Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

kader-tevekkül-Allah


faruk.nur

Önerilen İletiler

kader

 

soru:madem,herşey bir kader defterinde yazılı ve herşey ona göre oluyor.o halde insanlar niçin cehenneme gidiyor?

 

cevap:evet herşey birkader defterinde yazılı ve herşey ona göre oluyor.ama,defterde yazılı olduğu için o şey olmuyor.

mesela;meteroloji uzmanı,uydudan gelen fotoğraflara bakarak geleceği görebilmektedir.(bir insan ne kadar yükseğe çıkarsa hem görüş alanı genişler hemde geleceği görebilir.)uzman görüyor ki,turkiyenin kuzeyinden kara bulutlar geliyor.bulutların hızını ve yönünü hesaplıyarak,hemen defterine şunları yazıyor,”yarın türkiye bulutlu ve yağışlı olacak”.bulutların gelmesine bir gün var.bir gün sonra türkiye bulutlu ve yağışlı olsa;acaba meteroloji uzmanı bir gün önceden deftere,bu olayı yazdığı içinmi olaylar oluyor,yoksa uzman olayları uydudan önceden gördüdemi yazdı.doğru cevap,gördüde yazdı.yazdığı için olaylar olmamakta,fakat olayın öyle olacağını önceden görüp yazmıştır.

mesala,aklı başında,birisini siz sırtınıza alsanız,nereye gitmek istersen seni oraya götüreceğim deseniz,diyelim ki iki yol var biri,tehlikeli yol, öteki tehlikesiz yol.siz baştan çocuğa uyarıda bulunarak her iki yolun durumunu anlatsanız buna rağmen,o çocuk beni tehlikeli yoldan götür dese,o tehlikeli yolda başına bir iş gelse ,size diyebilirmi ki,bak senin yüzünden başıma bu iş geldi diyemez.çünkü kendi iradesiyle tehlikeli yolu seçmiştir.götüren değil,isteyen suçludur.(güç ve kuvvet yalnız Allah”tadır.bunu felç olanlar daha iyi bilir.)

Götüren Allah”tır,tehlikeli yolda gitmek isteyen,insan suçludur.

 

 

tevekkül;

bir köylü,evvela(önşart);ürün almak için,1-toprağını nadasa koyacak,2-toprağını sürecek,tohumu dikecek,3-sulayacak.vb.fiili dua edecek.

Sonra; Allah”a ,ürün vermesi için kavli(sözlü) dua edecek.Çünkü bir afet gelir ürünü alıp götürebilir.Çekirge ve sel afeti gibi.

İslam felsefesi,aynı anda hem maddeten ve hemde manen zirveye ulaşmak,yükselmek ileri gitmektir.

 

 

 

Allah;

birzaman gayet zengin bir ressam,sergi açmak istemiş,fakat sahnenin gerisinde durmuş kendisini konuklara göstermemiş.konuklara hertürlü ikramı yapmış.sergiyi gezen misafirler,harika resimlere bakmışlar,ne kadar güzel resimler diyerek aralarında konuşurlarken birisi, ressamı göremediği için, acaba bu resimler nasıl olmuştur diye bir soru ortaya atmış.bir kısım insanlar,bu resimler kendi kendine olmuştur demişler.bir kısım insanlar resimleri tabiiyyat kanunlarının yaptığını iddia etmişler.bir kısım insanlar ise resimleri,resmi meydana getiren,boya,fırça, tablo birlikte bu resmi meydana getirmiştir demişler.bir kısım insanlar ise,harika resimleri bir ressam tarafından yapılabileceğini söyleyerek,kendilerine ikramda bulunan ressamı içeriden,alkışlar ile davet edip,kendisiyle tanışmış ve teşekkür etmişler.işte biz o ressama Allah diyoruz.ressamdan farkı, gerçek ve canlı resimler yaratmasıdır.

