Φ _asi_ Gönderi tarihi: 29 Eylül , 2009 Gönderi tarihi: 29 Eylül , 2009 KARAMAN YEMEKLERİ FASULYE PİYAZI MALZEMELER: Kuru Fasulye 1 Su bardağı Yumurta 3 adet Soğan 2 adet Domates 2 adet sivri biber 5 adet zeytin 15 adet zeytinyağı 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı karabiber 1 çay kaşığı kırmızıbiber 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı YAPILIŞI: 1) Akşamdan suda ıslatılıp, haşlanan fasulyeler, soğuk sudan geçirilip bir kaseye konulur. 2) İnce halkalar şeklinde doğranan soğan, ince doğranmış yeşil biber, maydanoz, tuz, karabiber, kırmızıbiber, doğranmış domates, yumurta, zeytin tanesi ilave edilir. 3) Zeytinyağı ve sirke katılıp karıştırılır. 4) Hazırlanan karışım servis tabağına alınıp, isteğe göre süslenir. ZÜLBİYE MALZEMELER: Et (yağlı eğey tarafından) ½ kg. Soğan ufağı (Göver) 1 kg. Yağ 3 kaşık Domates (veya 1 kaşık salça) 4 adet Tuz 1 tatlı kaşığı Kırmızı toz biber 1 çay kaşığı YAPILIŞI: Et yıkanır. Haşlanır. Soğanlar ufaksa bütün olarak, büyükse dörde bölünerek etin üzerine konur. Yağ, salça veya domates, biber ve tuzu ilave edilir. Çok hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. NOT: İstenirse etle beraber bir avuç nohut ilave edilir ve pişirilir. SAÇ KAVURMA MALZEMELER: Et (koyun eti) 1 kg. Baş soğan 5 adet Sıvı yağ 2 çorba kaşığı Margarin 1 çorba kaşığı Domates 2 adet Su 2 bardak Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Bir tencereye sıvı yağ ile margarini koyarak kızdırmalı, sonra bu yağa aşağı yukarı iki-üç santim boyunda yarım santim eninde ince ve uzun parçalara doğranmış koyun eti ilave ederek, etler iyice kızarmış bir renk alıncaya kadar karıştırmak suretiyle kavurmalı, sonra da kavrulmuş bu etlere piyaz soğanı denen yarım ay şeklinde doğranmış soğanın yarısını ilave ederek, soğanlar pembe bir hal alıncaya kadar bunları da karıştırarak kavurmakta devam etmelidir. Doğranmış 2 adet domates ilave ederek, domatesler suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam etmeli, sonra da tuz ve kalan soğanları da ilave ederek beraberce bir beş dakika daha pişirdikten sonra, iki-üç defada olmak üzere 2 bardak sıcak su katmalı ve etler iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte bir-iki saat pişirilmelidir. KARNIYARIK MALZEMELER Patlıcan 5 adet Kıyma 250 gr. kuru soğan 4 adet sarımsak 1 baş tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı salça 1 yemek kaşığı domates 2 adet yeşil biber 4 adet margarin 100 gr. Su 3 su bardağı YAPILIŞI: Patlıcanlar soyulur, tüm olarak sıvı yağda kızartılır. Sonra bir tepsiye dizilir ve içleri doldurulacak şekilde ortadan açılır. Margarin bir tencereye konur, sırayla ince kıyılmış soğan, sarımsak, kıyma ilave edilir. kıyma kavrulduktan sonra biber, domates ve salça konur. Bu karışım patlıcanların içine doldurulur. Üzerleri domates ve yeşil biberle süslenir. 