Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Baklava

 

baklava.jpg

Malzeme

1 kg. sert buğday unu

3 yumurta

10 gr. tuz

50 gr. nişasta

1 kg. sade yağ

500 gr. antepfıstığı içi

500 gr. süt

50 gr. irmik

750 gr. şeker

350 gr. su

 

Tarifi

Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur.

 

Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr) el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilerek üst üste konur.(6-12 adet arası). Ve bu hamurlar açılır. Hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca elle nişasta serpilerek hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 boyu 120-140 cm. kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir. Tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsiye dökülüp bıçak ile iyice yayılır.

 

Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerinde gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derecede olmalıdır. Fırında baklavalar sürekli yer değiştirerek sürekli çevrilir. Baklava 4-5 dk. sonra hazır olur. Daha sonra dilim halinde kesilen yerlerin arası bıçak ile açılır. Ateş üzerinde 2-3 dk. tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır. Kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır hale gelir. Kaymağın hazırlanması; 500 gr. süt ateş üzerinde kaynatılır. Sonra irmik yavaş yavaş boşaltılır ve devamlı karıştırılıp soğumaya bırakılır.

 

 

Dolama

 

dolama.jpg

Malzeme

1 kg. sert buğday unu

3 yumurta

10 gr. tuz

100 gr. nişasta

700 gr. sade yağ

1250 gr. antepfıstığı içi

500 gr. şeker

3 çay bardağı su

 

Tarifi

Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta tuz ile çırpılarak 1 çay bardağı su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur kol kalınlığında 70'er gramlık parçalar halinde kesilir. Bu hamurlar yan çevrilerek üzerine nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak yoğrulur. Bu hamurlar merdane ile tabak şeklinde açılarak üstüne ve altına nişasta serpilir. Sonra bu hamurlardan 10 tanesi üst üste konarak baklava oklavası ile tepsi büyüklüğünde açılır. Bunların arasına nişasta atılır ve her biri 70 gramlık hamur rulo şeklinde üst üste sarılır ve kumaş topu haline gelen bu grup elle ovalanır.

 

Yufkalar arsına nişasta konarak üst üste sağılır. Bu işlem 3 kez yapıldıktan sonra tezgaha yatırılır. Her 70 gr.lık hamur 200*120 cm halinde olmalıdır. Bu yufkalar 20*30 cm. ebatlarında kesilir. Kesilen her iki kat hamurun arasına iç fıstık serpilir. Bu parçalar oklavalara sarılır ve oklavada çıkarılır. Altı yağlanmış tepsiye kenardan başlayarak dizilir. Üzerine 600 gr. civarında eritilmiş sade yağ eşit olarak gezdirilir ve tepsi düşük ısıda fırına sürülür. Tepsi devamlı çevrilerek 25-30 dk. pişirilir. Fırından çıkan dolamaya sıcak kıvamdan 4 çorba kepçesi kadar dökülür ve düz bir zeminde 30 dk. soğumaya bırakılır. Dolama servise hazırdır.

 

Kıvamın Hazırlanması; 500 gr. toz şeker ve 2,5 bardak su 103 derece ısıya gelinceye kadar kaynatılır.

 

 

Burma Kadayıf

 

burma_kadayif.jpg

Malzeme

1 kg. çiğ burma kadayıf

1 kg. toz şeker

500 gr. antepfıstığı içi

600 gr. sade yağ

½ litre su

 

Tarifi

Çiğ burma kadayıf uzun bir tezgahın üzerine serilir. Kenarları düzeltilerek içerisine fıstık içi konur ve bir taraftan sarılmaya başlanır. İnce uzun şekildeki kadayıf yağlanmış tepsiye ortadan başlanarak burma şeklinde dizilir. Daha sonra sade yağ eritilerek dökülür. Tepsi düşük ateşli fırında kızarana kadar (20 dk.) pişirilir.

 

Pişirilen kadayıfın yağı süzülür ve başka bir tepsiye ters çevrilerek konur. Süzülen yağ tekrar kadayıfa dökülerek hafif kızarıncaya kadar (10 dk.) pişirilir ve kalan yağ yeniden süzülür. Sıcak halde şerbeti üzerine dökülür. Kadayıf şerbetlendikten sonra 5 dk. kısık ateşte pişirilir ve servise sunulur.

 

Kıvamın Hazırlanması;1 kg. toz şeker ve yarım litre su yüksek ateşte kaynatılır.

