Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2009 16 yıl BAKLA: AFİYETLE YENİYOR, ŞİFA VERİP GÜZELLEŞTİRİYOR Bakla; kanamayı durdurur, öksürüğe iyi gelir. Boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir. Bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, yüzdeki lekeler üzerine konursa, yüzdeki yara, leke izlerini giderir, yok eder, cilde parlaklık verir. Cildin parlaklığını ve canlılığını artırır... Mısri, Nebati ve Hindi olmak üzere çeşitleri vardır. Nebati olanın çok fazla kabız etkisi vardır. Mısri olan daha rutubetlidir ve daha az besleyicidir; daha çok gereksiz rutubeti vardır. Onun sindirimi zordur ve genellikle çok gaz yapıcıdır. Eğer böyle olmasaydı, çok iyi besleyici olarak arpa keşkeğinden (arpa ile yapılan yemek) daha aşağı kalmazdı. Bu sayede oluna kan daha güçlü ve ağır olur. Kramplara ve gut hastalığına iyi gelir ÖZELLİKLERİ Baklanın iyisi tombul, beyaz kurtlanmamış olanıdır. Onun yenebilir hale getirilmesi için pişirip, içine tuz, biber ilave edilmelidir ve yağda pişirilmelidir. Hindi türdeki bakla kızartılarak ve başka ilaçlarla veya tek başına özel dozlarla belirlenerek kullanılır. İÇERİĞİ Bakla, normale yakın mizaçtadır; soğuk ve kuruya meyilli bir içeriği vardır. Ekseriya onun tazesinde fazla rutubet vardır. Tazesi soğuk ve rutubetli olacağından normaldir. Bazıları, baklanın soğukluğunun ikinci dereceye gireceğini söylerler. Bu ifade abartılıdır. GÜZELLİK Eğer bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, lekeleri giderir. Özellikle, bebeklerin kasığına bundan sürülse, bebeğin tüylenmesini önler. Aynı şekilde, eğer yüzdeki lekeler üzerine konursa, yüzdeki yara, leke izlerini giderir, yok eder, cilde parlaklık verir. HAREKET ORGANLARI Adale kramplarına iyi gelir. Onun pişmişi ile yakı yapılırsa ve domuz yağı ile karıştırılıp tatbik edilirse, guta iyi gelir. BAŞ ORGANLARI Baş ağrısı yapacağından, baş ağrısı çekenler kullanmamalıdır. Mısri nevinin içindeki yeşil filizlerden alınıp, ondan yense, lezzeti acıdır. Eğer söz konusu kısım döğülüp, ezilip, gül yağı ile karıştırılırsa ve kulağın içine damlatılırsa, oradaki ağrıyı giderir. GÖRME O, balla birlikte, boy otuyla karıştırılıp, bu lapa göze tatbik edilirse, renk kaybı, siyahlaşma, göz kararması yapar. Haricen tatbik edildiğinde iyi gelir. Ayrıca günlük, kuru gül ve yumurta akı ile birlikte yakı yapılırsa, göz kapağının kapanmamasına iyi gelir ve göz kaymasına karşı da yararladır. YARALAR Kas yaralarına iyi gelmektedir. Şarap ve bakladan yakı yapılıp, testislere tatbik edilirse, iyi gelir. SOLUNUM Bakla, göğüs organlarına, kan tükürmeye ve öksürüğe iyi gelir. O, balla ve boy otu tohumunun unu ile karıştırılırsa, boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir ve ondan yapılacak yakı memelerdeki şişlere iyi gelir. YARARLARI Bakla çok az temizleyici ve çok gaz yapıcıdır. İyice pişirilirse, gaz yapma özelliği kaybolmaz; arpa keşkeği gibi olmaz. Şüphesiz ki, arpa keşkeğinin gazı da birkaç defa iyece kaynatıldıktan sonra giderilebilir. Ancak baklanın kabuğu soyulup, daha sonra kazanda ezilerek pişirilirse, pek az gazı kalır ve onun ununun gazı daha azdır. Baklanın Mısri olan çeşidi, daha çok kabız etkiye sahiptir ve onda temizleyici etki de vardır; vücutta yumuşak dokular ve ağır hıltlar meydana getirir. Kabuğu soyulmuş ve ikiye bölünmüş bakla, kanayan, kesilmiş yaranın üstüne konulsa, kanamayı durdurur. Tavuklar baklayla beslense, tavukların yumurtaları kesilir. BESLENME Onun sindirimi yavaştır; dışarı atılması ve bağırsaklardan inmesi yavaş olur, ancak tıkanıklık meydana getirmez. Bakla kabuğu sirkede pişirilirse, kusmaya mani olur. Dr. Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı.