3 bardak su ile 20 dakika pişirilir. Yemek servise hazırdır. SALÇALI KÖFTE MALZEMELER Kıyma 600 gr. Baş soğan 1 adet Ekmek içi 2 dilim Yumurta 1 adet Maydanoz 1 demet Tuz 1 tatlı kaşığı Karabiber 1 çay kaşığı SALÇASI İÇİN: Margarin 3 çorba kaşığı Domates salçası 3 çorba kaşığı YAPILIŞI: Kıyma rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış sıkılmış iki dilim bayat ekmek, tuz ve karabiber ile 5 dakika yoğrulur. İnce kıyılmış maydanoz da katılarak bir süre daha yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlanır. Bir tencereye margarini koyarak az kızdırılmalı ve içine köfteler ilave edilmelidir. Tencereyi arada bir sallamak suretiyle köftelerin kızarması sağlanır. Sonra salça da ilave ederek, 2 bardak su katılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Orta kuvvetteki ateşte 15-20 dakika kadar pişirilir ve köfteler salçası ile birlikte tabağa alınarak servis yapılır. PİLİÇ DOLMASI MALZEMELER Piliç 3 adet Margarin 3 çorba kaşığı Domates 3 adet Tuz 1 tatlı kaşığı Pilicin kızardığı yağlı su 2 Su bardağı Margarin 3 çorba kaşığı Toz şeker 2 tatlı kaşığı Çam fıstığı 2 tatlı kaşığı Kuş üzümü 1 çorba kaşığı Piliçlerin ciğeri Pirinç 2 Su bardağı YAPILIŞI: Bir tencereye margarin koyarak kızdırılır. İçi-dışı temizlenmiş, yıkanmış, ve ayakları gerisine geçirilmiş ve tuzlanmış 3 adet piliç tencereye koyularak tencerenin kapağını kapatmak suretiyle piliçlerin iki tarafı da kızartılır. Her tarafı nar gibi olması için az kuvvetteki ateşte 20-30 dakika arasında kızartmaya bırakılır.Kızaran piliçler kol, göğüs, but, sırt olmak üzere parçalara ayrılır. Ayrı bir tarafta 3 çorba kaşığı margarin eritilir, üzerine zarı soyularak küçük doğranmış ciğer ilave edilerek yağda sote edilir ve pilavda kullanılmak üzere bir kenara konulur. PİLAV İÇİN: 7 çorba kaşığı margarin, çam fıstığı ve küçük doğranmış bir baş soğan ile kavrulur, sonra ayıklanmış ılık tuzlu suda bekletilmiş suyu süzülüp, iyice yıkanmış ve suyu iyice süzdürülmüş 2 bardak pirinç ilave ederek 10 dakika kavrulur. Sonra sırası ile birer kahve kaşığı karabiber, tarçın, bahar, 3 bardak et suyu, kuş üzümü, tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, soyulup, küçük doğranmış domates katılarak önce kuvvetli, sonra orta ateşte pişirilir. Suyunu çeken pilava kıyılmış dereotu, sote edilmiş ciğer katılarak biraz daha pişirilir. Pilav dinlendirildikten sonra tabağa alınır, üstlerine piliçler oturtulmuş olarak servis yapılır. KABAK ÇULLAMA MALZEMELER orta boy yemeklik kabak 1 adet Karabiber 1 çay kaşığı Pul Biber 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı yumurta 3 adet un 1 Su bardağı Sıvı Yağ 1 Su bardağı YAPILIŞI: Kabak yıkanıp rendenin ince bölümünde rendelenir. Rendelenmiş kabak bir kaba konur. Aynı kabın içine 3 yumurta, 1 kaşık tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, kabartma tozu ve un konarak iyice çırpılır, karıştırılır. Bir kaba sıvı yağ konarak ateşte ısıtılır. Isıtılan yağın içine birer kaşık karışımdan konarak pembeleşinceye kadar kızartılır ve kızartılan kabak çullamaları bir tabağa alınarak servis yapılır. NOT: Bu işlem kabak rendelenme yerine yuvarlak doğranıp, elde edilen karışımla kaplanıp, kızartılarak da yapılabilir. PATLICAN KEBAP MALZEMELER Patlıcan 1 kg. Domates 5 adet yeşil biber 15 adet kıyma 750 gr. Tuz 2 çay kaşığı Karabiber 1 çay kaşığı YAPILIŞI: 1) Kıyma, tuz ve karabiber yoğrulur. Yarım limon büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. 2) Patlıcanlar yıkanıp, kurulanır. Üçer parmak genişliğinde halkalar şeklinde kesilir. 3) Şişe, bir patlıcan, bir köfteyi sırası ile dizip, şişler kömür ateşinde çevrilerek iyice pişirilir. 