 

 

Fıstıklı Kadayıf

 

fistikli_kadayif.jpg

Malzeme

1 kg. çiğ tel kadayıf

200 gr. antep fıstığı içi

250 gr. sade yağ

1,5 kg. şeker

70 gr. su

 

Tarifi

Kadayıflar tel tel kırılır. Kadayıfların yarısı 150 gr yağ ile yağlanmış tepsini içine yayılar iyice bastırılır. Kadayıfın üzerine fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar fıstığın üzerini örtecek şekilde tepsiye konur. Kadayıflar aynı büyüklükteki bir tepsi ile bastırılarak sıkıştırılır. Tepsi fırına konur ve kadayıfın üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Üstü pişirilen kadayıfın başka bir tepsi ile tersi çevrilir ve kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve tekrar fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı piştikten sonra sıcak olarak şerbeti konur ve servis yapılır.

 

Şerbetin hazırlanması;

1,5 kg. şeker ve 750 gr. su kaynayıncaya kadar pişirilir.Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirilr ve şerbet hazırlanmış olur.

 

 

Katmer

 

katmer.jpg

Malzeme

Hamur için;150 gr. un

1 çay bardağı su

1 çay bardağı tuz

 

İçi için;2 yemek kaşığı şeker

2 yemek kaşığı çekilmiş antepfıstığı

100 gr. süt kaymağı

 

Tarifi

Hamur malzemeleri birbirine karıştırıldıktan sonra yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir.Biraz ayçiçek yağıyla ve bir saat dinlendirilir. Hamuru açmak için yumak el ile ezilir ve merdane ile açılır.

 

Elle havada çevrilerek açılır; kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamura iç malzemeleri konarak tekrar dört köşesinden katlanır. Tepsiye konarak fırına sürülür.10-15 dk. fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.

 

 

Krokan

 

krokan.jpg

Malzeme

1 kg. antepfıstığı içi

650 gr. şeker

50 gr. bal

300 gr. çikolata

Yeterince su

 

Tarifi

Bir miktar suyun içerisinde şeker eritilip bal ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma Antep fıstığı içi katılarak tahta kaşık ile sakız kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yağlanmış mermer üzerine karışım boşaltılır ve merdane ile düzleştirilir. Bıçakla istenilen şekil verilir. Daha sonra bunlar çikolataya batırılarak tavaya dizilir. Üzerindeki çikolatalar kuruyunca yenilebilir.

 

 

Nişe Helvası

 

nise_helvasi.jpg

Malzeme

2 su bardağı buğday nişastası

1 su bardağı şeker

1,5 su bardağı tereyağı

Çekilmiş ceviz içi

(Fıstık yada fındık da olabilir.)

 

Tarifi

Ocağın üzerinde, orta ateşte nişasta, şeker ve su karıştıra karıştıra, katı hale gelinceye kadar bir miktar pişirilir. Sonra 1 su bardağı tereyağının yarısı bu karışıma ilave edilir. Bir süre daha karıştırılmaya devam edilir. Kısık ateşte helvanın ağzı yarım kapatılır. Helva top top olmuşsa kıvama gelmiş demektir. Kalan tereyağı da ilave edilir. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine çekilmiş ceviz içi serpilir ve servise sunulur.

 

 

Aşure

 

asure.jpg

Malzeme

1 su bardağı dövme

2 su bardağı aşurelik buğday

1 su bardağı kuru bakla

3 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı loğlaz

4 su bardağı pekmez

1 su bardağı nohut

4 çorba kaşığı kuş üzümü

2 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm

3 kahve fincanı badem

3 kahve fincanı ceviz iç

3 su bardağı şeker-

3 çay kaşığı tarçın-

1 su bardağı gül suyu

1,5 bardak su-

Çekilmiş antepfıstığı, susam

 

Tarifi

Akşamdan ıslatılan nohut, fasulye ve loğlaz ile dövme, bakla, aşurelik buğday pişirilerek bir tencereye boşaltılır. Badem, üzüm, kuş üzümü, kuru incir, toz şeker, tarçın, gül suyu ve pekmez ilave edilip tüm malzemeler kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirilen aşure kaselere konup üzerine çekilmiş ceviz, fıstık ve susam konularak sıcak olarak servis yapılır.

 

 

Zerde

 

zerde.jpg

Malzeme

6 su bardağı su

½ su bardağı pirinç

2 su bardağı şeker

İstenirse bir miktar portakal

yada Limon kabuğu

 

Tarifi

Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir. Sonra rendelenmiş portakal yada limon kabuğu ile şekeri ilave edilerek koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen zerde kaselere konarak üzeri fıstıkla süslenir. Soğuyunca servis yapılır.