 

Soru:Peki,Allah”ı kim yaratmıştır?sorusu(şeytanın insanları kandırmak için sorduğu sorudur) genellikle insanların kafasının karışmasına yol açmış,bu soruda takılıp kalmışlardır.Bu sorunun cevabı,Allah”tadır.Zaten bu sorunun cevabını bilen kimse kim ise o Allah”tır.Bu sorunun cevabını yaratılan varlıklarca bulunmaya çalışılması,nafiledir.Çünkü ,diyelimki bir saraya girmek için yüz kapı var,ama bir kapı kapalı ve sarayın sahibi ancak o kapıyı açabilir ve anahtarda sadece ondadır.Dışarıdan saraya girmeye çalışan biri,açık doksandokuz kapının herhangi birinden içeri girebilir.Fakat kapalı kapının önünde durup o kapıyı açamayınca,bu saraya girilemez diyemez,Çünkü diğer doksandokuz kapı açıktır.Aynen öylede,Allah”ı kim yaratmıştır,sorusu kapalı bir kapıdır.O kapının anahtarı sadece ondadır.Allah”a inanmak için doksandokuz kapı açıktır.Ama inat edip,kapalı kapının önünde durmak ve saray sahibini inkar etmek ve açık kapıdan saraya girmemek akıl karı değildir.Peki Allah yoksa,bu kainatı kim yaratmıştır,sorusunun cevabını inat edenlerin vermesi gerekir.

Varsayalım ki inanmayan inat edenlerin dediği gibi Allah,ahiret,cennet,hesap kitap, vs.yok.Ne inanana bir şey olur,nede inanmamakta inat edene.Ama ya varsa,inanana yine bir şey olmaz ama inanmamakta inat eden; işini yüzde elli şansa bırakmış olur ki buda akıl karı değildir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

S.ALEYKÜM öncelikle ilk olarak insana Allah tarafından veriliş bir akıl,irade,seçme özgürlüğü vardır.fakat bu özgürlük yinede kısıtlıdır.bir insan hangi anadan ve babadan geleceğine nerede doğacağına karar veremez burada iradesi yoktur.intihar durumu hariç nezaman ve ne şekilde öleceğine karar veremez.ayrıca aklı kendi kendine karar verebilecek yaşa gelmeden de iradesi yoktur.kiminde 7 yaşa kadarmı dersiniz kiminde daha geç belki..en basiti bu 3 aylık,7 aylık ve 1.5 2 yaşlarımızdaki hallerimizi hatırlayabiliyormuyuz?biz yine bu yaşlardayken çevremizde olup bitenlerden haberimiz varmı?

Demekki insan denilen varlığın seçme özgürlüğü iradesi;kendini bildiği aklının ermeye başladığı zaman dilimi ile öldüğü zaman dilimi arasında gerçekleşiyor.

Gelelim kader olayına;Allah denildiği gibi daha bizim ruhlarımız yaratılmadan çok zaman önce kaleme emredip biz dünyadayken neler yapacağımızı kıyamet kopupta ahirette defterlerimizin hangi elimize verileceğini cennetemi yoksa cehennememi gideceğimizi haşa kendine göre yazsaydı bizim yaşantımızın bir film senaryosundan farkı kalırmıydı?Allah şüphesiz mekan ve zamandan münezzeh olduğu için bunları önceden biliyor.Allah zalim değildir.

TEKRAR EDEREK SÖYLÜYORUM ALLAH.CC İNSANA AKIL VERMİŞTİR.İRADE VERMİŞTİR.ANCAK VERİLEN BU İRADE ARTIK KENDİSİNİ BİLMEYE BAŞLADIĞI ZAMAN İLE ÖLDÜĞÜ ZAMAN ARASINDAKİ DİLİMDEDİR.

Allah hiç bir insana git küçük bir erkek yada kız çocuğuna git tecavüz et sonrada kafasını kesip bir kenara at demez.herşeyde kaderin arkasına sığınmak Allah istedi böyle oldu demek haşa iftiradır.

ALLAH'A EMANET OLUN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 yıl sonra...

hz muhammedin allaha tevekkül ettiğini hiç sanmıyorum. Muhammed'i teselli ve yardım edenin de allah olduğunu hiç sanmıyorum. Muhammed fikirsel bir takım ile islamı kurdu, tek başına değildi. Kargaşa durumlarında Muhammedi teselli eden ve hidayet uğraşlarından vazgeçmemesi için ona yön veren hocaları vardı. Varaka Bin Nevfel bunlardan biri ve dahası var tabi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.