4) Pişirilen patlıcan ve köfteler yayvan bir kap içine çıkarılır. Aynı şekilde 4 parçaya bölünmüş domatesler ile biberler de kömür ateşinde közlenip patlıcanlar üzerine yerleştirilir ve kapak kapatılıp, çok kısık ateş üzerinde 1-2 dakika tuttuktan sonra üzeri kapalı yarım saat dinlendirildikten sonra servis yapılır. ŞİŞ KEBAP MALZEMELER Kuşbaşı et 1 kg Domates 3 adet sivri biber 6 adet zeytinyağı 1 fincan limon 1 adet kekik 1 çay kaşığı soğan 1 adet tuz 2 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı YAPILIŞI: 1) Bir kap içine kuşbaşı et, zeytinyağı, limon suyu, kekik, soğan, tuz, karabiber konup karıştırılır. 4-5 saat dinlendirilir. 2) Biber ve domateslerde et büyüklüğünde kesilir. 3) Şişlere et, domates, biber sırası ile dizilip, kömür ateşinde çevrilerek pişirilir. ETLİ BAMYA MALZEMELER Kuşbaşı et 300 gr. Bamya yarım kilo kuru soğan 2 adet domates 3 adet yeşil biber 2 adet sıvı yağ 1 çay bardağı tuz 1 çay kaşığı limon tuzu 1 çay kaşığı salça 1 yemek kaşığı YAPILIŞI: Bir tencerede etler yağla birlikte yumuşayıncaya kadar pişirilir. İçine soğan ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler ve doğranmış biber ilave edilir. 1 yemek kaşığı salça ve yeterince tuz katılıp karıştırılır. Bamyalar ilave edilir ve üzerini örtecek kadar su eklenerek bir taşım kaynatılır sonra limon tuzu ilave edilir ve bamyalar pişinceye kadar pişirilir, sıcak olarak servis yapılır. SAKALA SÜNEN MALZEMELER Ev eriştesi 250 gr. yeşil mercimek 250 gr. kıyma 300 gr. soğan 1 adet salça 1 yemek kaş. tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tereyağı 150 gr. su 5 su bardağı YAPILIŞI: Mercimek akşamdan ayrı bir kaba ıslatılır. Bir tencerede tereyağı eritilir, çok ince doğranmış soğanlar içine atılır, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurma işlemi devam eder. Yumuşatılmış mercimek, erişte ilave edilir. Salça, tuz ve karabiber de konarak karıştırılır, su ilave edilir. Mercimek ve erişte pişinceye kadar orta harlı ateşte pişirilir. Besin maddesi yüksek tadı güzel bir çorbadır. Mercimekli erişte çorbası da denir. Genelde yemeklerden önce yenebileceği gibi tek başına yemek olarak da servis yapılabilir. SULU PİLAV MALZEMELER Kıyma (zıygıç) kemikli kuru kıyma 250 gr. tereyağı 2 yemek kaşığı margarin 2 yemek kaşığı sivribiber 2 adet domates 2 adet bulgur (Köftelik) 1 su bardağı salça 2 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı su 5 su bardağı YAPILIŞI: Bir tencerede kıyma kavrulur, daha sonra tereyağı ve margarin ilave edilerek yağ eritilir. Önceden hazırlanan ince kıyılmış domates, yeşil biber eklenerek güzelce kavrulur. Bulgur salça ve tuz konularak 5-10 dakika kadar kavurma işlemi devam eder. Son olarak suyu konarak kısık ateşte 25-30 dakika kadar kaynatılır. Servis sıcak yapılarak yanında kuru soğan ile yenir. ERİŞTE PİLAVI MALZEMELER Erişte 2 Su bardağı salça 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı çökelek 200 gr. tereyağı 125 gr. su 5 Su bardağı YAPILIŞI: Önceden hazırlanmış, kesilmiş, kurutulmuş erişte, içine zeytinyağı ve tuz atılmış kaynamakta olan suya bırakılır, bir müddet kaynatılır. Erişteler pişince ayrı bir kayık tabağa alınır. Tavada tereyağı eritilir, salça ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Çökelek eriştenin üzerine dökülür, tavada hazırlanan süs eriştenin üzerine gezdirilir. Tamamı karıştırılarak özleşmesi sağlanır. İsteğe göre ketçap