 

 

Peynirli İrmik Helvası

 

irmik_tatli.jpg

Malzeme

500 gr. irmik,

1 kg. şeker,

500 gr. anteppeyniri

250 gr. sade yağ,

Tarçın(1 yemek kaşığı),

Yeteri kadar su

 

Tarifi

Sade yağ eritilir. Üzerine irmik dökülerek irmik tane tane oluncaya kadar yaklaşık 15 dk. kavrulur. Başka bir kapta şeker eriyinceye kadar suda kaynatılır ve irmiğin üzerine dökülür. Kaynamaya başlayınca demlenmeye bırakılır. Suyunu iyice çektikten sonra ocak kapatılır ve üzerine dilimlenmiş peynir konur. Servis tabağına alındıktan sonra önce fıstık sonra tarçın ekilerek servis yapılır.

 

 

Ezogelin çorbası

 

ezogelin_corbasi.jpg

Malzeme

500 gr. mercimek

1 ilikli kemik yada 1tablet et suyu-1 kuru soğan

1 adet patates-8 bardak su

Yarım limon suyu-Tuz

 

Sos için;50 gr. un

50 gr. ince doğranmış soğan

25 gr. dövülmüş sarımsak

50 gr. domates salçası

20 gr. pul biber-10 gr. kuru nane

Margarin-4 bardak su

 

Tarifi

Mercimekler iyice yıkandıktan sonra bir tencerede kemik yada et suyu, soyulmuş patates (bütün olarak), soyulmuş soğan (bütün olarak), limon suyu,tuz ve 8 bardak su ile ocağa alınır. Kaynamaya yakın üzerine toplanan kefi alınır ve ağzı kapalı olarak 40-45 dk. pişirilir.

 

Sosun Hazırlanması; Bir tencerede margarinle, ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulur. Üzerine un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salça ve kırmızıbiber eklenerek kavrulmaya devam edilir. Karışıma 4 bardak su ilave edilince sos hazır olur. Diğer tencereye konarak 10-15 dk. pişirilip servis yapılır.

 

 

Süzme Mercimek çorbası

 

suzme_mercimek.jpg

Malzeme

250 gr. kırmızı mercimek

25 gr. un

50 gr. margarin

50 gr. küçük doğranmış

kızarmış ekmek

1 adet patates

1 adet soğan-1 adet limon

2 adet ilikli kemik

50 gr. tereyağı

5 bardak su-Tuz, kimyon, kırmızıbiber

 

Tarifi

Bir tencereye yıkanmış olan mercimek ve ilikli kemik konur. Soyulmuş patates ve soğan tüm olarak ve tuz ile 5 bardak su ilave edilip ocağa konur. Kaynatılırken üzerindeki kefi alınır. Kaynarken ara sıra çırpılır. Karışım 45 dk. piştikten sonra tel süzgeçten geçirilir. Tencereye yağ konur ve eritilir. Daha sonra yağa un ilave edilip çırpılır, un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra su ve hazırlanan mercimek aktarılır. İçine kızarmış ekmek ve kimyonu ilave edilir. Ayrı bir tavada yakılan tereyağının üzerine kırmızıbiber atılıp buda çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.

 

 

Lebeniye çorbası

 

lebeniyecorba.jpg

Malzeme

500 gr. parça et

1 su bardağı nohut

500 gr. süzme yoğurt

2 yumurta

100 gr. un

250 gr. pirinç

125 gr. margarin

1,5 tatlı kaşığı nane

yeterince su

 

Tarifi

Bir gece önceden ıslatılmış olan nohut ve et tencereye konur. Üzerine biraz su ve tuz konarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üzerinde biriken köpükleri alınır, et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir, pirinçler iyice açılınca ateşten alınır. Diğer taraftan süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine diğer tenceredeki malzemeler boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Bir tavada yağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür.

 

 

Alaca çorba

 

alaca_corba.jpg

Malzeme

1 kahve fincanı mercimek

1 su bardağı dövme

1 kahve fincanı nohut

1 yemek kaşığı kırmızıbiber

4 kuru soğan

1 yemek kaşığı tarhın

2 yemek kaşığı tereyağı

3-5 parça kırmızı biber (kuru yada taze)

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz ve yeterince su

 

Tarifi

Nohut ve dövme bir gün önceden ıslatılır, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine ayrı bir tencerede pişirilen mercimek ilave edilir. Biraz piştikten sonra halka şeklinde doğranan soğan ilave edilir. Pişmesine yakın önceden haşlanmış kırmızıbiber eklenir. İçinin malzemeleri pişince ocaktan alınır. Üzerine kızdırılmış yağda tarhın, kırmızıbiber ve karabiber dökülüp servis yapılır.