Gönderi tarihi: 23 Mayıs , 2009 16 yıl Kansere karşı acı kırmızı biber Acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan 'kapsaisin' kanserin baş düşmanı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Klinik Şefi Prof. Dr. Necat Yılmaz, yaptığı açıklamada, genetik ve çevresel faktörlerin kalın bağırsak kanseri gelişimine olan etkisinin iyi bilindiğini belirtti. Kanser cerrahisi, radyoterapi ve kemoterapi alanlarındaki gelişmelere rağmen tedavi oranlarında çok düzelme olmadığını, ancak yine de kansere karşı en iyi yolun tedavi olmayı sürdürmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Geçen yıllarda yaptığımız ve batılı bir çok araştırmacının yayınladıkları benzer çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaştım. Bir kez daha halkımızın hatırlamasında yarar olduğunu düşündüğüm bir konu acı biberdeki kapsaisin maddesidir" dedi. Son olarak Güney Koreli araştırmacıların Nisan 2009'da 'Cellular& Molecular Biology Letters' isimli dergide ve Anticancer Research dergisinin ocak sayısında yayımlanan çalışmada, karaciğer kanser hücresi üzerine kapsaisin etkisinin incelendiğini vurgulayan Prof. Dr.Yılmaz, "Kapsaisin biberin temel acı maddesi olup, birçok hücre tipinde, bir anti-tümör etkisi sergilemiştir. Ancak, kapsaisinin anti tümör etkisi tam açıklanmamıştır" dedi. Ayrıca kırmızı biberin, kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, sanıldığının aksine kırmızı biberin zayıflatıcı etkisinin de bulunduğunu kaydetti.
Gönderi tarihi: 30 Mayıs , 2009 16 yıl Idrar söktürücü ve bağırsakların dostu... Hem yemeklerde hem de salatalarda kullanılan bu sebze ağrılara iyi geldiği gibi bağırsak kurtlarının tedavisinde de kullanılıyor... Beyaz ve kırmızı lahana ağrıya iyi geliyor, şişlikleri indiriyor. İdrar, regl söktüren lahana sarılık ve bağırsak kurtlarının tedavisinde faydalı oluyor... ÇERiĞi Kökü yaprağına oranla daha rutubetlidir; yabanisi sıcak ve kurudur. Hepsi birinci derecede sıcak ve ikinci derecede kurudur. Kernebin (lahananın) bostani, yabani ve bahri (deniz kenarında yetişen) türleri vardır. Kimisi de, su kernebidir. Yabani kerneb, çok acı ve yakıcıdır; besleyici değeri yoktur. Kerneb kökü nar suyu ile pişirilince çok güzel olur. Karnabahar (kanbit) ise, ağır bir besindir; kanı koyulaştırır. Ham olarak kullanılırsa, göğüs bölgesinde ve iki yanda gaz yapar. Bu gazın ağrısı vardır; fakat ağrı gezici değildir. Dioscorides, fermesin (fermesi iraben) yani yabani kernebin deniz kenarında ve yüksek yerlerde ve havalisinde yetiştiğini söylemiştir. Kasım'da yetişir; o, bostani lahanaya ve diğerlerine benzer. O, keskin beyazdır ve genellikle kabarıktır. O, acıdır ve eğer onun ortası nar suyu ile kaynatılırsa, boşaltımda yararlı olur. Onun lezzeti güzeldir. Diğer sınıf lahana, Anagüş'ten (Kuzey Afrika ülkeleri) gelir. O da Yararları açısından bostani lahanaya benzer. Onun yaprağı uzun olup, zeravend yaprağına benzer; içe doğru kısıktır. Yaprağın kökü dallarla birleşmiştir; dalları kırmızıdır; küçüktür ve o lahananın gövdesindedir; bilab (lablab, yapışkan otu) yaprağında görüldüğü gibi onun sütü vardır. Fazla yenmez; lezzeti tuzluya çalar; acılık da