dökülebilir. Cacık veya ayran ile yenir. ŞEBİT-İ PİLAV MALZEMELER Et (Koyun, Hindi, Tavuk) 1 kg. tereyağı 3 çorba kaşığı Domates salçası 3 çorba kaşığı kırmızıbiber 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 2 çay kaşığı yeşilbiber 5 adet domates 3 adet nohut 1 Su bardağı bulgur 3 Su bardağı Et suyu 4 Su bardağı YAPILIŞI: Pilav üzerine dökülecek etin (kebap) hazırlanışı: Bir tencereye iki çorba kaşığı salça tereyağı, önceden hazırlanmış haşlanmış et, kırmızı biber ve et suyu konularak 5 dakika kaynatılır. Pilav: Tencereye 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı salça, 3 adet domates, 3 adet yeşil biber hazırlanıp 6 su bardağı et suyu konularak 15-20 dakika süre ile kısık ateşte pişirilir. Pişirilip ve 10 dakika dinlendirildikten sonra pilav tabaklara konularak önceden hazırlanan kebap (et) ve baharat üzerine dökülerek şebit ekmek (yufka) ile servis yapılır. Genellikle yufkaya sarılarak, yanında ayran ile yenilir. ARABAŞI ÇORBASI MALZEMELER Piliç irisinden 1 adet tereyağı yarım kg. kurutulmuş acı biber 10 adet pulbiber 1 tatlı kaşığı etsuyu 10 su bardağı su kornişon biber limon un YAPILIŞI: Arabaşı çorbası, arabaşı ve hamur olmak üzere iki bölümlüdür. ÇORBA: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir. Unun bir kısmı tavaya dökülür rengi kahverengioluncaya kadar (meyene şeklinde) kavrulur. Kavrulan bu un büyük bir tencereye alınır. Daha önce haşladığımız tavuk suyu yavaş yavaş karıştırılarak tencereye dökülür. Un çorbası kıvamına getirilir. Kurutulmuş acı biber, tuz ve yeteri kadar su ilave edilir. 45 dakika kaynatılır. Haşlanmış tavuk didilerek etleri bu suyun içine atılıp kaynatılabilir veya çorba sofraya konduğunda sonradan da ilave edilebilir. Çorbaya yeneceğinde limon sıkılır, pul biber ilave edilebilir ve yanında kornişon turşu yenebilir. HAMUR: Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra bu bulamaç tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra tepsi veya siniye yaklaşık 1,5 cm. kalınlığında ince olarak dökülür. Hamur soğumaya bırakılır. Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnemeden yutulur. Mide ve barsak tembelliğine iyi gelir. TOYGA ÇORBASI MALZEMELER Bulgur 1 Su bardağı nohut 1 Su bardağı ince kıyılmış et 200 gr. süzme yoğurt 500 gr. tereyağı 3 çorba kaşığı nane 1 çay kaşığı kırmızıbiber 1 çorba kaşığı yumurta 1 adet un 2 çorba kaşığı YAPILIŞI: 1) Yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. 2) Bu karışıma et, bulgur, nohut, katılarak sürekli karıştırılarak kaynatılır. 3) Kaynayan çorba piştikten sonra ocaktan indirilir. 4) Bir tavada eritilen tereyağına nane ve kırmızıbiber de katılır ve pişmiş olan çorbanın üzerine dökülür. SULAÇ Malzemeler: 1 kilogram ıspanak, yarım su bardağı bulgur, 200 gram kıyma, 2 adet soğan, 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı sıvı yağ. Yapılışı: Ayıklanıp yıkanmış ıspanaklar küçük küçük doğranır. Bir tencerede önce kıyma kavrulur. Sonra küçük doğranmış soğanlar ve yağ ilave edilir. Hazırlanmış ıspanaklar eklenir ve kendi suyu ile 10 dakika pişer. Pişen karışıma bulgur (veya pirinç) ilave ederek bir litre su ile 15-20 dakika pişirilir. Arzuya göre limonla veya yoğurt ile servis yapılır. SALÇALI KARAMAN KEBABI Karamanlılar çağında saray ve konaklarda çok yenen ünlü yemeklerden biri «salçalı