 

 

Maş çorbası

 

mas_corba.jpg

Malzeme

2 su bardağı maş

1 çay bardağı pirinç

1 adet kurutulmuş kırmızı biber

1 adet kuru soğan

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı kırmızı biber

2 yemek kaşığı kurutulmuş tarhın

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı sıvı yağ

12 bardak su

 

Tarifi

Maş bir tencereye alınarak üzerine 6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında maşların kabukları üste çıkar ve bunlar kevgir ile alınıp kalan 6 bardak su tencereye eklenir. Halka şeklinde doğranan soğan, pirinç, salça, kuru kırmızıbiber (doğranmış) ve tuz eklenerek pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Bir tavada ısıtılan yağa, soğuyunca tarhın ve kırmızı biber eklenip çorbaya ilave edilir. Yemek servise hazırdır.

 

 

Un çorbası

 

un_corba.jpg

Malzeme

20 gr. un

50 gr. sıvı yağ

50 gr. kaşar peyniri

50 gr. bezelye

150 gr. süt

Yarım demet dereotu

Yeterince su

 

Tarifi

Yağ tencereye konur, biraz ısıtılır ve içine un ilave edilir. Un hafif sararana kadar kavrulur, içine ince kıyılmış kaşarlar konup karıştırılır. Bu malzemeye süt ve yeterince su ilave edilerek 15 dk. kaynatılır. Kaynayan çorbaya bezelye ile ince kıyılmış dereotu eklenip bir taşım daha kaynatılır. Yemek servise hazırdır.

 

 

Öz çorbası

 

ozcorba.jpg

Malzeme

2 su bardağı dövme

1,5 su bardağı süzme yoğurt

1 adet tavuk budu yada göğsü

1 yemek kaşığı yağ

1 tatlı kaşığı kırmızıbiber

1 çay kaşığı karabiber

1 adet yumurta

Tuz ve yeterince su

 

Tarifi

Dövme yıkanıp bol su ile ocağa konur. Bir taşım kaynayınca altı kapatılarak bir gece bekletilir. Ertesi gün tekrar ocağa alınarak iyice pişirilir. Daha sonra süzgeçten geçirilir. Pişen tavuğun suyu süzülmüş olan dövemeye konur. Tavuk etleri iyice didikleyerek çorbaya konur. Süzülmüş yoğurdun içine yumurta akı konarak bir kapta iyice çırpılır. Kısık ateşte iyice ısınıncaya kadar karıştırılır. Isınınca hazırlanan çorba yoğurda yavaşça ilave edilir. Pişen çorba ocaktan alınır.Bir tavada yağ iyice kızdırılır, içine kırmızıbiber eklenerek çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.

 

 

Şirinli çorba

 

sirinlicorba.jpg

Malzeme

2,5 su bardağı pirinç

12 bardak su

2 su bardağı şeker

12 yemek kaşığı pekmez

Dövülmüş ceviz yada fıstık

 

Tarifi

Pirinç suda açılıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca şeker yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Daha sonra pekmez konup bir iki taşım kaynatılır. Koyulaştıktan sonra ocaktan alınır. Servis yaparken üzeri fıstık yada ceviz içi ile süslenir.

 

 

Bulama çorbası

 

bulamacorba.jpg

Malzeme

2 su bardağı dövme

1,5 kg. yoğurt

1 adet patlıcan

1 tutam nane

2-3 adet yeşil biber

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı un

Tuz ve yeterince su

 

Tarifi

Bir tencerede yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. Bu karışıma ayran kıvamına gelinceye kadar su eklenir. İçine önceden ıslatılmış olan dövme ilave edilir ve ocağa alınır. Kaynayıncaya kadar durmadan karıştırılır. Diğer taraftan patlıcan ve yeşil biberler küçük küçük doğranarak parçalanmış olan nane ile çorbaya eklenir. Dövme ve içerisindeki sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine isteğe göre yağ ve kımızı biber eklenerek servis yapılır.

 

 

Katma çorbası

 

katma_corba.jpg

Malzeme

2 su bardağı dövme

1-1,5 kg. yoğurt

3-4 diş sarımsak

Kuru nane

Tuz ve yeterince su

 

Tarifi

Bir tencereye önceden ıslatılmış olan dövme üzerine su ve tuz ilave edilerek yumuşak pilav halini alıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda iyice dövülen sarımsak, yoğurdun içine konur ve 2 bardak su ilave edilerek katı bir ayran halini alıncaya kadar çırpılır. Pişen dövme derin bir kapta soğutulur. Soğuyunca özleşinceye kadar yoğrulur (5 dk.). İçine hazırlanan katı ayran eklenir ve karıştırılır. Çorbanın üzerine biraz kuru nane eklenerek soğuk olarak servis yapılır.

 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.