurtanın önce bir tanesini kaynayan suya kırın.Pişince hiç bozmadan delikli kevgirle servis tabağına alın. Kalan yumurtalarıda aynen pişirin.Sarmısaklı yoğurda tuz ilave edip karıştırın. Servis tabağındaki yumurtaların üzerine yoğurdu dökün.Yağı kızdırıp toz biberini koyun ve yakmadan ocaktan alın. Yoğurdun üzerine gezdirin. Bu yemek Aydın yöresinde sevilerek yapılır. ETLİ ENGİNAR Malzemeler 1 kg enginar (gövde ve yaprakları ile satılan üzerinde bir kaç tane küçük enginar başı içeren) 3 adet limon 300 gr dana kuşbaşı 1 çay bardağı zeytin yağı veya başka bir çeşit sıvı yağ 1 demet taze soğan 1 demet maydanoz 1 yemek kaşığı domates salçası Tuz, karabiber Yapımı Enginarın yaprakları gövdeden ayrılır ve yaprakların yeşil kısımları ortadaki kalın yeşil bölgeden bıçakla kesilerek temizlenir. Bu orta kısım 4-5 santim uzunluğunda doğranır. (bu sırada bıçağa gelen ve fasulye kılçığına benzeyen kısımlarda temizlenmelidir. Bitki biraz geçkinse, orta kısmın dış yüzeyi doğrudan bıçakla kesmek suretiyle soyulabilirde). Kalın gövde de aynı şekilde ortadaki taze kısım ortaya çıkarılacak şekilde bıçakla soyulur ve bir parmak kalınlığında dilimlenir. Bu işlem sırasında sebzenin kararmasını önlemek için doğrudan, içine bir limon suyu eklenmiş bir miktar su içine alınır. Eğer bitkinin üzerinde varsa enginar kafalarıda üzerindeki birkaç kartlaşmış yaprak temizlenerek bütün halinde eklenir. Temizleme işlemi sırasında ellerinizin kararmaması için eldiven giymenizi tavsiye ederim. Tamamı temizlendikten sonra yıkanır ve içerisine tuz ve 1 bütün limonun kabuklarıyla doğranarak eklendiği suda haşlanır. Yenecek kıvama gelene dek pişirilen enginar süzülerek bir kaba alınır. (limon kabukalrınında ayrılarak atılması gerekir). Enginarın içinde haşlandığı su oldukça acıdır. yemeğe eklemek üzere içinden 1 küçük çay bardağı alınarak kalan su dökülür. Ayrı bir kapta (derin bir tencere yerine pilav tenceresi daha uygun olur) kıyma, biraz tuz ve sıvıyağ eklenerek kavrulur. Salça eklenerek 1-2 dakika daha kavrulur. Ocağı kapatmadan hemen önce ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz ve en son damak zevkinize uyacak miktarda karabiber ve bir limonun suyu eklenir. (Tadı gelecek kadar eklenen karabiber bu yemeğe çok yakışır.). Bir kenara ayrılmış olan enginarlar karışıma katılır. Baş enginarların yapraklarının arası açılarak bu harçtan konularak tencereye yerleştirilebilir. Ayırdığımız haşlama suyu ile 3 çaybardağı daha su eklenerek (az sulu bir yemek gibi olması gerekir) 10-15 dakika kaynatılır. Yanında kese yoğurdu ile tadına doyum olmaz. Afiyet olsun. PAŞA BÖREĞİ MALZEMELER: 3 yumurta bir miktar tuz içi için: 250 gr.kıyma 2 adet soğan 3 diş sarmısak yarım demet maydanoz yarım bardak sıvı yağ tuz karabiber nane üstü için: 250 gram süzme yoğurt 2 diş sarmısak 2 çorba kaşığı sıvı yağ az kırmızı toz biber YAPILIŞI: Yumurta ,un ve tuz karıştırılarak özlü bir hamur elde edilir.yarım saat dinlendirilir. ceviz büyüklüğünde bezeler yapılarak çok ince olmayacak şekilde tava büyüklüğünde açılır.kızgın yağda arkalı önlü kızartılarak üst üste saklanır. diğer tarafta 3 kaşık yağla ince kıyılmış soğan ve sarmısak pembeleştirilir.kıyma iave edilerek devan edilir.kıyma suyunu çekince maydanoz.karabiber ve tuz ilave edilerek altı kapatılır. hazırlanmış yufkalar bir tepsi içine konulan sıcak suya sokup çıkarılarak yufkalardan 5 tanesi daha büyük başka bir tepsiye üst üste aralarına kıymalı iç serpilerek yerleştirilir.üzerüne yufkaların ıslandığı su ve göz kararı tuz dökülür.fırında yufkalar yumuşayıp genişleyene kadar pişirilir. üzerine sarmısaklı yoğurt ve yağda yakılmış krmızı biber dökülerek servis yapılır. YUVARLAMA MALZEMELER: -350 gr. yağsız dana kıyma -1 yumurta -2 çorba kaşığı un -Tuz, karabiber -Yarım su bardağı kızartmak için sıvı yağ -Yarım su bardağı nohut -1- 5 su bardağı yoğurt -Yarım kahve fincanı erimiş tereyağ -Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber YAPILIŞI: 1- Nohut akşamdan ayıklanıp yıkanır ve suda bırakılır. Ertesi gün 8 bardak et suyu veya su ile haşlanır. 2- Kıyma, un, tuz, karabiber ve yumurta iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp ıslak avuç içinde yuvarlanır. 3- Kızdırılmış sıvı yağa bırakılır ve hafif sallanarak kızartılır. 4- Kızarmış köfteler, haşlanmış nohut ve suyuna ilave edilerek 10- 15 dakika yavaş yavaş kaynatılır. 5- Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerlerine çarpılmış 12 kaşık yoğurt konur ve kırmızı biberli tereyağ gezdirilir. Not: Yoğurt sarımsaklı olarak da servis yapılabilir. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.