Karaman kebabı»-ydı. Kullanılacak malzeme (6 kişi için): But tarafından 1+1/2 kiloluk et (koyun veya süt danası), 1 baş iri soğan, 1 diş sarmısak, 1 demet maydanoz, defne yaprağı, 1/2 bardak üzüm sirkesi, 10-12 tane dövülmemiş karabiber, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, yeteri kadar et suyu, 1 sap kereviz yaprağı, 1 körpe havuç, yeteri kadar tuz, 1 kaşık natürel salça Yapımı: Bir kayık tabağa temizlenmiş kereviz ve defne yapraklarıyle karabiber tanelerini, kıyılmış maydanozu serpmeli. Bunların üstüne iri parçalara doğranmış eti yaymalı. Sirkeyi döktükten sonra etin üstünü ince dilimlere doğranmış soğan ve sarımsakla örtmeli. Eti bir gece bu marinatın içinde dinlendirmeli. Domates salçasını bir kaşık et suyunda eritmeli ve zeytinyağıyle birlikte bir tencereye koymalı. Zeytinyağı ısınınca et parçalarını salamurasından çıkarıp tencereye atmalı. Eti karıştırarak pembe bir renk alıncaya kadar kavurmalı. Et kavrulunca bir gece içinde yattığı salamurayı sebzeleriyle birlikte tenceredeki etin üstüne dökmeli. Üstü kazınmış havucu da tüm olarak kattıktan sonra tuzunu serpip tencerenin kapağını örtmeli ve yemeği hafif ateşte pişirmeli. Et iyice pişince kevgirle çıkarıp sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli Havucu dilim dilim kesip tabağın çevresini bu dilimlerle süstemeli. Kalan salçayı süzgeçten geçirmeli. Fazla suluysa birkaç dakika kaynatıp koyulaştırmalı ve yemeğin üstüne döktükten sonra sıcak sıcak servis yapmalı. KARAMAN KEBABI Malzemeler: 1,5 kilogram et (but tarafından), 1 adet kuru soğan, 1 diş sarımsak, 1 demet maydanoz, 3 adet defne yaprağı, 1 çay bardağı üzüm sirkesi, 4-5 adet karabiber tanesi, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yeteri kadar et suyu, 1 sap kereviz yaprağı, 1 havuç, tuz, 1 yemek kaşığı domates salçası. Hazırlanışı: Geniş bir tabağa kereviz ve defneyap-raklarını, karabiber tanelerini, kıyılmış maydanozu serpin. Üstüne iri parçalar halinde doğranmış eti yayın. Sirkeyi döktükten sonra etin üstünü ince dilimlerle doğranmış soğan ve sarımsakla örtün. Eti bir gece bu terbiyenin içinde dinlendirin. Domates salçasını bir yemek kaşığı et suyunda eritip, zeytinyağıyla birlikte bir tencereye koyun. Zeytinyağı ısınınca et parçalarını alıp, tencereye ekleyin. Eti karıştırarak pembe-leşene dek kavurun. Et kavrulunca terbiyesiyle birlikte tenceredeki etin üstüne dökün. Üstü kazınmış havucu da kattıktan sonra tuzunu ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Yemeği orta ateşte pişirin. Et piştikten sonra delikli kepçe ile alıp servis tabağına yerleştirin. Havucu dilimleyip tabağı süsleyin. Kalan salçayı süzgeçten geçirin ve yemeğin üstüne döküp servis yapın. SU BÖREĞİ MALZEMELER Yumurta 6 yumurta yoğurt 3 çorba kaşığı tuz yarım çorba kaşığı un 4 su bardağı kıyma 500 gr soğan 1 adet maydanoz yarım demet domates 1 adet karabiber 1 çay kaşığı tereyağı 3 çorba kaşığı YAPILIŞI: 1) 6 yumurta, yoğurt, tuz ve un ile yoğurularak şertçe bir hamur yapılır. Hamur 10 parçaya ayrılarak üzeri örtülü olarak 15-20 dakika dinlendirilir. 2) Her parça 2 mm inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlarından sarkacak şekilde yayılır. 3) Diğer yufkalar dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır. Sonra hafifçe kurulanır. 