vardır. Eğer pişmişi yenirse, karında ishal yapar. BAŞ ORGANLARI Onun pişmişi ve tohumu şekerle karıştırılarak kavanoza konacak olursa, iyi gelir, başı temizler. Eğer öz suyu ile baş yıkanırsa, başı temizler. Bu ilaç özellikle dili kurutur. Ağrıya iyidir; uyku verir. GÖRME Göze zararlı olmasına rağmen, göz damlalarının terkibine girer. Dioscorides, kernebin (lahana) yenmesinin göz zaafına iyi geldiğini söylemiştir. BESLENME Beslenme Organları: Mide için lahana zararlıdır. Hurma şarabıyla birlikte dalağa ve sarılığa iyi gelir. Dioscorides dedi ki: "Açıklık yerlerde yetişen lahana mideye iyi gelmez ve kalbe de iyi gelmez. Mide için iyi olan lahana, tuzla ve su ile muamele edilmiş olan lahanadır. Eğer yaprağı sirkeyle yenirse, dalaklarla ilgili hastalıklara iyi gelir." DIŞARI ATAN ORGANLAR İdrar ve regl söktürür ve tohumu, turmus suyuyla birlikte kurtları (bağırsak) öldürür ve aynı zamanda regl kanını söktürür. Tohumu cinsi münasebetten sonra fitil yapılırsa meniyi öldürür. Onun kökünün külleri, taşları parçalar. Deniz lahanası bağırsak muhtevasını yumuşatır ve ishal etkisi gösterir. Özellikle, sığır eti ile birlikte kullanılması gerekir. Hafifçe yaprakları ve sapları kaynatılır ve yenirse, karında ishal etkisi yapar. Suyla iki defa kaynatılırsa, karnı tutar (kabızlık yapar). Kerneb öz suyu ve süsen (iris) kökü ile karıştırılırsa, natrun (doğal sodyum karbonat, Na2O3) gibi kanı ishal yapar. Onun çiçeklerinden ilaçlı fitil yapılırsa, hamile hanıma o içirilirse, cenini anne karnında öldürür. Eğer kerneb (lahana) tohumu içilirse bağırsak kurtlarını öldürür. YARARLARI Onun pişmişi yumuşatıcıdır; özellikle de kurutucudur. Eğer pişirilirse, onun suyu kullanılırsa, bu etki artar. Yaprak saplarının külü kuvvetlidir; kurutucudur; ayrıca ağrı giderme özelliği vardır. Besleyici özelliği mercimeğe göre biraz daha fazladır. Bununla beslenenler ham zararlı madde içerir. Tavuk eti veya sığır eti de pişirilince, biraz daha iyidir. ŞİŞLER Yabanisi ve deniz kenarında yetişeni ve bostanisi (bütün türleri), sertlikleri pişirir ve yabani lahana yaprağı veya bostanisinin yaprağı, öğütülüp un haline getirilirse, yaralara dışarıdan tatbik edilir (yakı şeklinde). O, tek başına ya da sevikle birlikte bütün yangılı şişlerde yararlıdır; kırmızı ve kötü şişlere yardımcı olur. YARALAR Yaraları iyi eder ve kötü hareketlere engel olur. Beyaz olanı, yanıklar üzerine tatbik edilir. Kaşıntılı yaralara iyi gelir ve eğer tuzla karıştırılırsa, nar-ı Farisiye (St. Anthony humması, yılancık) iyi gelir. HAREKET ORGANLARI Titremeye iyi gelir; yoğurtla birlikte gut üzerine haricen tatbik edilir. Pişmiş lahana, ağrıyan eklem yerlerine iyi gelir. Eğer hulbe ve sirkeyle karıştırılacak olursa, yakı gibi haricen tatbik edilirse, gut için yararlı olur ve eklem ağrılarına iyi gelir. SOLUNUM Duhnü'l-hal ile kaynatılmasıyla elde edilen maddeyle karıştırılıp, gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir ve kerneb (lahana) yenirse, sesi terbiye eder. Çiğnenirse ve emilirse, sesi islah eder. ZEHİRLENME Dioscorides der ki, onun öz suyu şarapla birlikte, kuduz köpek ısırmasına iyi gelir. Tiryak şeklindeki hıltlara yararlıdır.
Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2009 15 yıl Kalbe ilaç olan sebzeler... Bu gıdaların içinde olan kimyasalın damarları, hastalıklardan korumak için vücudun doğal savunma mekanizmasını desteklediği tespit edildi. Brokoli, lahana, karnabahar gibi sebzelerin içinde bulanan kimyasalın, damarları hastalıklardan korumak için vücudun doğal savunma mekanizmasını desteklediği tespit edildi. The Imperial College London’da görevli bir grup araştırmacı, Nrf2 isimli proteinin hastalığa eğilimli olan damarları plak oluşumana karşı koruduğunu gösterdi. Brokoli gibi yeşil turpgiller familyasından gelen bitkilerde bulunan kimyasal ile yapılan tedavi, hastalığa yatkın bölgelerde Nrf2 proteinini faaliyete geçiriyor. Araştırmacılar brokolinin riskli bölgelerde iltihaplanmayı önemli ölçüde azaltığını belirttiler.
Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2009 15 yıl Sebze suyu zayıflatıyor Reader's Digest Dergisi’nde yer alan habere göre, her gün içeceğiniz 1 bardak taze sebze suyunun kilo vermeye yardımcı olduğu belirtildi. Kalp sağlığı ve diyabet riski olan aşırı kilolu 81 yetişkinin katıldığı çalışmada, her gün en az bir fincan az tuzlu sebze suyu içenlerin 12 haftada 2 kg verdikleri görüldü. Buna karşılık, yağı azaltılmış diyet uygulayan ancak sebze suyu içmeyenlerin ise sadece 500 gram verdikleri saptandı. Houston'da Baylor Tıp Koleji'nde görevli araştırma lideri John Foreyt, "Araştırmaya katılanların çoğu sebze suyu içtikten sonra kendilerini daha tok hissettiklerini belirtiyorlar. Bu nedenle sebze suyu kilo vermeye yardım ediyor" dedi.
Gönderi tarihi: 13 Ekim , 2009 15 yıl Kırmızı sebzeler tüketmenin, eklem iltihabı olanlar ile diz eklemi ağrısından şikayet edenler için iyi olmadığı belirtiliyor. New Kerela isimli sitede yer alan haberde, Hindistan'da insanları kötü bir şekilde etkileyen 100 çeşit eklem iltihabı olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun stres ve obezlik ten dolayı olduğunu belirtiyorlar. Hastaların basit ilaçlar kullanarak erken engelleme sayesinde bu hastalıktan kaçabilecekleri ifade edildi. Eklem iltihabı hastaları tarafından tüketilen havuç, domates gibi kırmızı sebzeler daha fazla risk oluşturuyor ve kadınlarda daha çok 25-45 yaşları arasında oluşan Romatoid eklem iltihabı oluşma sıklığını artırıyor. Kas egzersizi ve vücutta D vitaminin sentezlenmesini sağlayan güneş ışığının eklem iltihabını önlemede iyi bir seçenek olduğu belirtiliyor. Kronik olan Romatoid eklem iltihabının sistemik enflamatuvar bozukluk olduğunu söyleyen araştırmacılar, birçok dokuyu ve organı etkileyebilen hastalığın, prensip olarak eklem sinovyası üreterek eklemlere saldırdığını da sözlerine eklediler.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.