4) Tepsiye büzgülü olarak serilip, her defasında erimiş yağ gezdirilir. 5) Hamurun yarısı bitince kıymalı iç konur. 6) Kıymalı iç için: Kıyma bir tavada kavrulur, soğan domates ilave edilerek biraz daha kavurduktan sonra maydanoz ve karabiber ilave edilerek ocaktan alınır. Ilınınca kullanılabilir. 7) Kıymalı iç konulduktan sonra diğer yufkalar da aynı şekilde serilip, sarkan parça üzerine çevrilir. Üzeri bolca yağlanıp, fırında kızartılır. 8) Üzerine sadece yumurta sarısı da sürülebilir. BATIRIK MALZEMELER Düğürcük Köftelik Bulgur 4 Su bardağı ceviz Döğülmüş Ceviz 2 Su bardağı domates 3 kilo soğan 2 adet maydanoz 1 demet reyhan (fesleğen) 2 dal Yeşil biber 3 adet tuz 1 çorba kaşığı kırmızıbiber 1 çorba kaşıgı GARNİTÜR OLARAK: Haşlanmış lahana yarım kilo Haşlanmış lahana yaprak yarım kilo Haşlanmış lahana soğan yarım kilo Marul 2 adet domates 7 adet Yeşil biber yarım kilo YAPILIŞI: 1) Domatesler yıkanıp, rendelendikten sonra düğürcük ile karıştırılır. 2) Bu karışım beklerken içine kıyılmış soğan, reyhan, yeşil biber, tuz ilave edilerek iyice yoğurulur. 3) Düğürcükler yumuşayınca cevizi de ilave edilir. 4) Biraz daha yoğurulunca isteğe göre bir kısmı sıkma (köfte halinde) yapılır ve servise sunulur (Sıkmalar soğan puyazı, turşu, domates, salatalık, marul ve biber ile birlikte yenilir). 5) Diğer kısmına soğuk su ilave edilerek iyice ezilir, çorba kıvamına gelince servise hazır olur. 6) Servis yapılırken üzerine ezilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, kırmızı biber ve istenirse tuz da ilave edilerek yenmeye sunulur. Hazırlanmış olan lahana, yaprak, soğan, domates, salatalık gibi sebzeler ile birlikte yenir. BİDİK MALZEMELER Un 1 kg tereyağı 250 gr yumurta 5 adet tuz 1 tatlı kaşığı sıcak 1 kangal su 3 su bardağı cüccem (çörekotu) 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Un, su, tuz karıştırılarak kulak memesi yumuşaklıında yoğurulur. Hamur bezeler haline getirilir. Bezereler büyükçe alt tarafı geniş, üst tarafı dar olacak şekilde hazırlanır. Eğsiranı ile hafif yan çizgiler çizilir ve üstten basmak suretiyle ortası açılır, yaklaşık 10 cm çapında yuvarlak hale getirilir. Her bezeye 1 yumurta kırılır, tereyağı, sucuk ve çok az cüccem konarak fırına pişmeye bırakılır. Bidik yaklaşık 25 dakika pişirilerek, sıcak olarak servis yapılır. Yanında ayran, kola , çay alınabilir. ETLİ EKMEK MALZEMELER Kıyma (orta yağlı) 500 gr soğan 250 gr yeşil biber 250 gr domates 250 gr hamur (az mayalı) 750 gr tuz 2 çay kaşığı maydanoz 1 demet limon 2 adet Tarifin kaç kişilik olarak hazırlanacağı: 5 kişilik YAPILIŞI: Yarım kilo kıyma çekilir. Soğan, domates, biber satırla ince şekilde kıyılır, et kıyma ile harman yapılarak 100'er gram hamurlar açılır karışık kıyma hamur bezesine serilir. Odunlu taş fırında pişirilip servis yapılır. Fırından çıkan etli ekmeğin üzerine ince kıyılmış maydanoz dökülür, limon sıkılarak yenir. Yanında ayran veya kola içilir. ERİKLİ YAHNİ MALZEMELER Miktarı Kemikli veya Kemiksiz koyun eti 500 gr. Dağ eriği (Kurutulmuş) 250 gr. Kuru soğan (rendelenmiş orta boy) 2 adet Yağ 2 çay kaşığı Tarçın 1 çay kaşığı Şeker, tuz 1 çorba kaşığı NOT: Kuru erikleri, elin dayanacağı sıcaklıktaki suda 2 saat bekletirseniz, meyve kurutma yönteminin oluşturabileceği istenmeyen kokuları önlersiniz. YAPILIŞI: 1) Eti yumurta büyüklüğünde parçalara bölün. Tencereyi üzerine örtecek kadar su koyup haşlayın. 2) Kaynamaya başlayınca, kevgirde köpüğünü (kef) alın. 3) Haşlanınca, eti sudan çıkartın, güzelce süzün. 4) Üzerine rende soğan sıvayın; tuzunu serpin ve tavada yağ ile kızartın. 5) Etin haşlandığı suyu ete ilave eden; tarçın ve şeker katarak kaynatın. 6) Erik kurularını etten artan kızartma yağında kızartın. 7) Et pişince, erikleri ilave edin ve bir taşım daha pişirin. 8) Orta sıcaklıkta servis yapın. NOT: Garnitür olarak taze soğan kullanılabilir. İLİSIRA DOLMASI MALZEMELER yarım yağlı kuzu 600 gr. bulgur pilavlık 2 su bardağı kemer patlıcan 3 adet kuru soğan 2 adet sivri biber 2 adet tereyağı 3 çorba kaşığı domates salçası 3 çorba kaşığı maydanoz 1 demet yoğurt süzme 1 kase kırımızı biber 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı sarımsak 1 baş YAPILIŞI: Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı salça karıştırılarak kızartılır. Ayrı bir tepsiye kıyma, bulgur ve diğer malzemeler karıştırılarak 2 dakika elimiz ile ovulur. Hazırlanan dolma içi el içinde yuvarlanarak daha önceden 1 cm x 10 cm ebadında dilinmiş olan ince patlıcanlar el içinde yuvarlanan oval şekildeki harcın dışına uzun şekilde konur ve tencereye yerleştirilir. Daha sonra üzerine yeteri kadar et suyu dökülerek 20 dakika normal ateşte pişirilir. 10 dakika dinlendirildikten sonra daha önce hazırlamış olduğumuz sarımsaklı yoğurt üzerine dökülerek sıcak servis yapılır. Not: Karaman ile Yollarbaşı kasabasına özgü bir yemek çeşididir. Özellikle düğünlerde ikram edilir. TOPALAK MALZEMELER nohut 1 Su bardağı köftelik bulgur yarım Su bardağı un 4 Su bardağı kemikli kuzu eti250 gr. biber ve domates salçası karışımı 3 çorba kaşığı kırmızı biber 1 çorba kaşığı fesleğen 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı soğan 1 adet sıvı yağ 5 çorba kaşığı YAPILIŞI: 1) Nohut önceden haşlanır. 2) Kemikli et kendi suyu ile kavrulduktan sonra 2 litre su ile pişirilir. 3) Un, bulgur, biber, tuz ve fesleğen karıştırılarak yeteri kadar su ile yoğrulur. 4) Küçük köfteler yapılır. 5) Yapılan köfteler, kaynamakta olan etli suya ilave edilir. 6) Nohut da ilave edilerek 20 dakika kadar pişirilir. 7) Diğer taraftan bir tavaya yağ konularak, soğanlar ince ince doğranıp ilave edilir. Soğanlar pembeleşince salçası katılır. 8) Kaynamakta olan yemeğe ilave edilerek 10 dakika daha pişer. 9) Arzuya göre sarımsaklı yoğurtla birlikte yenilebilir. CALLA MALZEMELER Koyun veya kuzu eti eğey tarafından 1 kg. kemer patlıcan 3 adet soğan 1 adet sivri biber 6 adet domates 2 adet domates salçası 1 çorba kaşığı tuz 1 çay kaşığı sarımsak 1 baş baharat 1 çay kaşığı içyağı koyun iç yağı (el içi kadar) YAPILIŞI: Toprak tencerenin tabanına iç yağı serilir. Önceden hazırlanmış olan et parçaları üzerine güzelce döşenir, hafif tuz ekilir. Etin üzerine daha önce hazırlanmış olan patlıcan, soğan, biber, sarımsak ve domatesler güzelce yerleştirilir bir miktar tuz konur. (Herhangi bir sıvı yağ, katı yağ ve su konmaz) Tencerenin kapağı kapatılır, kenarları hamur ile güzelce sıvanarak kuvvetli ateşin üzerinde (kömür maltızında) 1 saat kadar pişirilir, ateş üzerinden sökülerek servis tabaklarına konur veya tencereden de servis yapılır. Sıcak servis yapılır. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.